Sine brodawki - KPI

Mam pytanie do mam ktore karmia KPI…
Laktator i lejki dobrane przez dwie doradczynie laktacyjne wiec jest ok… wszystko ladnie ściaga… i tak od 4,5 miesiąca… ostatnio na brodawkach pojawiło sie zasinienie… kolejna wizyte z doradca mam za.2 tygodnie i bede konsulotowac to, ale troche sie wystraszylam stad pytanie czy to normalne? Dociagam co 3h w dzien i w nocy…

Odciagalam przy dwojce, co prawda nie jakos super dlugo ale nie mialam sinych brodawek. Jesli np do jutra nie przejdzie to bym poszła wczesniej do lekarza

Ja miałam posiniaczone brodawki przy pierwszym i drugim dziecku. Pojawiała się też krew taki urok moich brodawek. Możesz spróbować jedynie na mniejszej mocy odsysać

Obserwuj piersi pod kątem zapalenia piersi (ocieplenie, czerwone plamy wokół brodawki, twardość, grudki).
Możesz zastosować zimny kompres po odciągnięciu pokarmu, to daje dużą ulgę. Ponadto nie zapominaj o nawilżaniu. Może im tego brakuje? Są fajne kompresy do przyklejenia na brodawkę, które łagodzą podrażnienia z firmy Canpol lub Multi Mam.
Polecam maść/żel z kapusty. Można go schłodzić w lodówce.
Stosuj maści z lanoliną i wietrz piersi.
Nie noś obcislego biustonosza.
Rozważ zakładanie muszli laktacyjnych pomiedzy karmieniami, zeby brodawki mogły oddychać,.odpocząć i zregenerować się.
Może bielizna, którą nosisz cię podrażnia.
Moje piersi były bardzo delikatne i wrażliwe. Dbaj o nie.
Jeśli to nie pomoże skonsultuj się wcześniej z doradcą.

1 polubienie

To, co opisujesz (zasinienie brodawek po odciąganiu), nie jest typowym objawem przy regularnym i dobrze dobranym odciąganiu laktatorem. Sprawdź, czy nie masz ustawionej zbyt wysokiej mocy ssania. Zmieniaj nieco pozycję lejka na piersi (czasem minimalne przesunięcie zmniejsza ucisk). Moze pojawiły się mikro-urazy lub podrażnienie skóry? Obserwuj, czy zasinienie się pogarsza, czy raczej blednie między sesjami, bo myślę,że to też ważna uwaga dla doradcy laktacyjnego.

1 polubienie

U mnie też pojawiała się krew przy odciąganiu.
Od siebie jeszcze polecę posmarować brodawki lanolina przed samym odciąganiem :smiling_face:

1 polubienie

Też nie miałam wgl z tym problemu a byłam kpi rok , może źle jednak dobrane laktatory

Rozumiem Twój niepokój, dobrze, ze masz umówioną wizytę ze specjalistą 🩷
Może rzeczywiście spróbuj zmniejszyć moc ssania? U mnie rzeczywiscie to rozwiązało problemy bólowe i skórne.
Po każdym odciąganiu masowałam brodawki co też przynosiło ulgę. Dodatkowo kompresy.

Zmiana koloru skóry to sygnał ostrzegawczy, dobrze, ze jesteś czujna!

1 polubienie

Mam taki:

Sciaga super i do tej pory nic takiego nie bylo…

Mi zdarzały się takie jakby odciski gdy krzywo założyłam laktator muszlowy. Staraj się, żeby brodawka było równo na środku tam gdzie jest dziurka. Możesz też spróbować odciągać na mniejszej mocy. I na pewno warto smarować brodawki lanoliną, żeby szybciej się regenerowały.

1 polubienie

Mnie też zdarzały się odciski, ale brodawki nigdy nie siniały

Też wydaje mi się się że jednak to za duża moc , bo żeby aż siniały to dziwne , używałam rok laktatora i nie miałam takiego problemu

@Natalia92 coś się poprawiło?

Tak lanolina i poprawne montowanie laktatora… doradca laktacyjny zwrocila uwage ze mozliwe to jest gdy zakladam laktator nieprawidlowo… i przyznalam ze w nocy czesto zdarzalo mi sie zalozyc go bez zwracania uwagi na to jak jest usytuowany na piersi… teraz wiem ze musze bardziej sie rozbudzić zeby dobdze go zakładać :stuck_out_tongue_winking_eye:

4 polubienia

Super że jest już lepiej :smiling_face:

Czy to niepoprawne zakladanie laktatora dotyczy tylko muszlowego czy w lejkowym też mozna to źle robić? Nigdy się nad tym nie zastanawiałam.

Super,że już się wyjaśniło co było nie tak i się poprawiło :slight_smile:

1 polubienie

I jeden i drugi można źle przyłożyć, może ci się trochę przesunąć itp. Ja jak czułam takie nieprzyjemne kłucie, to znaczy, że musiałam poprawić laktator :smiling_face:

Tego nie wiem bo mam muszlowy… jesli bede pamietac to przy kolejnej wizycie zapytam :wink:

A gdzie szukałyście i znalazłyście swoje doradczynie laktacyjne? Jak szukam w internecie to nie ma ich wiele.