Ubranka akurat to maly problem, w dobie internetu i sklepach na kazdym rogu to zawsze mozna dokupic po porodzie ![]()
Nawet lepiej dokupić później niż skompletować całą szafę od razu np mieliśmy dużo śpioszków ze stopkami a ich synek nie lubił, ja w sumie też - bardzo szybko z nich wyrastał a czasami na długość jeszcze były ok a stopy za małe, to samo z body - mkalam pełno zakładanych przez głowę a był czas że synek się bardzo wkurzał w takich i musiałam ubierać kopertowe. Teraz jak domawiam jakieś ubranka czy rzeczy dla dziecka to zazwyczaj następnego dnia już są.
Zdecydowanie ja tez polecam miec mniej i samemu zobaczyc co komu pasuje, bo my jako rodzice tez mamy swoje preferencje, ja np lubilam body kopertowe ale.wiem ze niektóre matki mowily ze to zlo ![]()
Dzieci tez sa rozne, starszy syn pajace nosil ze stopkami, mlodszy za to totalnie team gole stopy ![]()
Patrz też żeby na początku kupować kopertowe body bo jak jest pierwsze dziecko to łatwiej się go ubiera jak są body czy pajace zapinane a nie zakładane przez głowę. Mniej się też dziecko męczy ![]()
Ja do szpitala weszłam rozmiary 56 i 62 i mój maluszek wszedł w 56
@Sylwiaa po domu to można te stopy w pajacach można odciąć nożyczkami i spokojnie dziecko może jeszcze pochodzić w takich pajacach czy można użyć ich do RD bo nie szkoda
Myślałam o obcięciu ale trochę szkoda mi było - są w dobrym stanie to albo dam ciuszki jakiejś koleżance która będzie w ciąży albo zostawię na ewentualne drugie dziecko. Też trochę się bałam że będą nitki wychodzić po obcięciu
U nas 50 z hm służyły dobre 1,5 msc
i według mnie wypadają standardowo
pepco i Sinsay za to mają zaniżona rozmiarówkę.
3/4 naszych ciuszków jest z hm i polecam bardzo, prane w 40 stopniach
mały ma już ponad 3,5 msc i u nas królują body kopertowe
Te z lidla ja straszne jeśli chodzi o rozmiarówkę. Bardzo lubię te ciuszki bo są tanie, ładne i mają fajny skład, ale czasem to tragedia. Córka jest drobna, ma 6 miesięcy i 62/68. Spodnie. Lidla w pasie takie, że druga taka jak moja by weszła. Tak samo komplecik 62/68 a jak na giganta. Raz porównałam spodnie 62/68 do tych większych i wypadły prawie identycznie. Za to z bluz, bodziaków i sukienek jestem bardzo zadowolona.
Po pierwsze do szpitala przygotuj sobie najlepiej trzy rozmiary 50 56 i 62 bo wszystko zależy od dziecka. Ja wiem że teraz to nie jest covid i jest łatwiej ale czasami jest sytuacja taka że USG ma tendencję do zakłamywania wagi i w jedną i w drugą stronę. Potrafi pokazywać USG że dziecko będzie miało 3,5 a ogrodzie ci się nie spał na 3 kg albo w drugą stronę nawet 4100. Więc miej na to poprawkę.
Powiem szczerze bardzo lubiłam lidlowe ciuchy 50 x 56 i mają fajne body kopertowe, korzystaj bardzo dużo z Vinted bo z tych malutkich ciuszków to nie wiadomo jak długo skorzystasz.
Mi w szpitalu sprawdziły się pajacyki, synek miał wzmożone napięcie i asymetrię i ciężko go było ubrać w body czy spodenki w tych pierwszych dniach więc zakładałam mu śpioszki a i tak cały czas miał jakiś otulacz czy rożek więc było mu ciepło
Ja w ogole pierwsze 3 miesiace uzywalam tylko body, pajacyki bez stop i legginsy. Bylo szybko i wygodnie
To u mnie panie pielęgniarki ubrały mojego w body i na to pajace z zamkiem. Ja w ogóle kupowałam rzeczy z zamkiem lub napami żeby przez głowę nie ubierać
To jest dobre rozwiązanie na początek
Właśnie chyba głównie postawię na body kopertowe i pajace z zamkami bo pewnie będzie mi łatwiej na początku niż wkładać te ubranka przez główkę.
Najmniejszy numer jaki kupowalam na poczatek to 56 i bylo to kilka ubranek- większość spioszkow. Wolalam zalozyc 62 i podwinac rekawki w body.
Rzeczywiście z h&m rozmiarowka jest zawyzona. Z pepco wydaje mi sie ze rozmiarowka jest taka jak powinna. Sinsay zanizona a lupilu ( moja ulubiona) ma zawyzona nieco rozmiarowke.
U nas mały trochę ponosił rozmiaru 50. Super że się jednak w niego zaopatrzyłam. Leżeliśmy dłużej w szpitalu więc partner dowoził nam ciuszki, a że on w rozmiarach nie ogarnia, to zawsze mówiłam żeby wziął najmniejsze bez stópek pajacyki, wtedy na pewno będzie dobre. I body kopertowe to cudowny wymysł. Nawet położna mnie pochwaliła że super się przygotowałam mając pierwsze dziecko robiąc zestawy do szpitala właśnie z kopertowymi.
Można dokupić takie przedłużki , ja muszę takich poszukać to bodziaki na dłużej będą pasować
Tak widziałam że są nawet specjalne przedłużki i super zawsze to jak ktoś ma ulubione bodziaki yo na dłużej starczają ![]()
Z perspektywy czasu, zwroc tez uwage na gumki przy spodniach, przy nogawkach.
Nam sie trafil bobas pulchniutkin i wszystkie spodnie z gumka do wyrzucenia bo obciskaja go strasznie;)
Faktycznie, cenna uwaga, ja kupuję tylko z pasem a niestety większość jest na gumce. Te które mieliśmy na gumce to denerwowały synka bo uciskały mu brzuszek
U mnie niektóre też takie były. Na przykład w dresach z Kika w tych mniejszych rozmiarach bo były takie grube gumki