Smoczek, kiedy wymiana na nowy?

Drogie mamy. Jak długo używacie dla dziecka jednego smoczka? Przyjaciółka daje co miesiąc nowy smoczek, a my już używamy drugi miesiąc tego samego. Jak powinnam robić?

Najlepiej wymienić smoczek do 2 miesięcy chyba ,ze jest uszkodzony lub pogryziony to szybciej. Syn miał dużo smoczkow ale wymieniałam różnie.. bo zgubi.. pobrudzi na podwórku czy uszkodzi.. jakoś nie trzymałam się sztywno miesiąca czy 2 ;)

Ogólnie to czytałam kiedyś na necie, że do 3 miesięcy ale wiadomo, że jak się coś stanie np. Dziecko wygryzie dziurkę to trzeba zmienić od razu.

Na stronach internetowych pisze właśnie różnie od 4 tygodni nawet do 3 miesięcy;) ale muszę sprawdzić na kapsule co pisze producent;)

Ale osobiście wymieniam je często;) jak corka była noworodkiem może smoczki one nie były zniszczone ale właśnie ze względu na higienę wymieniałam je co okolo miesiąc, wtedy stosowałam jeden smoczek i wystarczył ;) w kapsule są dwa więc kapsuła starczała na jakiś czas;) potem już szły 2 smoki na raz bo ciągle gdzieś ginęły;) to wymieniałam jak już wyglądały że trzeba je wymienić;/ więc co miesiąc półtora ;) że smoczkami to ja mam problem ze mi się woda dostaje do wewnątrz smoka co nie wygląda to po pewnym czasie dobrze ;( i wówczas je wymieniam

Obecnie bywa że smok tydzień dwa i dziura, więc zerkam w jakim są stanie i wymieniam. 

Wg moich doświadczeń warto zwracać uwagę baczniej w okresie ząbkowania bo wówczas najczęściej bywało że te smoki były nadgryzane;(

Jeżeli wizualnie wsyztko ok to wymieniła bym zgodnie z zaleceniami producenta . Ogólnie to też chyba zależy od tego jak jest używany. Mój syn ma dwa miesiące i dwa MSC temu był otworzony smoczek ale wcale nie był używany . Dopiero od kilku dni syn nauczył się załapać i cycka :D wcześniej nie chciał 

wymieniałam średnio co 1,5 miesiąca :)

No ja tak co miesiąc zmieniam :) 1,5 miesiąca. Aczkolwiek zawsze mam dwa ,które używam :) Jeden mam zaczepiony do łańcuszka ,a drugi luzem :) Raz ten ,a raz drugi jest w użyciu :) 

Są różne zalecenia, wszystko zależy od producenta. Ale najlepiej patrzeć samemu na zużycie smoczka i higienę. Ja wymieniłam pierwszy smoczek dopiero po dwóch miesiącach ponieważ używałam dwóch naprzemiennie a mała na początku mało używała go. Z czasem zaczęłam wymieniać smoczek maksymalnie co 1,5 miesiąca, chyba że mieliśmy wcześniej jakąś awarię :) 

ja dawałam co miesiąc jeśli dziecko miało jeden, jak używało 2 lub więcej to co dwa miesiące 

Ja wymieniam jakoś co 3miesiace nie używamy ich jakoś bardzo więc myślę że jak się je sterylizuje to jest ok.

My wymieniamy co 1,5 miesiąca ale my mamy 2 "na raz" żeby nie wyparzac non stop bo mała lubi rzucać smoczkiem. I też mniej używamy. 

Wymieniałam smoczek co 1.5 msc wolałal dać nowy bo różnie to bywa chociaż bym często sterylizowany 😀

Chyba najrozsądniej to dostosować się do jego stanu. Jeżeli wiesz, że korzystasz tylko z jednego i to on stop/ jego stan już wskazuje na zużycie to chyba jednak lepiej wymieniać go regularnie i częściej. Mniej więcej ok miesiąca.  Jeżeli dziecko nie korzysta z niego często tylko sporadycznie to do 3 miesięcy.  Higiena i rozsądek najważniejsze :)

My nie używaliśmy nigdy smoczka więc nie pomogę ale pewnie bym postępowała według zużycia 

To widać  cczy Jest  zniszczony. Moje dziecko  jest  raczej  bezsmoczkowe  więc ma 2   na wszelki wypadek zgodne  z jego  wiekiem. 

Ja nie zmieniałam często smoczek jedynie tak do wieku smoczka pierwszy miałam od 0-2 ten mini więc po 2mc zmieniłam ale jak synek miał ok..2,5c bo on był drobniutki więc nie był na niego za duży. Następny zmieniłam na 6mc potem już nie zmieniałam bo synek już nie chciał smoczka;). 

My dość często, tak raz na miesiąc bo synek dużo używa i widać że jest już po prostu nie świeży. Myślę, że jakby nie był takim ssakiem to robilibyśmy to rzadziej :)

Tez miałam te od 0-2 na początek (tych malutko używała) :) Po 1,5miesiąca zmieniłam na 0-3 . A potem już zmieniłam na 3-6. Używamy wg wieku :) A córka jest duża na swój 4 miesiąc :) 

Sterylizuję często ,więc i wymieniam często :)

Jak się tak zastanowić to też miałam 0-2 później przeszliśmy na 0-3 i 0-6 dwa komplety teraz jedziemy już drugi 6-18 a mały ma 8 miesięcy  więc wychodzi średnio co półtora miesiąca nawet nie wiedziałam że aż tyle ich kupiłam haha

My teraz zmieniamy właśnie na 3-6 ale też długo byliśmy na 0-3