Rozwój w brzuszku - muzyka

Moje maleństwo uwielbia, gdy puszczam szum morza, muzyke bobasa i… mariah carey! :wink:

\lubiłam słuchać muzyki w ciąży więc moje maleństwo również słuchało:)

Ja wciąż słuchałam muzyki i puszczałam do brzuszka…jednak moje dziecko teraz średnio reaguje na muzykę…tak samo na spiew…w ciąży duzo śpiewałam i teraz też spiewam…ale moje dziecko chyba się znudziło i marudzi :frowning:

Greendream może twojemu dziecku spodoba się jakiś inny rodzaj muzyki??? Nie wszystkie dzieci lubią kołysanki lub muzykę klasyczną.

Ja często do brzuszka dawałam melodię z pozytywki i maluch uwielbia teraz tą melodię ! Tak samo słuchaliśmy “kołysanka dla okruszka” i synek często zasypia przy tym i się uspokaja :wink: coś w tym na pewno jest :slight_smile:

Ja muzyki nie puszczalam jedynie mowie do brzuszka i glaskam

ja pusczalam i byly to w wiekoszsci delikatne piosenki/ kolysanki glownie muzyka klasyczna bethoven, chopin, itp.

Oczywiście ! :wink: Ja codziennie puszczam wieczorem pół godziny przed snem bynajmniej moim snem :wink: Są to głównie utwory Bacha, Vivaldiego, Chopina, i Mozarta :wink: Podobno uspokajają tętno a co za tym idzie dzieci słuchające muzykę w brzuszku , gdy już przyjdą na świat łatwiej im się jest skupić i podobno lepiej się uczą :wink:

Według mnie mama powinna słuchać razem z dzieckiem takiej muzyki jaka jej odpowiada. Jeśli będą słuchać muzyki klasycznej, a mama jej nienawidzi to dziecko będzie to czuło i raczej dobrze nie będzie to na niego wpływać, bo mama nie będzie zrelaksowana.

Ja będąc w ciąży lubiłam słuchać Piersi - Bałkanica i może dlatego teraz się sprawdza " będzie się działo i znowu nocy będzie mało" :slight_smile:

Takie śpiewanie kołysanek, czytanie, puszczanie muzyki nie tylko wpływa juz na dziecko w brzuszku, ale potem jest niezłą pożywką dla niego by wgłębiać się w lekcje muzyki później :)))

Można to dalej celebrować np: Zawieszając karuzelę nad łóżeczko, później granie na równych zabawkowych instrumentach (My naszemu synowi chcemy kupić perkusję) :smiley: Jak mu się spodoba to będzie niezły zastrzyk mobilizacji by chciał dalej sie uczyć grać już na prawdziwej:) , no i oczywiście późniejsze zabawy rytmiczne :slight_smile:

Na prawdę takie umuzykalnienie już dzieciątka w brzuszku to niezła inwestycja w jego życie:) kto wie czy później nie zobaczymy go w “Mam talent” hehe :))

Oj tak:) świetna sprawa muzyka w ciąży . Podobno dziecko będąc w brzuszku lubi muzykę ,która jest w rytmie bicia serca mamy wtedy się uspokaja i jego tętno jest spokojniejsze, a przy bardziej energicznej muzyce tętno dziecka wzrasta.

Ania moja córka uwielbia Bałkanicę Piersi, codziennie nie powiem ile razy przybiega i woła “Banice, mumunia puści”. To jest jej ulubiona piosenka, lubi ją śpiewać i tańczyć…śpiewa zawsze refren trochę po swojemu, ale ja ją zawsze rozumię co śpiewa, jest przekochana :slight_smile:

Może to nie na temat ale moja siostrzenica chodziła kiedyś do przedszkola prowadzonego przez zakonnice i któregoś dnia przyszła i zaczęła nucić " Barkę". Kiedy doszła do refrenu śpiewa:
… Swoją BABKĘ pozostawiam na brzegu…
myślałam że padnę ze śmiechu;)

Ja bedac w ciazy ogladalam heheh zbuntowanego aniola :slight_smile: i mala teraz wyjatkowo jak leci piosenka z tego filmu to az sie trzepie i piszczy:) oggolnie lubi muzyke:) jak bylismy na weselu dopuki graala orkiestra bylo ok a przestali to juz humor inny:)

ja za to ogladalam seriale (z nudów) glownie M jak milosc i Barwy szczescia i teraz jak tylko reklamuja te filmy albo leci piosenka do nich to synek zaraz patrzy w telewizor…i oczy wielkie jak pieciozlotowki hehe :)))

Ja puszczam mojemu maluszkowi muzykę :slight_smile: I tak sobie razem słuchamy :slight_smile:

Zabusia a wiesz mój mąż puścił kilka razy jadą jadą misie i Antek nic zareagował na hip hop odrazu kopniaki poszły ;D i oczywiście na to czego słuchała mama Sylwia Grzeszczak i Antoś wygina śmiało ciało ;D a Wy przy jakiej muzyce odpoczywacie? :wink:

ja lubię reggae i hip hop a tatuś ciężki metal więc mieszanka wybuchowa hihihi ciekawe jakie preferencje będzie miał maluszek jak się urodzi :slight_smile: szczerze to mam nadzieję że wda się w mamusię :stuck_out_tongue:

Ja zawsze myślałam że będę puszczać brzuszkowi w ciąży muzykę, ale jak przyszło co do czego to mi jakoś tak głupio