W trakcie ciąży nie miała nic takiego. Za to podczas karmienia a potem ściągania aż płakałam z bólu. Podobniez im kolejna ciąża tym ból jest gorszy u mnie to się sprawdziło.
Cześć dziewczyny!
Mam pytanie do doświadczonych mam, które mają już za sobą minimum dwie ciąże.
Czy w trakcie ciąży pojawiał się u Was skurcz oksytocynowy?
Ja kojarzę go wyłącznie z okresem laktacji, kiedy karmiłam córkę piersią był dla mnie codziennością, polegał na chwilowym mrowieniu, twardnieniu piersi i wypływie mleka.
Obecnie jestem w 22 tygodniu ciąży i od czasu do czasu czuje wyraźne skurcze w piersiach, również mrowienie połączenie z twardnieniem piersi.
Próbowałam poszukać czegoś w internecie, ale nigdzie nie ma wzmianki o tym, że skurcz może pojawić się już na etapie ciąży.
Czy któraś z Was też tak miała?
Skurcz połączony z wypływem mleka obserwowałam tylko w trakcie karmienia piersią, ale wyrzut oksytocyny jest równie silny podczas orgazmu, co może powodować podobne wrażenia podczas zbliżeń w ciąży. Dodam jeszcze, że karmiłam starszego synka połowę drugiej ciąży i oboje mają się dobrze, urodziłam dzień przed terminem porodu, także nie ma się co martwić w zdrowej fizjologicznej ciąży takie skurcze są niegroźne.
W czasie ciąży nic takiego mi się nie zdarzyło - a jestem mamą trójki. Za to podczas karmienia piersią już tak i to dość często.
Jestem mamą czwórki dzieci, w żadnej z ciąż, nic takiego mi się nie działo.
W trakcie ciąży nie miałam takich sytuacji
Jestem mamą 2 dzieci- nic takiego nie miało miejsca.
W czasie ciąży nie doświadczyłam nigdy tego, podczas karmienia tak.
W trakcie ciąży nie wystepowało dopiero po porodzie...kilka razy zdazyło misie takie mrowienie zanim dawałam córke do karmienia,to było takie jakby alarm ze piersi pełne i zbliza sie pora karmienia
Mam dwójkę dzieci i ani razu mi się coś takiego nie przytrafiło.
Może porozmawiaj o tym z lekarzem na następnej wizycie?
Wychodzi na to ze nie jest to coś co spotyka wiele kobiet tylko sporadyczne przypadki. Wizyta z lekarzem może pomoże. Ale chyba to nic groźnego może brak czegoś organizmowi
Dzięki dziewczyny za Wasze spostrzeżenia. Zapytam lekarkę na następnej wizycie czy taki objaw już w ciąży jest okej.
Mama_coreczki a w jakiej sytuacji Ci się to przytrafia? Tak po prostu?
Nie słyszałam o takim czymś i nie miałam więc niestety w tej kwestii nie pomogę :)
Mamacóreczki wiadomo juz coś ?
Hmm. Może to też jest właśnie przez drugą ciążę. TTak jak np moja koleżanka w pierwszej ciąży miała mleko po urodzeniu a już w drugiej pokazało jej się w 30 tygodniu. MMoże tak organizm reaguje bo już się z czym to się wiąże z poprzedniej ciąży i dlatego masz takie skurcze. Ale to tylko moja teoria więc najlepiej tak jak napisałaś zapytać lekarza
Kverve, w żadnych konkretnych. Tak po prostu. Wydaje mi się jednak, że np. wieczorem kiedy jestem już w piżamie, bez stanika to jeszcze mi się to nie przytrafiło. Jedynie w ciągu dnia, możnaby więc to powiązać z używaniem bielizny. Mam jednak dobre, dopasowane biustonosze więc nie wiem czy to rzeczywiście może mieć wplyw.
Byłam już u lekarki i akurat o to zapomniałam zapytać bo miałyśmy kilka innych tematów do omówienia. Mam nadzieję że przy następnej wizycie już nie zapomnę.
A spicie w stanikach ciążowych?
Mama_coreczki cały czas Ci się to utrzymuje?
Monia przed porodem nie spałam w biustonoszu. Dopiero po, jak laktacja ruszyła to nie było innej opcji bo inaczej wszystko mokre :)
Nigdy nie spałam w staniku tym bardziej w ciąży :)