Rytm dnia u niemowląt

Dziewczyny czy możecie podzielić się jak wygląda wasz dzień z niemowlakiem? Czy są bardzo podobne czy starcie się zachowywać rytmicznosc np. Mniej więcej o tej samej godz spacer kąpiel zabawa??? Czy każdy dzień jest Zupełnie inny?

Anna u mnie dzien z niemowlakiem wyglądał jak prawie kazdy, tyle ze jedzenie bylo na zadanie, ale puzniej juz jak przeszliśmy na mm w 5mc to synek jadl ciagle o tej samej porze. Jesli chodzi o pokarmy to do teraz jemy o podobnych porach bo tak juz wstajemy o podobnej porze i mamy przerwy co ok. 3-4i jemy nastepny posiłek i jemy razem bo synek ma juz 4latka, takze u nas taka rutyna;-) kąpiel również o podobnych porach, spacery podobnie;-) taka monotonia ale zabawy.codziennie inne;-) a jedynie klocki to codziennie po pare razy ale to dobrze;-)

u nas ostatnio jest róznie mały jest przeziębiony i je śpi w różnych porach. Jak był zdrowy spał o tych samych godzinach i zazwyczaj tez jadł o stałych porach, co do spacerów to róznie zazwyczaj wychodzimy po córke do szkoły ok 13 a w weekendy zalezy jaka pogoda

U nas kapiel jest zawsze kolo godz 19:00-19;30. Coreczka usypia w przedziale 20:00-21:00 i spi do okolo 6:00-6:30. Po okolo 3h od pobudki ma drzemke, później robimy poranna pielegnacje. A dalej dzień to przeplatanka karmienia, zabawy, cwiczen i “rozmow”. Drzemka poludnionwa. Popoludniu wraca z pracy narzeczony wtedy on przejmuje coreczke i jest czas dla nich. I w zaleznosci od tego ile trwala poludniowa drzemka jest drzemka kolo 17 lub nie ma. Ja karmie piersia na żądanie wiec jezeli chodzi o posilki to pełna dowolnosc bo raz co 1,5h a raz co 3h wiec nie mamy stalych przerw miedzy posilkami.

U mnie właśnie tak od dwóch tyg synek jakoś zmienił sobie rytm dnia najpierw wzbudzał się na dodatkowe karmienie ok 23 -24 co mnie bardzo cieszyło ze więcej jem a po tyg nadal się tak wybudza do ok 1 w nocy ale je mniej w ciągu dnia robi sobie nawet 5 h przerwy. Wcześniej dzień wyglądał praktycznie tak samo jak u ciebie lina tyle ze mały wstawał ok 4 rano.

Natan wstaje około 6-7 godziny i je śniadanie. Przebieram go później, dajnę wiaminę i kładę. Jeśli mąż jest w pracy to obok siebie a jeśli w domu to do łóźeczka. Do godziny 8-9 najczęściej zasypia i budzi się w okolicy 10-11 godziny na II śniadanie. Po zjedzeniu znów go przebieram i się bawimy mniej więcej do 13 godziny. Wtedy znow zasypia ale nie zawsze. Czasem czeka do 14-15 na obiad. Między czasie znów noszenie, zabawa i przewijanie .
Podwieczorek około 17 godziny
O 19 kolacja albo kąpiel. Jeśli nie jadł 3 godziny lub dlużej to najpierw je.
Idzie spać około 20 godziny i śpi już do rana.

Ale oczywiśnie nie zawsze tak jest. Czasem wstanie o 5 albo pójdzie spać o 22. Bywa źe jednego dnia ma zaupełnie inny tryb niż zazwyczaj :slight_smile:

Ile miesięcy ma Natan?? :slight_smile: mój Franek ostatnio więcej śpi, może za intensywnie czas z nim spędzam wolny.

U nas dni sa podobne do siebie. O 7 pobudka, zabawa, potem kolo 9 drzemka. Po pobudce deserek a potem spacer (czasami na odwrot). Kolejna zabawa. Kolo godziny 12-14 kolejna drzemka. Obiadek i nastepny spacerek. Powrot do domu, zabawa, potem jakas przekaska, cycus, toaleta, kilka piosenek na internecie do potancowania i kolo 19-20 sen.

Anna najczęściej dzieci zmieniają swój rytm dnia w czasie skoku rozwojowego. U nas też jakiś czas temu zmienił się nasz rytm.

