Znam ten ból. Niestety po ciąży musiałam powoli wymieniać garderobę bo w nic nie mieściłam się. Tylko, że wszystkie ubrania są w rozm. Xs/S 34/36. Teraz 38;)
Zdrowy tryb życia i ćwiczenia pozwalają schudnąć ale na to trzeba trochę czasu poświęcić.
Jeżeli jest się zmotywowanym do ćwiczeń to polecam apke Lewandowskiej. Zaznacza się ile kg w jakim bodajże czasie chce się stracić i ona dobiera serię ćwiczeń;) koleżanka korzystała z niej i polecała.
Ja jednak nie mam takiej motywacji gdyz jestem w pologu. Narazie cwicze sama systematycznie. Ale z umiarem ;)
Ja w ciąży na plusie 23 kg aktualnie No niestety zostało mi 10 kg którego nie mogę zrzucić Myślę że nie chciałabym powrócić aż do wagi sprzed ciąży bo jednak czuję się bardziej kobieco gdy tych kilogramów mam odrobinkę więcej wydaje mi się że dawniej moje ciało było takie bardziej dziewczęce Natomiast po ciąży zrobiło się już kobiece Myślę że takie 5 kg z tego jeszcze zrzucić byłoby okej ale na nic się nie napalam wszystko na spokojnie
Ja rok po ciąży miałam +6 kg, ale zaszłam w drugą wiec znowu jestem gruba ;D mam tylko nadzieje, ze znowu nie przytyje 20 kg.
u mnie sprawdził się jedynie monitor Głodówki, ponieważ mam duze problemy z tarczyca i musiałam mieć naprawdę restrykcyjną dietę max 1200-1300 kcal, dlatego zdecydowalam się właśnie na monitor Głodówki.
ogolnie dzialalo to tak, ze ustala sie pory kiedy można jesc i kiedy się nie je. Ja np rano nie czułam nigdy głodu wiec jedzenie zaczynałam o 12, a kończyłam o 17:30. W tym czasie mogłam jeść wszystko i ile chciałam. po czasie jedzenia tylko woda. Ja nie chodziłam głodna, w 2 tyg schudłam 4 kg. po Tym czasie skończyłam „glodowke”. miałam ja powtorzyc, ale najpierw mi się nie chciało a potem zaszłam w ciaze. Co ważne, po 3 miesiącach nie miałam efektu jojo i jadłam w zasadzie mniejsze porcje.
Cykl zaczyna się od mniejszych por, np jemy 12 godz (8-20), nie jemy 12 godz (20-8), stopniowo zwiekszamy liczbe godzin bez jedzenia. Oczywiście ta metoda nie sprawdzi się przy karmieniu piersią, bo mleko musi mieć tez z czego powstac.
Ja po pierwszej ciazy mialam tak ze przez pierwsze 3 miesiace waga mocno spadala ale cos tam zostalo;/ ale ogolnie bylam szczupla wiec nie bylo to jakas katastrofa;)
Po 2 ciazy mam wage jaka mialam przed ciaza zanim wpadlam na pomysl z odchudzaniem;) moze nie takim mocnym zzuceniem wagi a pokazanie innym ze odzucenie cukru i dieta bogatsza w owoce przynosi efekty;)
U mnie na razie waga powoli spada. Ciągle w ruchu i karmię piersią. Z tym odchudzaniem to lepiej jednak poczekać trochę jak dziecko bd już większe. Bo skąd brać siłę .
Kochana, ostatnio przeczytałam że nasze ciało przez 9 miesięcy było fabryką więc teraz potrzeba czasu na remont :) Popatrz na to z tej strony że Twoje ciało przez 9 miesięcy mocno się zmieniało i Potrzeba czasu żeby wróciło do wcześniejszego stanu. Ja wiem że to zapewne trudne, ale trzeba popatrzeć na siebie z przymróżeniem oka i łaskawością :) U mnie aktualnie 8 miesiąc i z wagi 55 kg już wskoczyłam na 70, ale stwierdziłam że po ciąży będę trzaskać kilometry z wózkiem to ciałko na tym skorzysta. Głowa do góry i daj sobie czas :)
ja niestety nie mam się czym pochwalić, po ciąży schudłam fakt waga spadła zaraz po porodzie, ale kilka miesięcy pozniej wpadło znów pare kilo, waga stabilna ale nie zadowalająca, malutka ma 11 miesięcy karmimy się piersią, nie mam parcia na schudniecie, aczkolwiek zamierzam po nowym roku coś działać, zwiększyć swą aktywność fizyczną :)
Minęło już trochę czasu odkąd napisałam ten post i powiem Wam że nadal nic nie schudłam. Tzn wagowo stoję w miejscu ale zauważyłam że mieszczę się w coraz więcej ubrań, nawet niektóre jeansy są już na mnie dobre więc sukces jest.
