Jesteśmy na etapie rozszerzania diety… tzn. będziemy zaczynać od następnego tygodnia i teraz sobie tak czytam, przeglądam produkty dostępne na rynku… Zapoznałam się mniej więcej z schematem żywienia…
Mój synek dostaje mleczko modyfikowane Babydream… ostatnio dostaliśmy próbeczkę dania z Hipp… no, ale chciałam porównać jeszcze z innymi producentami…
I tu BARDZO zaskoczyły mnie dania z Rossmana… (jeszcze jestem w szoku).
Czy są tu jakieś mamy, które rozszerzają/rozszerzały dietę dziecku rossmanowym jedzonkiem dla niemowląt?
Jak marchewkę, ziemniaczki, jabłka, banany, śliwki itd to rozumiem… bo tak mam zamiar karmić dziecko (te składniki osobno, a później jak się okaże ok to razem) ale żeby po 4 miesiącu podawać dziecku danie: Obiadek, Spaghetti bolognese, albo kaszka manna po 4 miesiącu?? Szok…
Ktoś odważyłby się dziecku takie dania podać już w 4 miesiącu?
Ja tez zaopatrywałam się w te słoiczki w Rossmanie, bo tam zawsze był największy wybór, ale ja nigdy nie brałam z pułki tak jak leciało tylko zawsze sprawdzałam skład słoiczka. Na początku wybierałam te z warzywami a dopiero późnej stopniowo wprowadzałam owoce. Ale teraz już nie kupuję tych słoiczków, bo robię obiadek sama dla małego.
Ja też właśnie mam zamiar robić sama obiadki… ale na razie chcę wypróbować słoiczki… a później już jakoś sobie poradzę… czyli nie wierzyłabyś etykietce że po skończeniu 4 miesiąca można podawać dziecku takie dania jak spagetti??
Tych słoiczków z babydream nie znam, ale generalnie kupując dania słoiczkowe trzeba czytać etykiety i kierować sie woim rozumem i znajomością roszerzania diety, bo wiele firm ma bzdury popisane na etykietach, tzn. wiele dań nie powinno być tak szybko wprowadzane jak podaje producent.
Spaghetti na pewno nie można podawać tak szybko, bo dziecko jeszcze przecież nie ma wprowadzonego glutenu. Ja na prawdę nie rozumiem, dlaczego nikt nie kontroluje tego, co producenci dan dla niemowląt wypisują na opakowaniach, ale to tak samo, jak wszędzie sie mówi, żeby nie dosładzać niemowlakom dań, a kaszki zawierają bardzo dużo cukru.
Na początek wybieraj słoiczki jednoskładnikowe, potem też najlepiej kombinacje warzywne bez jakiś udziwnionych dodatków
Od początku czytam etykiety, skład i tym się kieruję.
Tu mam jeszcze większy problem, bo dania są “ich” i np. jest dorsz z brokułem i groszkiem z wegańskim serem od 7m ale do wszystkich takich nowości zawsze podchodziłam z dystansem i np słoiczki z oznaczeniem “4m” Mały jadł jak miał 7miesięcy a te “7m” w 9 miesiącu, z “10m” po roczku; )
No właśnie to jest ten problem, że do większości słoiczków trzeba by dodać kilka miesięcy, a z drugiej strony te dania są tak bardzo zmiksowane, że znowu przesada jest w drugą stronę.
Danie dla dzieci z wegańskim serem? Co też ci ludzie nie wymyślą
To napewno, mnie najbardziej śmieszy, jak nadają wyszukane nazwy potraw - bo przykładowo risotto ze słoneczną dynią i aromatycznymi ziołami brzmi przecież lepiej niż dynia z ryżem i ziołami, nie;)?
Alicja taki chwyt marketingowy na pewno pomaga im w sprzedaży
Moje zdanie na temat słoiczków jest takie ze ratowałam się nimi w ostateczności… Jabłko moge mu zetrzeć w domu, marchewkę,ziemniaczka, brokuł czy inne takie ugotować i zmiksować blenderem… Wtedy tak na prawdę wiem co moje dziecko je.
