Schudnąć po ciąży

Cześć dziewczyny,

Udało się wam wrócić do swojej wagi po ciąży? Dużo w ciąży wam przybyło?

Ja w ciąży miałam +18 kg, jestem miesiąc po porodzie i zostało mi 9 kg. Ale najbardziej dołujące jest to że nie wchodzą mi prawie żadne ubrania sprzed ciąży, wszystkie spodnie, spodenki a nawet bluzki ciasne....

Z tym chudnięciem po ciąży to nie jest zawsze tak ,że zaraz wszystko schodzi . Każdy organizm jest inny. Ja jestem 3 msc po porodzie, zostało mi 5 kg.W ciąży przytyłam 14 kg. Te 5 kg nadwyżki mam od 3 tyg po porodzie i od tamtego czasu waga nie ruszyła. Pomimo, że karmię piersią to i tak waga stoi a mam ciągle apetyt, piję dużo wody ale też wcinam słodycze i mam mało ruchu. Wiadomo, że chciałabym zrzucić tą nadwyżkę ale pociesza mnie to , że mieszczę się w większość swoich ubrań. A po poprzednich porodach było tak, że kg zaczęły lecieć jak przestałam karmić.  Organizm potrzebuje też czasu, przez 9 msc ciało się zmieniało. 

Także nie przejmuj się tą nadwyżką, jesteś dopiero miesiąc po porodzie , wdrozysz trochę ruchu, albo jakieś ćwiczenia za jakiś czas, może dieta i zejdzie tylko potrzeba czasu.

Paula dokładnie tak jak pisze Lena. Miesiąc po porodzie to wcale nie tak dużo, i tak mało Ci zostało jak tylko 9kg także się nie przejmuj ;) 

Połóg jeszcze trwa, daj sobie czas. Nie ma się też co zadręczać że po 2 tygodniach musisz być fit. Wyznacz sobie cel na np że do pół roku chcesz wrócić do swojej wagi i walcz o to. Dieta + ćwiczenia  i będziesz zadowolona. Schudnąć dużo trudniej niż przytyć ale jak jesteś zmobilizowana to dasz radę;)

Ja szybko zrzuciłam około 30 kg nawet nie widać ze wciąż byłam 

Na szczęście dużo w ciazy nie przytyłam bo tylko 8.5 kg a teraz wróciłam do wagi przed ciaza (prawie 7 miesiacy po porodzie ) dałam sobie czas i zbytnio nie odchudzałam się jadlam na co miałam ochotę, po prostu mam dobrą przemianę materii 

Ja walczylam w ciąży z cukrzycą ciążowa i z moimi kilkoma nadprogramowymi kilogramami przed ciąża przytyłam tylko 5-6 kg, po porodzie ważyłam nawet 2 kg mniej niż przed ciąża. Teraz 7 miesięcy po niestety jest taka sama waga jak przed ciąża. W ciąży regularne posiłki, zdrowe, w każdym warzywa, ograniczenie węglowodanów i min. Pół godzinny spacerek i było super. Szkoda że po porodzie zaczęłam dopychac się ponownie słodyczami, bo myślę że dalej by waga leciała w dół :(

Ja w pierwszej ciąży przytyłam 20 kg. Mała mi strasznie wisiała na cycu co zakutkowalo tym że po pół roku ważyłam 30 kg mniej. Czyli wróciłam do wagi z czasów panieńskich. A po drugiej ciąży wróciłam do wagi z przed pierwszej ciąży. W sumie beż jakichś starań większych. 

Spokojnie. Jak jesteś dopiero miesiąc po porodzie to jeszcze masz czas... samo obkurczanie macicy trwa około 6 tygodni... 

Ja w ciąży przytyłam 8kg i nie miałam ciśnienia jakiegoś wielkiego żeby odrazu schudnąć bo wiem że organizm po ciąży potrzebuje czasu, dlatego taki krótki czas jaki jesteś po porodzie to i tak ładną wagę zgubiłaś,a co do reszty to daj sobie czas 

Też bym chciała przytyć tylko 8kg przez całą ciążę, zatroszcze. 8kg na plusie to mam już teraz a termin na koniec listopada 

No ja teraz w drugiej ciąży zaczęłam od chudnięcie i trzymam cały czas wagę taką jak miałam do porodu z pierwszym dzieckiem, aż moja Pani doktor była zdziwiona i pytała czy coś w ogóle jem, a ja jestem z tych osób co lubią dużo jeść. 

to źle przechodziłaś początek ciąży, że chudłaś zamiast tyć? 