Synek ma 6 miesięcy. Pobudkę mamy 6-7. Jeśli jest bliżej 6 to daje mu do łóżka pozytywkę, którą się bawi 15-20 minut, a ja mogę jeszcze chwilę dospać. Je w nocy ostatni raz około 5, więc go nie karmię od razu. Po około 1,5 godzinie robi się zmęczony, dostaje pierś i idzie spać. Śpi zazwyczaj 40 minut, chociaż potrafi dłużej - np. dziś obudził się po 40 minutach standardowo, dostał pierś, bo był głodny i wrócił spać i łącznie spał 2,5 godziny. W ciągu dnia bawi się 1,5 - 2 godziny i idzie spać na 40 minut. Spacer mamy koło południa, przesiedliśmy się do spacerówki, więc teraz wychodzę po drzemce. Kąpiel po 17 i 18-19.30 idzie spać na noc. Karmie go na żądanie i codziennie jest inaczej

Właściwie nie będę powtarzać tego co napisały już wcześniej dziewczyny, u nas wygląda to bardzo podobnie. Chyba najbardziej rytm mojego maluszka zbliżony jest do dnia Kingi (tyle tylko że mój później chodzi spać niż Natan).

Synka starałam się kłaść o tych samych porach na drzemke dlatego jedzonko i spacery dostosowywalismy właśnie do snu. Wieczór wyglądał niemalże codziennie tak samo. Wyciszania od 18 później przed 19 kąpiel i po 19 smacznie spał :slight_smile:

Mamowe, i od 19 już spał? A do której budził się w nocy?

Staram się znowu ułożyć “plan dnia” malemu zobaczymy jak to wyjdzie. Kiedyś był bardzo podobny do waszego dziewczyny, narazie starań się wysłuchać potrzeb malucha bo te się zmieniły

U nas jest go roznie.Nie mam takiej godziny o ktorej wstaje i idzie spać.Ma 6 miesięcy jak wstaniemy rano to chwilke poleży kolo mnie potem karmienie piersia.Jest troszke trudniej bo mam jeszcze synka 3,5 letniego robie mu sniadanie potem daje corke na mate albo do lezaczka i ide gotować obiad .Rzadko zeby mi w dzien spala a jak juz jest spiaca to tak kolo 13 ale długo nigdy nie spi tylko urzadza taka krótka drzemke 30 min.Troszke zabawie sie z synkiem,malujemy,bawimy sie tak zeby malutka zaciekawiło :wink: Potem ogarniam mieszkanie,mycie,kolacja i do łóżek :wink: Tak w skrócie napisałam :slight_smile:

Nie wiem jak to będzie jak będę miała drugie dziecko :slight_smile: mam synka i cały czas poświęcam jemu wszystko kręci się wokół niego i ciężko mi cokolwiek innego ogarnąć :slight_smile: Chociaż teraz i tak jest dużo Lepiej niż było na początku, bo Już podstawowe domowe obowiązki wykonam :slight_smile: ale to może kwestia doświadczenia.

Od początku starałam się trzymać pewnego rytmu. Tak było wygodniej i mnie i maluchowi i tak w sumie do dziś zostało. Choć teraz to się sprowadza bardziej to pory śniadać, czy wieczornych rytuałów. Na pewno ten plan nie będzie od razu idealny, ale z czasem dopasujecie się z maluchem. Potem on się zmienia, bo wypadają drzemki itd.

U nas coraz lepiej :slight_smile: dziś się przeprowadzamy i ciekawe jak mały przyzwyczai się do nowego miejsca :slight_smile:

U nas dzień wygląda tak, ze synek (6tyg) około 4 rano budzi się do karmienia, potem o 7 rano kolejne jedzonko. I nie śpi gdzieś do 8.30 tylko chce się nosić albo leżeć i patrzeć :slight_smile: około 9 rano usypia na godzinkę i budzi się na karmienie, po czym znów zasypia i tak do południa, budzi się co jakiś czas. Nieraz ma dni, że będzie jadł co godzinę A nieraz wytrzyma nawet 3 bez. Około 15 znowu budzi się i patrzy i chce się nosić. Potem zasypia koło 17 i budzi się o 18.30 wtedy szykujemy kąpiel, dostaje flaszkę i znowu idzie spać. Oczywiście kąpiel mamy co drugie dzień… także jak nie kąpiemy to albo staram się go trochę przetrzymać albo dostaje jeść wcześniej.

U nas każdy dzień jest inny tylko jedzenie o stałej godzinie mała ma 7tyg