Rozmrożony pokarm

Pytanie dotyczy postępowania z rozmrozonym pokarmem. Często jest tak że mam zamrożona większą ilość w woreczku. Gdy córka nie chce ssać piersi i muszę podać jej mrożony to wkładam cały woreczek do podgrzewacz na 37 stopni. Do butelki odlewam 20 ml a resztę około 50 ml  później wylewam. Czy taki mrozony pokarm ktory zostal podgrzany mozna podać do 24 h, oczywiście jezeli zostal po podgrzaniu schowany do lodowki ? 

Ja podgrzanego nie wykorzystuje już do niczego innego jak tylko do kąpieli. Rozmrożony w lodówce trzymam max 24h. A sam pokarm mroze max 6 miesięcy. 

Myślę że podgrzany pokarm należy spożyć jak najszybciej to trochę tak jak z mieszanką mleczna gdzie trzeba ją zużyć do 2 godzin po przyrządzeniu, nie wypite mleko też wylewam bo jednak mogą się tam potem namnażać bakterie poprzez kontakt śliny z kubkiem czy smoczkiem zależnie jak dziecko pije mleczko.

Rozmrożone mleko też bym od razu podała i nie trzymała dłużej 

A odnośnie przetrzymywania w zamrażalce to przechowywanie zależy od temp im niższe mrożenie tym krótszy czas przechowywania, tak wyczytałam gdzieś na innym forum , była tam nawet tabelka z tym

Rozmozone dawałam odrazu , nie trzymalalm jakos dłużej 

Ja rozmrożony podawałam od razu. Nie przechowywałam później w lodówce. 

Tak samo z MM, podaję od razu po przygotowaniu, max do 1h jeszcze podam jeśli córka pije na raty (a nie do 2h jak podaje producent).

Od razu też myje j wrzucam do sterylizatora.

Może po prostu lepiej mrozić mniejsze porcje?

Aniss tylko Iwonie chodzi o to że nie to mleko, które już jadło tylko jakby odlane "czyste" rozmrożone. 

Kochana szczerze mówiąc nie pomogę ci ja bym chyba już nie ryzykowała z takim odmrażaniem chowaniem jeszcze do lodówki ale zaglądnij może gdzieś w internecie często są takie tabelki nie raz nawet w książeczkach w instrukcjach od laktatora można znaleźć chyba takie tabelki w których jest napisane Ile można przechowywać jaki pokarm co mogę ci doradzić na przyszłość może po prostu staraj się mrozić mniejsze ilości żebyś właśnie nie musiała kombinować i rozmrażać część podawać dziecku część chować do lodówki zastanawiać się czy to jeszcze się nadaje może dziewczyny tutaj mają większą wiedzę i one ci podpowiedzą ale moja wskazówka to taka właśnie że może Mróz mniejsze ilości w tych woreczkach tak abyś była pewna ja jakieś tam zapasy jak karmiłam piersią robiłam ale nigdy nie były to aż takie duże zapasy żebym musiała się zastanawiać A jak już rozmrażałam woreczek to wychodziła z tego Cała butla którą dziecko spożywało praktycznie od razu

Jeśli został podgrzany cały to powinno się spożyć do godziny, tak samo jest z mm, 

Na halfija piszą,że ogrzewane mleko do 2h po wyjęciu z zamrażarki do 24h. Czyli jak ogrzane to w sumie trzeba szybko już podać dziecku , a tak to można dłużej je rozmrażać 

Mleko podgrzane raz nadaje się tylko do picia, nie można podgrzewać mleka kilkakrotnie ponieważ takie nie nadaje się już do picia gdyż namnażają się bakterie. 

no także podgrzane zaraz do wyrzucenia . Lepiej mrozić w Twoim przypadku mniejsze porcje i ja w sumie zawsze tak robiłam, ewentaualnie większe , ale to wiedziałam, że to będzie posiłek naraz dla mojego dziecka 

Dzięki za pomoc. Zaczelam mrozic mniejsze porcje. W razie czego jakbym chciała nakarmić córkę pełna porcja to rozmroże po prostu 2-3woreczki :) 

I super !

Małe porcje to chyba najlepszy pomysł ;)

To będzie idealnie rozwiązanie. Powodzenia 

Iwona takie rozwiązanie będzie najlepsze tak abyś nie musiała marnować tego pokarmu zastanawiać się najlepiej na tym wyjdziesz

początkowo ciezko określic ile maluch zje tak naprawde jaką porcje;) potem jak juz jest "większy" latwiej jest to przewidzieć chociaz też nie zawsze;/

woreczki do mrozenia pokarmu są ciekawa opcja zwłaszcza ze mleko mozna w nich fajnie przechowywać i porcjowac a miejsca zajmują naprawdę nie wiele

Ja muszę w końcu kupić bo w sumie ciągle karmiłam ściągniętym swoim mlekiem, ale mam przejść na dwa karmienie modyfikowanym bo moje dziecko wiecznie by pilo i zaczynają się problemy plus ja nie mam ale ogóle chwili bo ciągle karmię 

Fajne są też pojemniczki do mrożenia pokarmu, bo można je wykorzystać wielokrotnie. Można też spróbować rozmrażania w lodówce. I dopiero z mleka, które zostało rozmrożone w lodówce można odlać mniejszą część. Wtedy ta część, która będzie leżała w lodówce będzie do wykorzystania w ciągu 24 godzin od rozmrożenia. 

Niestety z maluszkami nigdy nie wiadomo ile zjedzą. Mój jadł bardzo mało jak wychodziłam z domu. Czasem to mam wrażenie, że on więcej je w nocy niż w dzień.