Ruchy płodu, brzuch w kształcie stozka

Najlepiej zadzwoń do lekarza prowadzącego powinien Cie przyjąć na wizytę. Jak zadzwonisz po karetkę to zabiorą Cie do najbliższego szpitala ginekologiczno położniczego i albo Cie przyjmą na oddział albo powrót do domu taksówką jeżeli nikt Cie nie może przywieść. Pogotowie ratunkowe nie ma specjalisty ginekologa w karetce takze nic nie zrobią jedynie przewioza do szpitala. A jak są takie bóle to odezwij sie do lekarza, niezwłocznie.

Wczoraj miałam znow takie bole i pojechalam do mojego szpitala tam gdzie jest moj ginekolog na izbe przyjec , zrobilili mi badania , dostalam zastrzyk , szyjka macicy jest wporzadku , rytm serduszka tez , brak takich skurczy , tylko tyle ze głowka jest skierowany.zalecił mi brac nospe badz magnez jak bede miala skurcze

Katarzyna dobrze, że na razie jest wszystko w porządku. Mama nadzieję, że nic złego się nie stanie i wszystko będzie dobrze aż do rozwiązania. Bardzo dobrze zrobiłaś, że pojechałaś do szpitala, lepiej dmuchać na zimne niż potem żałować.

Dziekuje:) w środe jeszcze jade do swojego lekaza,zobaczymy co zadecyduje

Czekamy na wieści :slight_smile: mam nadzieję, że będzie dobrze.

Nie było go wogle ani w przychodni ani w szpitalu , jak myślicie mam czekac znow tydzien do nastepnej środy i zlapac go w przychodni czy pojechac jutro i złapac go na oddziale

Kasia łap na oddziale - łaski nie robi, zbadać musi. A lepiej do swojego niż innego :slight_smile:

Dziekuje wam jeszcze raz! bede łapac go jutro;)

Katarzyno bóle samego brzucha, w okolicach pępka i po jego bokach przypominające wbijanie szpilki czy kolkę mogą być przyczyną rozrastania macicy. Najczęściej zaczynają się u kobiet w ciąży około 30 tygodnia i są normalnym zjawiskiem. Jeśli się nasilają i są nie do zniesienia to konieczna jest konsultacja ginekologiczna. Ja takie odczuwam od 31 tygodnia, kiedy mnie łapią to kładę się i odpoczywam. Jeśli dużo chodzisz też możesz odczuwać wzmożone kłucie i wtedy zalecany jest wypoczynek :slight_smile:

Co do bólu typu okres… też są normalne ponieważ macica przygotowuje się do porodu. Jednakże przestrzegam przed bagatelizowaniem takiego typu bólu, ponieważ miałam je w 23 tyg ciąży i okazało się, że były spowodowane zagrażającym porodem przedwczesnym! po prostu dostałam rozwarcia. Luteina i no-spa były podstawą leczenie oraz leżenie.
Będąc w 30 tyg ciąży też takie odczuwałam. Konieczny jest wtedy wypoczynek i przyjmowanie no-spy forte.
Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że nie wolno nosić dużych toreb z zakupami bo nawet parę kilo, które niesiemy, powoduje naciągnięcie mięśni i bóle brzucha lub podbrzusza.

To wniosek taki ze lepiej pojsc i zlapac go na odziale :slight_smile:

Katarzyna lepiej jedź na ten oddział, może tam go złapiesz…

Ja bym sie nie niepokoila, wydaje mi sie ze bole ktore odczuwasz sa normalne. Skoro mialas juz badania i nic zlego nie stwierdzili to ja bym sie juz nie nakrecala, poczekaj moze spoojnie do wizyty?

Byłam i rozmawiałam , W razie jakich kolwiek skurczy mam jechac odrazu na izbe przyjec tam mi zrobia badania , czekac spokojnie do wizyty ? no ja nie wiem czy kto kolwiek by chciał czekac 5-6 tygodni. miałam tez bóle głowy ale jesli mam normalne cisnienie to mam sie nie przejmowac i mam zrobic USG :slight_smile:

No ale zrozumialam ze juz bylas badana i stwierdzili ze juz wszystko jest ok?

Bo byłam na sorze , ale jak to kobieta w ciazy moze powrócic to i trzeba sprawdzac. miałam KTG robione , moczu , krwi i szyjki,teraz USG jutro

Lekarz patrzył i powiedział ze po tych skurczach co miałam nie grozi mi przedwczesny poród dzidzius zdrowy, normalna ciaza , 32 tydzien i wazy 1 958g :slight_smile:

1

Super ze wszytsko ok:)

Dokładnie wielkie szczęście :slight_smile:

Katarzyno super, że wszystko jest w porządku. Na takie informacje i na takie piękne zdjęcia warto czekać.