U nas z samym zasypianiem nie ma problemu. Córkę po mleku odkładam do łóżeczka, chwilę się pokręci, jak coś zapłacze, to podchodzę przytulę, ale odkładam znowu, jak się uspokoi. Wieczorem zasypia w maksymalnie 30 min, a było tak, że trzeba było te 2 godziny poświęcić. Ale te pobudki wykańczają ![]()
U mnie był czas że zasypiał po karmieniu i odkładałam i spał. Teraz gorzej zasypia i czasem nam to godzinę zajmuje. Ale ostatnio odkryłam że jak go zmęczymy wieczorem to szybciej poda. Dziś było super bo zasnął szybko po 20 i obudził się tylko raz o 1:30 w nocy, a spał do 6:30 więc super się wyspałam
Hej, przytulam, bo brzmi to bardzo znajomo ![]()
U nas bylo bardzo podobnie. Syn od urodzenia mial dlugie okna aktywnosci, a drzemki po 20 minut to byla norma. Tez lulanie po 40–60 minut, a efekt mizerny.
W tym wieku wiele dzieci ma bardzo niedojrzaly uklad nerwowy i po prostu ciezko im sie wyciszyc. To nie musi byc nic neurologicznego, raczej kwestia wrazliwosci i regulacji. Dobrze, ze idziecie do fizjo, u nas to sporo pomoglo…Internetowe normy to jedno, a zycie drugie. Moja pediatra powtarzala, ze sa dzieci wysokopotrzebowe i takie, ktore snu potrzebuja mniej albo maja go bardzo poszatkowanego. Karmienie co godzine–poltorej przy piersi w tym wieku tez jest jak najbardziej normalne…U nas poprawa przyszla stopniowo, bez cudow z dnia na dzien, ale bylo lepiej okolo 3–4 miesiaca. Dasz rade, serio. Nie robisz nic zle ![]()
U nas z zasypianiem też nie było, mała miała jakiś kryzys kilku dniiwy i znów wróciła do momentu gdzie zasypia z tatą ok 19 i hula 2 h w nocy ![]()
Podzielę się historią jaka była u nas. Mój syn praktycznie w ogóle nie spał , bardzo mnie to dziwiło , ponieważ zawsze słyszałam o niemowlakach , które większość doby przesypiają. U nas było to parę godzin na dobę co mnie naprawdę przerażało . Syn jak się budził to po prostu chciał być z nami. Nie było u niego jakiegoś przeraźliwego płaczu , który mógłby sugerować chorobę czy jakieś problemy. Postanowiliśmy to skonsultować z pediatrą i od trzech różnych lekarzy usłyszeliśmy , że nasz syn po prostu taki jest. Ponoć bardzo rzadko , ale czasem zdarzają się takie dzieci , które bardzo mało śpią. Zbadaliśmy synowi serce , ponieważ taką dostaliśmy radę od pediatry , wszystko było ok.
A u mnie ostatnie dwie noce pięknie przespał. Jednej nocy miał tylko jedna pobudkę na karmienie a w kolejna noc spał ciągiem 8h i mamusia z tatusiem się wyspali
My mamy mieć konsultacje u neurologa ale wydaje mi się jak czytałam na necie że to nie to u nas. Mała czasem śpi na prawdę spoko, np. dziś miała mini pobudkę bo jej się coś śniło ok 22 i potem do prawie 4 piękny sen