Sen jak ważny jest każda z nas o tym wie. A jaką pozycję we śnie wybrać? Jaka jest najwygodniejsza dla przyszłej mamy?! Ja ostatnio jakoś nie mogę spać i dla mnie chyba żadna pozycja nie jest dobra… W nocy przewracam się z boku na boki…
Wiele osob a także, lekarze i położne zalecają spanie na lewym boku, zalet jest mnóstwo,oto niektóre z nich:
wspomaga prawidłową pracę nerek, co jest bardzo ważnym elementem w ciązy, wówczas nasz organizm pozbywa się toksyn,
zmniejsza ryzyko poronienia
zapobiega chorobom żylnym,
Co o tym sądzicie jakie są wasze doświadczenia w tym temacie i odczucia?
Ja zawsze śpię na boku,tak że całą ciążę również spałam.Tak jak gdzieś wyczytałam wybrałam lewy bok.Gdy brzuszek zaczął przeszkadzać wkładałam pod niego poduszkę,a drugą wkładałam między nogi.Tak mi było najwygodniej:)
ja na początku ciąży spałam na brzuchu bo to moja ulubiona pozycja ale później z niej zrezygnowałam z obawy o maleństwo… jak sie okazało niesłusznie bo dziecku stać nic się nie mogło a do puki było by mi wygodnie mogłam tak śmiało spać. Jak już się pojawiał brzuszek to najwygodniej było mi spać na boku i najważniejsza była poduszka pod brzuchem o i tak to można było spać i spać. A swoją drogą Klamerka to Ty właśnie spać powinnaś na poczatku ja spałam w wyspać się nie mogłam
Ojejku, spanie to było czasami maskarycznie trudne. Oczywiście nie obyło się bez poduszek, polecam zakup fasolki bo na pewno łatwiej się z nią śpi niż ja ze zwykłą poduszką. Na szczęście zawsze spałam na boku więc w ciąży miałam tą samą pozycję, tylko mąż się rozpychał aż wreszcie od 5 miesiąca do końca ciąży spał na materacu! tak tak, wolał się i wyspać i być pewnym że mi nie zrobi krzywdy bo zdarzało się mu walnąć mnie łokciem w czasie snu w kręgosłup czy głowę, więc w czasie ciąży wolał nie ryzykować jak się brzuszek powiększał.
Pozycja była mi obojętna, różnie spała tak jak mi było wygodnie ale doskwierały mi bóle bioder i ud tych stron na których spałam więc często zdarzało się na wznak spać
spalam jak tylko moglam do poki brzuszek byl mały to spalam na brzuchu, potem jak nie na prawym to na lewym boku. wlasnie slyszalam, ze najlepsza pozycja to na lewym boku, jest najbezpieczniejsza
Ja zaopatrzyłam się w taką specjalną poduchę - wielkiego rogala - dzięki niej wysypiałam się bez problemu. Poleciłam ją już wielu przyszłym mamą - wszystkie były z niej bardzo zadowolone.
na początku ciazy to pozycja nie ma znaczenia, dopieor jak pojawia się brzuszek i dzieciątko rośnie to wtedy trzeba szukać i ten lewy bok zgodze się jest komfortowy
ja lezalam i spalam przewaznie na lewym boku bylo mi tak najprzyjemniej do tego zawsze musialam miec cos miedzy nogami koudre czy poduszke a teraz po urodzeni dziecka mala tak samo robi ihihi
Ja za to słyszałam, że nie lewy bok jest dobry do spania, tylko właśnie prawy, bo dodatkowo nie obciążam serca… Ja na przykład uwielbiam spać na prawym boku i tak mi było najwygodniej:)
Ja zmieniałam boki w zależności od tego jak akurat było mi wygodnie. Czasem mała tak wierciła się w brzuchu, ze niektóre pozycje odpadały bo czułam, ze jest jej i mi niewygodnie.
Strasznie tęskniłam w ciąży za spaniem na brzuchu, bo była to zawsze moja ukochana pozycja. Ale teraz odsypiam swoje na brzuchu:)
Jak tylko dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy nie wiedzialam jak sobie poradze z nie spaniem na brzuchu. Wiadomo, ze na samym poczatku maluszek ma tam mnostwo miejsca ale moj organizm jakos sam tak szybko sie przestawil, ze spalam glownie na plecach, lewym lub prawym boku. Teraz w ostatnim miesiacu dosc ciezko jest mi spac doslownie na boku, bo mojej corce to najwyrazniej przeszkadza i za kazdym razem kiedy probuje ulozyc sie na bok dostaje kopniaka. Podobno na plecach nie powinno sie za dlugo i duzo spac, bo wtedy nacisk na zyle glowna jest najwiekszy i moze to powodowac omdlenia nad ktorymi podczas snu nie mamy swiadomej kontroli.
ja lezac na plecach dostaje zawrotow glowy i ataku dusznosci, natomiast na prawym boku tak jak Ty Bella- dostaje od malego kopniaka bo wyraznie mu wtedy ciasno do tego od spania na prawym boku ,o ile to mozliwe, “gniecie” mi sie nerka i rano mnie boli, i tak mam problemy ze spaniem wiec rogal i poduchy fruwaja cala noc po lozku a ja miotam sie jak szalona razem z nimi…
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.