Ruchy płodu, brzuch w kształcie stozka

Witam, jestem w 30 tc i zastanawiam sie czy to normalne jest jak sie kłade , wstaje badz poprostu wygne do tyłu plecami ze mój brzuch robi sie w stozek dokładnie sam przód

Kształt brzuszka zawsze będzie zależny od ułożenia dziecka, szczególnie juz na koniec ciąży, gdy dziecko w brzuszku ma na prawdę malutko miejsca i rozpycha się w każdą możliwa stronę.

wszystko jest ok a jest to spowodowane ułożeniem dziecka w Twoim brzuchu i stad ten stożkowaty kształt. O ile dobrze pamiętam to chyba jak robi się taki stożkowaty kształt to dziecko ma w tym miejscu główkę bądź pupcie:)

Jest to jak najbardziej normalne. Napinasz mięśnie brzucha, które są wypinane przez dzidzię i one się w ten własnie sposób układają. Kolejnym wytlumaczeniem mogą być niebolesne skurcze braxtona-hicksa.

Kasiu tym nie musisz się martwić, przyjrzyj się jeszcze raz brzuszkowi w takiej pozycji, zobaczysz jak ułożony jest Twój maluszek. :slight_smile:

Kasia pewnie jesteś bardzo szczuplutka :wink: Kształt brzucha zależy od ułożenia dziecka, także spokojnie. Wszystko jest w normie :wink:

To wg mnie jest jak najbardziej normalnie… ja tez tak czasem miewam… :slight_smile:

Witam, to zupełnie normalne że brzuch jest w kształcie stożka, zazwyczaj na szczycie stożka jest główka albo pupka maluszka. Zależy to od kształtu macicy (ew. mięśniaków), od usadowienia łożyska, długości pępowiny.
Obserwacja ruchów płodu jest bardzo ważna w ostatnim trymestrze ciąży.

Ja tak mialam bardzo czesto a taka szczupla nie jestem:) To zupelnie normalne, moja corcia akurat miala w tym miejscu pupcie, po chwili z reguly brzuszek wracal do normalnego ksztaltu:)

a jak jest ułożony ten stożek? wzdłuż lini na środku brzucha? czy inaczej?

Ja tak miałam, że przy zmianie pozycji gdy napinałam mięśnie brzuch wzdłuż lini pośrodkowej z góry na dół robił się taki stozek. Bylo to rezejście kresy bialej - taka przepuklina do wyćwiczenia po porodzie.

Dokładnie tak jak dziewczyny piszą brzuch ma dziwny kształt bo dziecko tam wypycha pupę. Ja miałam, np. brzuch skrzywiony bardziej w jedną stronę i tam też mam więcej rozstępów.

AnnaMa mysle ze to wtedy nieco inaczej wyglada u mnie to byla na bank pupa corki;) Jak ja pogilalam to zaraz uciekala;)

Na srodku brzuszka taki dlugi , i zawsze jak sie zegne wstaje badz kłade:)

brzuch ciężarnej kobiety potrafi zadziwić nie jedną przyszłą mamę!!! jeśli są tylko dziwne kształty to nie ma czym się przejmować najważniejsze aby nie było bólu czy też skurczy czy krwawienia!! czy też ruchy dziecka są bardzo ważne

Dziekuję ale martwie sie jedynie teraz o te moje bóle w dole brzucha typu skurcze jak przy okresie badz kłócia czy ból po prawej stronie brzucha

katarzyna - myślę, że to podczas zginania - to właśnie przepukina - też miałam, teraz po porodzie jest lepiej. A ruchy ii ułożenie dziecka też dają rożne kształty :wink:
Co do bólu to skonsultuj się z lekarzem prowadzącym - mogą być związane z rozciąganiem macicy i ciągnięciem za więzadła, ale warto się upewnić czy to nic poważnego.

Myslałam w pewnym momencie zby zadzwonic po karetke bo długo mnie trzymały takie bóle tak mniej wiecej około 3 godzin

Bóle w dole brzucha są podejrzane, koniecznie powinien widzieć Cię lekarz prowadzący, może się już skracać szyjka macicy. Oszczędzaj się i dużo odpoczywaj, lekarz może przepisać Ci lekarstwo rozkurczające typu Nospa, ale nic nie zażywaj bez jego konsultacji.

Jak mnie zaczynaja sie własnie takie bóle to co powinnam zrobic ? czy dzwonic po karetke ? czy jechac na IP na ginekologoiczno-położniczy sama?

Katarzyna masz numer do swojego ginekologa? Możesz zawsze zadzwonić do niego i zapytać co masz robić. Lub jeśli będziesz miała jakieś dziwne skurcze czy bóle to możesz zadzwonić na pogotowie i na pewno dostaniesz poradę, a jeśli coś będzie nie tak to wtedy wyślą do ciebie karetkę.