Najlepiej jak mama może ugotować dziecku obiadek sama. Wtedy wie co do niego wkłada, nie posoli go itp.
DorFryt jeśli będziesz gotować sama to najlepiej kupuj warzywa z upraw ekologicznych lub z własnego ogródka, bo te z supermarketów raczej dla dzieci się nie nadają.
A te nazwy to po prostu chwyt marketingowy. Tak udziwniona nazwa lepiej brzmi i wiele mam się na to łapie i kupują słoiczki.
Dla mnie generalnie też słoiczki były stosowane tylko w sytuacjach awaryjnych, a tak gotowałam z warzyw ogrodkowych, czasem do swoich zupek dodawałam np brokuła ze słoiczka, bo akurat tego warzywa w wersji eko nie miałam. Zresztą nie oszukujmy się, kto próbował tych gotowych dań, to wie, że jak się własną zupkę z tych samych warzyw ugotuje to jest o niebo lepsza. No chyba że chodzi o deserki, bo te akurat są moim zdaniem smakowo ok.
Alicja i tu się z Toba zgodzę… Smak tych obiadkow jest straszny… A zupka domowej roboty o niebo lepsza… Z deserkow korzystałam z śliwki… Ale ogólnie nie jestem zwolenniczką słoiczków… Kiedyś znajoma z mojej miejscowości znalazła szkiełko w obiadku… Zmroziło mnie, jak o tym usłyszałam… Co prawda nie miałam jeszcze wtedy dziecka ale zapadło mi to w pamięć do teraz… Niby reklamuja te wszystkie firmy słoiczki, że takie Bio, takie Eko… Ale to są firmy którym zależy na pieniądzu wiec będą wypisywać te wszystkie ,słoneczne dynie" i inne śmieszne nazwy, tylko po to żeby przyciągnąć klienta…
Mieszkam na wsi i raczej nie będę miala problemu z dostępem do warzyw dla dziecka a sloiczek z hipp mam juz w domu i nie mogę się doczekać jak dam synowi do sproby
Te sloiczki z rossmana uwazzam ze sa ok, sklad maja dobry, moja corka lubi, nie wiem czemu, ten ze szinakiem i ryba choc ja uwazam ze nie ma smaku… daje sloiczki sporadycznie bo woli normalne jedzonko, no ale jak juz daje to wlasnie babydream, hipp jest przerazliwie drogi.
Ja choć strasznie chciałam karmić sama, to mały dostawał takiego bólu brzuszka i bąków od domowych jedzonek, że musiałam z konieczności wprowadzić słoiczki. Korzystam z BabyDream i uważam, ze są OK. Smakowo fajne, ale na razie trzymam się tych jednoskładnikowych i sama mieszam. I wiadomo, że nie biorę jak leci - tak jak agrafka też - i czytam i według swojego rozumu podaję maluchowi jedzenie. Trzeba po kolei i z głową wprowadzać nowe składniki.
Synek o wiele chętnie i więcej je tego co sama zrobię. Mam jeszcze warzywa z własnego ogródka wiec są zdrowsze. Ja słoiczkami posiłkowałam się tylko na początku…
Ja niedawno również zaczęłam rozszerzanie diety i osobiście marka Babydream jeżeli chodzi o dania w słoiczkach na początek poznawania smaków przez dziecko mnie nie przekonuje. Ja zanim cokolwiek podałam to zapoznałam się ze schematem żywienia, no i oczywiście z tym co oferują nam producenci. Dodatkowo zarejestrowałam się na portalu Bobovity i Hippa. Moja koleżanka, której synek kończy za chwilę rokczek zachwalała Bobovitę i muszę przyznać, że ma dobre produkty i rozsądne ceny. Jestem również wielkim zwolennikiem produktów Hippa, które są znakomite, polecam na początek te z literką A. Są to produkty zawierające najmniej czynników alergizujących, no i genialne według mnie są pierwsze łyżeczki z Gerbera, również mają dobry skład. Lepiej moim zdaniem zacząć od produktów sprawdzonych firm, które są długo na rynku. Ja dawałam dziecku na zmianę raz owoc, a raz warzywo, jednak teraz, bym podawała na początek same warzywa.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.