Cześć,
jak zauważyć kiedy zmienić dziecku smoczek w butelce na szybszy przepływ?
Córka jest karmiona głównie piersią ale sporadycznie dostaje butelkę. Na ten moment ma 4msc i od urodzenia jest na jednym przepływie. Skąd mam wiedzieć kiedy i czy pora na następny? Dodam że zwykle butelkę dostaje od swojego taty albo którejś z babć więc fajnie żeby oni też umieli to zauważyć ![]()
Jak karmienie trwa zbyt długo i widać że dzieciątko się tym męczy, gryzie smoczek i jest takie poddenerwowanie to prawdopodobnie już czas, jednak jak przy nowym się zacznie krztusić albo mleczko się będzie lało bokami poza usta to jest za szybki.
Ja się nie sugeruje tymi oznaczeniami producenta bo według nich mój syn powinien mieć już 5 dla dzieci 6 msc plus, a my ciagle jesteśmy na 4 dla dzieci 3 msc plus ![]()
Jakich butli używacie?![]()
Karmienie nie powinno trwać nadmiernie długo, dziecko powinno efektywnie ssać i połykać mleczko. Jeśli widać, że się męczy lub pomimo wyspania przysypia ze zmęczenia to pora wymienić smoczek na większy ![]()
Natomiast jest większy smoczek sprawi, że dziecku będzie mleko wyciekać bokiem czy zacznie się krztusić to oznacza, że przepływ jest za duży ![]()
Na smoczkach są podane ramy czasowe 0-3 3-6 itp. Jeżeli dziecko jest już starsze można spróbować zmienić przepływ i zobaczyć którym smoczkiem pije mu się lepiej. Wszystko zależne jest od obserwacji jedni dziecko potrzebuje większego przepływu od razu a inne troszkę później. Nie ma na to reguły
@wesolaMama24 używamy Philips Avent i od urodzenia właściwie używa smoczka “3” bo właśnie z 2 nie dawała rady zjadać.
@Kargaw te oznaczenia właśnie są bez sensu trochę bo jak miała ten co powinna to za wolno jej leciało i nie mogła nic zjeść. Bardzo się denerwowała przy jedzeniu
Dlatego te oznaczenia są tylko orientacyjne. TrSba zawsze obserwować dziecko
Moje dziecko jak miało w pewnym momencie za słaby przepływ to nie chciało pić z danej butelki …. I nic z niej nie ubywało
No właśnie każde dziecko jest inne. My też avent i zaczynaliśmy wgl od 1 (musiałam dokupić bo w zestawach były od razu 2) teraz mamy 6 msc i mamy 4
ale to dosłownie od tygodnia
No a mój z kolei odrzucił Avent pierwszego dnia i mąż leciał kupować lovi medical
bo w Avent jest wolny przepływ a on pił te buteleczki w szpitalu ze szpitala a one mają szybki przepływ
Ty już zdrowa?
U nas w szpitalu mała piła z NUK ale wszystko bokiem jej leciało
z tych co mieliśmy w domu tylko Avent super, ewentualnie Canpol daje radę
My próbowaliśmy i lansinosh i lovi i canpola i właśnie dopiero avent kliknął ![]()
Jadę do lekarza, wczoraj pojawiło się zaczerwienienie na piersi więc zapalanie jak nic ![]()
![]()
Dokładnie tak jak dziewczyny pisały trzeba obserwować . Ja dzisiaj zauważyłam, że na Philips avent 2 coś jej nie pasuje . I spróbuję zmienić na 3. Używamy też Canpola i mamafeel i z tych wszystko ok .
No właśnie jednym dzieciom odpowiada a innym nie. Na szczęście kupiłam jedną sztukę przezornie. Lovi medical miałam dwie ale druga dokupiłam jak mu podpasowala.
Oj to nie dobrze, dawaj znać po wiedział lekarz
Oj to niedobrze jak zapalenie . Trzymaj się tam i dużo zdrówka żeby szybko przeszło .
Na opakowaniu smoczka jest podany wiek i ja tym zwykle się kieruje,ale wiadomo, że wszystko zależy od dziecka.Jak się krztusi mlekiem to przepływ za szybki a jak bardzo się męczy i długo ssie to przepływ za wolny i trzeba zmienic smoczek
ja zmienialam smiczek gdy dziecko mialo trudność w piciu z butelki
duzo sie sugerowalam tez tym ze zmienia sie w 3 6 9 miesiacu ale podstawa bylo to jak ssie
Słyszałam że te smoczki z aventa właśnie mają słaby przepływ dużo osób się na nie skarżyło i wiem że zmieniali na lovi mamafell
Te stare smoczki z Aventa były super ale te nowe z tą wkładką to jest bardzo ciężki temat bo spora część dzieci się mega męczy jedząc z tych butelek ![]()
Moj nie akceptował tych smoczków
Każde dziecko inne i każdemu pasuje co innego, zawsze trzeba coś testować bo nie ma złotej rady dla każdego bobo ![]()
U nas i z córką i z synkiem problem ze smoczkiem uspokajającym bo ciężko było utrzymać w buzi i jednemu i drugiemu.
Chociaż syn zdecydowanie szybciej załapał smoczka i żaden inny nam nie pasuje niż ten z Lovi ![]()