a mam takie pytanie do was dziewczyny odnośnie seksu po ciąży ,
Czy zdarzalo wam się plamic po tych pierwszych razach po ciąży ??? Po stosunku ??
Tak ja mialam lekkie plamienie wiesz pewnie to jest tak jskby pieresxy rax i to wszytko wraca nam jesxcze do normy i to co zostalo naruszone to od tego te plaminia .
dzięki za odp ![]()
ja musiałam poczekać prawie 1,5 miesiąca, bo miałam nacinane krocze i szyte i szwów dosyć sporo. Ale nastawiałam się od razu pozytywnie i mąż też był bardzo fajnie nastawiony i czekał cierpliwie ![]()
Byłam bardzo zadowolona, chociaż troszkę jeszcze blizna mnie ciągnęła. Używałam żelu Feminum przez jakiś czas, tak jak w ciąży.
Ale muszę Wam dziewczyny powiedzieć, że dla mnie seks jest chyba nawet lepszy niż przed ciążą. Ale musiałam włożyć dużo pracy w kondycję - mięśnie Kegla i przysiady cały czas aż do dzisiaj ![]()
Zofia, te min.1,5 miesiąca to każda kobieta powinna poczekać po porodzie, bo tyle trwa połóg i w tym czasie wszystko powinno się zagoić.
My też pierwszą próbę mieliśmy właśnie już po ok 6 tygodniach, ale zakończyła się fiaskiem :(. Generalnie dość długo wiązało sie to u mnie z bólem, choć niby gin mówił, że wszystko jest ok. Myślę, że po ok pół roku wszystko wróciło jako tako do normy.
Choć szczerze mówiąc, myślałam, że szybciej “dojdę do formy” i mój mąż był naprawdę cierpliwy, a ja się ciągle wkurzałam, że coś jest nie tak ![]()
U mnie sfera fizyczna była uzależniona od sfery psychicznej, ja przez długi czas nie byłam gotowa na podjęcie aktywności fizycznej. Pomimo wielu prób, zachęcania ze strony partnera ja nie mogłam się przełamać. Teraz jest już znacznie lepiej, choć…przy dziecku jestem znacznie bardziej zmęczona co przekłada się na to, że nie zawsze mam siłę i ochotę na seks. Mam nadzieję, że ten letarg zimowy wkrótce minie i ja odżyję w tej kwestii ![]()
Lekarz mi powiedział że 6 tygodniu musi być przerwy od współczucia,a też długo krwawiłam bo prawie miesiąc początki było najgorsze…Ale też wolalam dłużej poczekać dla własnego bezpieczeństwa bo się troszkę balam.Potem już było wszystko dobrze ![]()
Ja szybko skonczylam krwawic wiec i szybko zaczelismy wspolzycie bo po jakichs 4 tygodniach… wiadomo ze trzeba bylo nawilzyc ale bylo ok:)
Seks jak tylko skończył się połóg. Ginekolog nie widział przeciwwskazań.
Mimo , że nam się wydaje , że już wszystko z nami jest ok to bez konsultacji lekarza nie wolno ryzykować. Polug trwa 6 tygodni , jest to czas w którym wracamy do normy . Goja się rany , macica wraca do siebie a my możemy odpocząć. Również bardzo chciałam zacząć wcześniej wspozlyc , ale bałam się o swoje zdrowie.
Ja byłam po cesarce i na jednej z wizyt powiedziała mi pani ginekolog że wszystko super się goi i do współżycia można wrócić po 4 tygodniu od porodu. ale po SN to 6 tygodni.
U mnie po pierwszym porodzie to faktycznie tak jak inni tu piszą jak pierwszy raz taki dziwnie jakoś potem jest już ok
Jesli ginekolog pozwoli nam współżyć już po 4 tygdniach no to można go posłuchać, nic na własną rękę. Bo później mozemy nabawić się problemów. Wstrzemięźliwość po porodzie jest trudna, ale gorsza chyba jest po nadżerce…
Ten żel może być dobrym pomysłem będę mieć okazję niedługo wypróbować
Seks po ciąży:)Trzeba mieć na niego czas. My przy bliźniakach nie mieliśmy czasu się przytulić:). Teraz już jest lepiej.A o tym kiedy można współżyć powinien zadecydować ginekolog, nie trzeba się spieszyć, wszystko musi się wygoić i trzeba pamiętać o zabezpieczeniu, bo karmienie piersią nas nie chroni. Niektórym tak się wydawało i druga dzidzia w drodze była:)
Po porodzie miałam ogromną ochotę na seks, nawet większą niż wcześniej. Wszystko było dobrze dopóki stosowaliśmy prezerwatywy, ale że były one dla nas niewygodne to przeszłam na minipigułkę, która obniżyła moje libido do zerowego poziomu Co robić?
U mnie jak po ok 7 tygodniach:) Był pierwszy seks.:) Dokładnie po wyjściu od ginekologa. Dała nam "zielone światło". Krwawinie miałam bodajże przez 5 tyg :) Pod koniec było już takie lekkie plamienie, prawie wgl. :)
Szwy rozpuściły się dosyć szybko bo po ok 2 -3tygodniach. Co wizyta w toalecie to podmywanie i octanisept. I jakoś szybko poszło. Do tego jeszcze Tamtum Rosa :).
Ból i dyskomfort towarzyszyły trochę dłużej:) Ale nie ma porównania z porodem:)
Buziaki:*
Zderia a ciekawe czy wszystkie tak działają? może zmiana tabletek by coś pomogła?
Zderia to raczej trzeba zmienić pigułki lub coś innego bo raczej to nie jest dobry znak
Zderia zdecydowanie odstaw tabletki. Idz do lekarza niech Ci da coś innego albo coś na wyrównanie libido. Ja zastanawiałam się nad antykoncepcja przy kp ostatecznie zrezygnowałam .