Słyszałam że jak się przestanie karmić piersią to waga spada wtedy drastycznie. Zgodzicie się z tym?
Przytyłam w ciąży 30 kg. Wróciłam do swojej wagi w ciągu 7 miesięcy. Nie ćwiczyłam, codziennie chodziłam z maluchem na spacery. Jedyne ćwiczenia jakie miałam to od fizjoterapeutki uroginekologicznej na rozejście mięśni brzucha. Nie ma co się zabijac, nasze ciało zmienialo się 9 miesięcy, wiec powinno się tyle samo dawać na powrót ❤️
Hej, ja tez zaczęłam po 30 i to było najlepsze co mogłam dla siebie zrobić. Agata Zajac na YouTube ma fajne treningi, ale wybierz te dla początkujących i skup się na technice a nie na tym by utrzymać tempo trenerki. Cwicz przed lustrem albo nagraj się abyś mogła korygować błędu. Naucz się poprawnie wykonywać poszczególne ćwiczenia a następnie próbuj wykonywać całe treningi.
Ja też zauważyłam że zawsze z 2 kg miałam do przodu po zakończeniu kp. Bo jednak więcej soala się kalorii jak się karmi. Ja najbd tyje jak jem słodycze.
Ile czasu jesteś po ciąży ? Każda kobieta powinna dać sobie 9 miesięcy na regenerację, w koncu przez 9 miesięcy nasze ciało się zmieniało. Generalnie mi się udało wrócić do wagi, mieszczę się w ubrania z przed ciąży. Chodziłam na wizyty do fizjoterapeuty uroginekologicznego zaraz po pologu z powodu dużego rozejścia miesni brzucha, dzięki temu brzuch optycznie sie zmniejszył. Bardzo dużo spaceruje do tej pory z dzieckiem. A co do jedzenia, jem tak jak zawsze. Nie przepadam za fast foodami Itp. Aktywność fizyczna dopiero zaczynam powoli wdrazac za zgoda fizjo. Obecnie jestem 10 miesięcy po porodzie, przytyłam naprawdę sporo bo prawie 30 kg, głównie to była zatrzymana woda.
W ciąży przytyłam 16 kg, po CC ubyło mi około 8 kg. Teraz już jestem ponad 4 miesiące w domu z małym i zrzuciłam kolejne kilogramy - około 3. Jeszcze trochę i wejdę w ciuchy sprzed ciąży. Na razie tylko dużo spacerów z wózkiem było i obowiązki domowe (rozwieszanie prania, prasowanie, gotowanie, opieka nad synkiem). Jem sporo, nie ograniczam sobie jedzenia, a mimo to chudnę - powoli, ale jednak. Czyli te spacery coś dają. Przyjdzie wiosna, wsiądę na rower, to może jeszcze parę kilo pożegnam :)
Ja przytyłam ok 17 kg, jestem 7 miesięcy po porodzie i zostało mi jeszcze 1,5 kg do wagi sprzed ciąży, chociaż brzuszek bardziej odstaje niż wcześniej. Całe szczęście od niedawna zaczęłam wchodzić w ubrania sprzed ciąży. Obiecywałam sobie, że będę ćwiczyć , ale córka w nocy od ok 3 miesięcy budzi się co godzinę lub dwie i przy obowiązkach domowych to już na te ćwiczenia nie mam siły... A myślałam, że z tym schudnięciem to jakoś mi szybciej pójdzie, a jednak nie jest tak łatwo :/
Kobiety jakby nie patrzeć to są aktywne fizycznie bo jednak trzeba sprzątać, gotować itd, do tego dochodzą zakupy i opieka nad dziećmi. Mimo to trzeba ćwiczyć lub ograniczać jedzenie żeby schudnąć;)
Ja zaczęłam ćwiczyć z moim 2latkiem to później sam mnie zachęcał do wspólnych ćwiczeń;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.