Ja na początku ciąży też schudłam bo nie miałam apetytu, nudności, wymioty. Przytyłam 14 kg, martwiłam się że to dużo bo miałam cukrzycę. Ale pani doktor powiedziała że to dobry przyrost bo zaczynałam z wagą 55 kg więc w miarę szczupła, a szczuplejsze kobiety mogą więcej przytyć niż te grubsze.

Nie martw się! Nadmiarowe kilogramg uda się zgubić przy maluchu i odrobinie chwili dla siebie :) może uda Ci się zorganizować jakieś wyjście na siłownię? Można pomyśleć o zdrowszych posiłkach, a noi karmienie piersią też wyciąga �

Lena a co jadłaś czy cukrzycy ciążowej? 

Ja co na prawda nie mam cukrzycy ale ten trzeci wynik wyszedł mi praktycznie taki sam jak drugi. Niby mieści się w normie się lekarz powiedział żeby ograniczyć cukier. Trochę mi ciężko bo ale co zrobić. 

I napewno role odgrywa tutaj czas , nie ma coś się oszukiwać ze po miesiącu brzuch będzie płaski . U mnie trwało to jakieś pół roku i zaczynam już akceptować soja figurę 

Przytylam niecałe 10 kg w pierwszej i w drugiej ciąży również przy cukrzycy ale dopiero w drugiej pilnowałam diety. W pierwszej ciąży jadłam co i kiedy chciałam. Jeżeli ktoś liczy że karmiac piersią schudnie to wcale tak to nie wygląda, (u mnie) jakiekolwiek interwały, siłownia czy fitness też nie bo tak naprawdę to trzeba zacząć od jedzenia i nie chodzi mi o żadna dietę tylko poprostu mniej jeść i dopiero można pomyśleć o jakimś sporcie bieganie, basen. Najważniejsze jest to co na talerzu, jesteś tym co jesz...

Oj co jadłam? Na śniadanie zazwyczaj kanapki, ciemne pieczywo orkiszowe bo mi służyło, z chudą wędliną z kurczaka czy szynką, porcja warzyw, do tego zawsze ogórek kiszony, albo kanapki z pastą z awokado, albo z jajkiem i warzywa, jajecznica i też warzywa. Na drugie zazwyczaj jogurt naturalny z owocami(borówki, maliny, kiwi, niedojrzały banan, do tego łyżka musli). Jogurt z grejpfrutem i startą gorzką czekoladą, albo jogurt pitny z biedronki "Fruvita pure".Obiad zazwyczaj ten sam co dla wszystkich tylko z większą ilością warzyw - surówki, spaghetti z ciemnym makaronem, ale pomidorówka już że zwykłym i mi nie podniosło cukru. Podwieczorek to np naleśniki czy gofry z mąki orkiszowej i z erytrytolem zamiast cukru albo też jogurt z owocami. Na kolację podobnie co na śniadanie. Dużo tego by wymieniać. Kawę slodzilam erytrytolem, herbata gorzka i dużo wody. Na internecie możesz znaleźć gotowe jadłospisy. Jest też aplikacja sweet pregna do ściągnięcia.

Sweet pregna to jedna z niewielu rzeczy która wyszła dobrze NFZ :D  ja też na śniadanie jadłam głównie kanapki z orkiszowym pieczywem czasem jajecznicę , na drugie śniadanie jogurty naturalne, serki typu cottage cheese z owocami,  też różne pankejki z ksylitolem zamiast cukru albo słodzone  bananem, obiad to ciemne makarony, brązowy ryż, ziemniakow raczej nie jadłam bo skakał mi po nich Cukier,  robiłam krokiety na mące orkiszowej. Podwieczorek czasem podobne rzeczy co na drugie śniadanie, czasem jakiś koktajl, na kolację kanapki, ewentualnie jakieś sałatki. 

Czasem jakiś sernik przemyciłam, Gorzka czekoladę, podjadałam czekolady bez cukru biedronkowe i kremy allnutrion (w ogóle to bardzo dobre). 

Paula przede wszystkim daj sobie czas, jesteś krótko po porodzie i to nie jest tak, że zaraz wszystko spadnie, powolutku do przodu i zobaczysz, że będzie lepiej. Głowa do góry!

Żeby schudnąć trzeba mieć deficyt kaloryczny. Policz na internecie jakie masz zapotrzebowanie i licz kalorie w aplikacji np. fitatu. Ja tak schudłam 6 kg w dość szybkim czasie. Polecam też diety od 80na20 masz tam np. dietę ze składnikami z biedronki czy Lidla. Ja akurat korzystam z przepisnika od nich (wybierasz dania z listy jakie chcesz i masz do nich przepis pod wybraną kaloryke)

U mnie rewelacyjne efekty dał ems trening https://www.intime.pl/o-treningu-ems/

Chodziłam na ćwiczenia tutaj.