Seks po ciąży - kiedy?

no jaaaaaa trzeba bedzie czekac … a najgorsze jest to ze jak moj mnie glaszcze a;bo dotyk to mi sie chce jak holeraaa… ooooo losie trzeba byc twardym i czekac ;D

daryska to nic tylko się cieszyć że masz takie odruchy bo niektóre kobiety bardzo długi czas nie mogą myśleć o seksie po porodzie:)

Daryska daj trochę tej ochoty :slight_smile:

Ja miałam CC i lekarz powiedział że po tym czasie trzeba odczekać co najmniej te 6 tygodni , tak też było . Ale powiem ci szczerze to pierwsze razy po tym czasie wcale nie są takie przyjemne , przynajmniej w moim wypadku .Libido po ciąży osiągnęło u mnie poziom minimalny a zaczęło wracać do normy jak mała miała 9-10 msc .

To naprawdę kwestia indywidualna, bo mnie boleć przestało już po kilku dniach. Nie czułam szwów ani żadnego dyskomfortu. Krwawienie ustało dość szybko a całkowicie przeszło po 6 tyg. Jednak po połogu jak poszłam do ginekologa na kontrolę okazało się, że rana nie do końca się jeszcze zagoiła i musiałam stosować dwie maści i odczekać miesiąc zanim się jeszcze podgoi.

Hej dziewczyny. Z tym powrotem do współżycia nie do końca jest tak, że jest to indywidualna sprawa. Każda z nas powinna przeczekać minimum te pierwsze 6/8 tygodni po porodzie-czyli okres połogu. Przez ten okres dochodzi do gojenia się ran porodowych, ale także do unormowania wszelkich zmian w organizmie jakie zaszły przez okres ciąży.

Okres 6/8 tygodni jest to więc niezbędne minimum, które powinniśmy odczekać dla własnego bezpieczeństwa. Dopiero dalej dochodzą kwestie indywidualne.

ten celibat jest coraz gorszyyy… ja juz sie nie moge doczekac kiedy w koncu to wszystko sie tam zagoii ;pp

Cierpliwosci, juz blizej niz dalej :slight_smile:

Daryska obyś się tylko nie rozczarowała :wink: Bo początki nie są takie kolorowe :wink:

Oj jak sobie czytam to ciarki przechodzą jak sobie przypomnę ten strach. Ja w tej kwestii to strachliwa okropnie byłam i po pierwszym i po drugim porodzie. Bałam się sama nie wiem czego. Po prawie 3 miesiącach dopiero jakies próby podjęłam ale panikowałam jak dziewica :smiley:
Przed ciążą i w ciąży nie narzekałam nigdy na niechęć, nigdy nie byłam pod tym kątem oziębła a wręcz przeciwnie:)
a po porodzie masakra…
Najgorsze, że do 6 miesiąca życia dziecka miałam nawet wstręt, ale karmiłam dużo i to pewnie wina hormonów.
Teraz dopiero wszystko do normy wraca, ale za to czasu nie ma :slight_smile: no i mam wrażenie jakby mnie coś bolało… sama nie wiem, czy to nadal nie jest jakiś strach.

a ja się przyznam, że już podczas połogu czyli tych 6 tyg po porodzie, libido mi wzrastało i miałam ochotę na seks, jednak mimo podniecenia dyskomfortem była suchość w pochwie przez dłuższy czas, co sprawiało ból

Mnie 10 miesięcy po jeszcze jest nie tak super, chociaż są postępy. Dopiero od niedawna libido mi wzrasta i ochota wraca.

daryska000 a czy Twój mąż ma też taką ochotę jak Ty ? :wink:

A ja byłam wczoraj u ginekologa i dał mi próbki globulek dopochwowych ,które mają za zadanie nawilżyć i odnowić błonę śluzową pochwy :wink: Regeneruje , łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Dał mi to po to ,by właśnie stosunki były nieco łatwiejsze po porodzie. Suchość w pochwie bardzo go utrudniają. Do tego zalecił by kupić sobie globulki plemnikobójcze ,które się bierze przed stosunkiem ,bo pochwa jest wtedy nawilżona i również jest łatwiej ,a do tego jest zabezpieczenie.

1

Patrycja ja Mucovagin miała i niestety, ale u mnie się nie sprawdził, ale dostałam też próbki lubrykantu, który można w aptece bez recepty kupić, tylko nazwy zapomniałam :slight_smile: W każdym razie zwykły lubrykant też dawał radę.

chyba rzadko kobieta po ciąży ma ochote na sex …bezpiecznie jest niby po 3 miesiącach ale to tez zależy od tego czy rodzilas naturalnie czy mialas cesarkę i jak kobieta się czyje . Sa kobiety które zaczynają po 1 miesiącu …a sa takie które czekaja pol roku . Wszystko zależy od tego jak goja się rany , czy nie jest potrzebne lyzeczkowanie bądź czy kobieta odczuwa późniejsze bole. A poza tym nie oszukujmy się niektóre dzieci tak daja wycisk ze kobieta bedac caly czas na nogach nie ma sily ani ochoty na sex zwłaszcza jeśli w domu sa jeszcze inne dzieci … Zazwyczaj wtedy facet mowi , a może by tak ,? A kobieta na to … chyba oszalałeś heheh :), Pierwszy raz po porodzie to sprawa indywidualna , wykorzystajcie tyle czasu ile wam potrzeba na dojście do siebie … facet powinien to zrozumieć jeśli jest ok a jeśli nie wytrzyma to radzilabbym się zastanowić nad waszym związkiem . Moim zdaniem facet powinien zrozumieć ze jak zdecydowaliście się na dziecko oboje to teraz niestety musi zaczekać :slight_smile: A jak nie to niech drugie sam urodzi to na pewno mu ochota minie … A właśnie niech sobie kasete z porodami obejrzy to mu ochota minie :slight_smile:

My próbowaliśmy tak ok.3mc po porodzie, wcześniej jakoś się bałam, a i z tą ochotą to tak różnie bywa…Seks po porodzie jest jak ten “pierwszy raz” niestety…

w koncu sprobowalam i jest jeszcze lepiej niz przed ciaza ;D

wowww… daryska to tylko się cieszyc … :stuck_out_tongue: i chyba pozazdroscic hehhe

A dziekuje … ale strach przed byl hehehe… zyczr kazdej dziewczynie po ciazy takich doznanni odczuwania przyjemnosci ;)))