Różna ilość pokarm z piersi

Witam :slight_smile:

Należę do grona mam, które karmią butelką, ale swoim pokarmem - odciągam pokarm laktatorem, nie przystawiam do piersi więc jeśli piszę w złym dziale to przepraszam. Od zawsze ciekawi mnie dlaczego jedna pierś produkuje więcej pokarmu, a druga mniej? Odciągam pokarm już 2 miesiące i z prawej piersi zawsze mam 240-270ml, a z lewej od 160ml-200ml. Od razu zaznaczam, że korzystam z laktatora podwójnego więc nie ma mowy o nierównomiernym odciąganiu. Czym jest to spowodowane?

Nie przejmuj się tym. To normalne :-). Pokarm zazwyczaj nie rozkłada się jednakowo. Kobieta ogólnie nie ma idealnie równych piersi, a jeśli już to niewiele z nas może się tym pochwalić. Dlatego właśnie również ilość pokarmu może się nieco różnić :slight_smile:

Ja mam lewą pierś nieco mniejszą i też mam w niej mniej pokarmu. Być może to właśnie dla tego

No ja właśnie lewą mam większą, a z niej leci mniej :stuck_out_tongue:

Mam tak samo :slight_smile: karmię już 5 i pół miesiąca :slight_smile:

Osobiście karmie dziecko piersią ale wydaje mi się, że z laktatorem będzie tak samo, że im częściej przystawiało by się dziecko do piersi tym szybciej i więcej gromadzi się pokarmu w danej piersi.
Laktacja musi się uregulować i może trzeba by jej trochę pomóc w ten sposób, żeby spróbować z piersi w której jest mniej pokarmu odciągać go częściej i zobaczyć ile w okresie jednego dnia będzie pokarmu. Może się okazać, że w piersi, w której na początku jest mniej pokarmu będzie teraz więcej :slight_smile:

Co do zasady człowiek jest niesymetryczny, więc nie ma się co dziwić, że ilość pokarmu z obu piersi może się znacznie różnic. Najważniejsze, że pokarm jest :slight_smile:

Jest to całkiem normalne i nie masz się czym martwić i przejmować. Piersi maja to do siebie, że każda jest inna. Jedna jest większa, druga mniejsza, być może miałaś kiedyś zastój i częściej odciagałaś laktatorem a może ogólnie sama preferowałaś odciaganie z jednej piersi.

Ale nie ma się czym martwić. :slight_smile:

To że lewa pierś jest większa nie znaczy źe i pokarnu będzie więcej :slight_smile: Wszystko zależy od gruczołów.

Otóż to wielkość piersi nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o ilość mleka. To tak samo jak ktoś ma małe piersi a karmić może długo i bez żadnych problemów.

Ja mam bardzo małe piersi a wykarmiłam córkę, nigdy nie było problemu z przybieraniem na wadze, i synka też karmię i bez problemów. Ale w mniejszej piersi mam mniej mleka (ale wystarczająco), ale widać po prostu tam się produkuje mniej, a niektórym na odwrót. Tak to widać już bywa…

Otóż to. Wielkość w ogóle nie ma znaczenia. Moja ciotka ma ogromny biust a bardzo szybko musiała przejść na mm bo nie miała pokarmu i synek się nie najadał.

Ja tez jak ściągam pokarm to inna ilość z prawej i inna z lewej tak to już jest chyba :slight_smile:

Normalna sprawa, ja nie ściagam, ale kp, prawa pierś jest znienawidzona przez córcię za dnia, przystawiam ją w nocy i ładnie pije, a e ciągu dnia się wierci odrywa od piersi, więc po chwili przekładam ją na lewą pierś i właśnie lewa pierś więcej produkuje.
A jeśli byś częściej ściągała z tej “słabszej” piersi to może pokarmu byłoby więcej.
Brawo za taki sposób karmienia. Ja jeśli ciągle to nie aż tyle.

No właśnie zawsze ta pierś szybciej jest “sucha”. Podczas odciągania podwójnym laktatorem po 15 min z mojej lewej już nic nie leci, a z prawej do 25min leci cały czas. Przez te 10min odciągania na sucho powinnam dawać sygnał piersi, żeby produkowała więcej, a tak się nie dzieje i poziom zawsze jest taki sam. No cóż, to są piersi i chyba nie da się tego ogarnąć:D

Ta pierś tak ma chciałoby się powiedzieć
Tak jak mówisz to powinien być sygnał żeby więcej produkowała, a długo tak na sucho stymulujesz? Może za krótki okres czasu jeszcze?

To że w jednej jest mniej niż w drugiej to może być całkiem normalne zależy od ilosci pęcherzyków produkujących mleko, ale może też być zupełnie inna przyczyną takiej oto sytuacji. Osobiście mam sama problem tzn z hiperlaktacja na jednej piersi często robią się przez to zastoje przez co mniej można ściągnąć mleka wtedy najlepiej częściej przykładać małego ssaka bądź dwufazowy laktator choć z doświadczenia wiem że nasz maluszek lepiej sobie radzi. Dzięki temu z prawej mogę ściągnąć spokojnie nawet 300 ml już a z lewej ledwo 90 ściągnę… więc nie ma co się tym przejmować taka już nasza natura więc pilnować trzeba aby nie mieć zastoju ani zapalenia piersi i nie przejmować się :slight_smile:

Dziecko inaczej ściąga niż laktator… nawet powiem ze lepiej… prawą pierś mam wieksza i na poczatku niby było tak że mleka wiecej w prawej większej a teraz zmieniło się… też zależy od zastojów

Wiecie ci a moja siostra z zawodu połozna powiedziała mi kiedyś, że z koleżankami zauważyły regułę, taką że większość kobiet praworęcznych karmi lepiej prawa piersią, dzieci tą pierś preferują a u leworęcznych lewa. Na pewno nie jest to reguła , ale ich obserwacja przez te lata pracy z kobietami i maluchami po porodzie :wink:

Wracając do wątku to całkowicie normalne, że tak się dzieje, z tego tez wzgledu dzieci często preferują tę pierś w której pokarmu wytwarza się więcej i leci więcej i szybciej :slight_smile: Widać, że ślicznie idzie Ci ściąganie ilości jak dla mnie kosmiczne :slight_smile:
I wielkie pokłony za kpi :slight_smile: Często bywa tez tak, że z jednej i drugiej piersi leci mleko w innym odcieniu, jedno może być bardziej białe z drugiego bardziej żółtawe i to też jest całkowicie w porządku :slight_smile:

Z tym wyborem prawa czy coś musi być :wink: ja jestem praworęcznych i córka lepiej pije z prawej to fakt.
A podzielcie się na czym polegają te zastoje ? Chwilowo nie nachodzi tyle mleka co powinno tak?
Ja mam wrażenie że u mnie w prawej leci też lepsze mleko - po barwie sądzę że tresciwsze, ale nie wiem …