Jak jest u was z karmieniem ? Mój syn jest karmiony butelką . Ma pół roku a jest problem z karmieniem z butli adekwatnej do wieku . Mleko ucieka kącikiem i po prostu tak jak by nie nadążał z połykaniem . Ale pocie z mniejszych smoczków chyba też nie jets do końca okej ?? Jak jest u was ? Może mamy macie jakieś cenne rady albo wskazówki ? Dodam że od zawsze używam butelek że smoczkiem dynamicznym lovi . W sumie nie próbowałam z innych butelek bo nie wydawało mi się żeby była to kwestia tego że nie umie pić z danej butelki bo z mniejszego smoczka pije ładnie tylko z większym ma problem
U nas z butelką zawsze był problem bo córka tylko akceptowała pierś. Do czasu! Polecam mega butelki Mammafeel. Jeśli dziecko ksztusi się smoczkiem tzn przepływem używaj mniejszego rozmiaru. To pewnie chwilowe. U nas tak było z bulekami do picia wody. Mama miała pół roku a używałam z Canpol butelek że smoczkami 3+. Po prostu zmieniłam smoczki do większej butelki. Teraz już chce 6+. Także po prostu daj dziecku czas ;)
Przecież smoczek jest ten sam a tylko przepływ inny. Każde dziecko jest inne i niektóre potrzebują niniejszych przepływów. Ja bym się tym w ogóle nie przejmowała. A z piciem z piersi jak jest przecież i noworodek i starsze nawet roczne dziecko pije z tej samej piersi i tak samo z niej leci no przecież nie zmieniamy sutków na większe co 3 miesiące ;) ;) w ogóle się tym nie przejmuj i dawaj mniejszy przepływ jeżeli dziecku to odpowiada może jeszcze jest za mały spróbuj przejść na większy np za miesiąc
Rozmiar smoczka nie ma tu znaczenia dla dziecka, bo zmienia się właśnie tylko przepływ. Ja na 3m+ też zmieniłam dopiero teraz gdy córka ma prawie 4 miesiące, bo wcześniej mi się krztusiła.
Bez problemu, dostosuj do malucha, tak jak jemu wygodniej;). Butelki Mammafeel również polecam, ja widzę, że mojej córce najlepiej się z nich pije, i najlepiej chwyta smoczek;).
Z tym rozmiarem smoczka to raczej jest znaczenie w tych uspokajających do buźki, bo one faktycznie są coraz większe i gdyby był stale mały to pewnie mógłby powodować wady zgryzu;)..
Xxyyzz mojej też tak ucieka mleko bokiem, ale mam butelki że smoczkiem od lovi , Canpol i mammafeel i nie ma różnicy, z którego pije. Mi się wydaje,że ona po prostu za dużo pije , nie nadąża połykać lub przysypia i pije dalej, ale już słabo trzyma smoczek i to mleka ucieka przez to
Rozumiem i dziękuję za odpowiedzi .
Ja wiem że to chodzi o przepływ . Źle to napisałam mówić o rozmiarze. Martwiłam się bo kurde młody miał problem z jedzeniem z piersi. Raczej to było tam że odrzucił , wolał butelkę i jak coś czytałam to dochodziły mnie takie słuchy że objawem krótkiego wędzidełka u dziecka jest to że właśnie mleczko leci bokiem . Córka np miala przez logopedę stwierdzone krotkie wędzidełko (diagnoza w wieku 3 lat e przedszkolu ) ale nie trzeba było podcinać tylko wyprowadziliśmy ją ćwiczeniami . Teraz sie zastanawiam czy jak syn miał problem z jedzeniem piersi i tak mleczko leci bokiem to nie jest też jakaś oznaka
A miał sprawdzane wędzidełko? Zazwyczaj już w szpitalu informuja gdyby było coś nie tak. U nas też czasem ucieka bokiem ale to zazwyczaj jak mała jest śpiącą. Może przysypia i zapomina żeby przelknac;))
My mamy 7.5 miesiąca i np w butelkach Mammafeel smoczki 3m+. Przepływ Mlodemu pasuje więc nie zmieniamy. Tym bardziej że mam wrażenie że o
I tak szybko leci. Zjada migiem.
Ja w mammafeel mam 6+ (córka ma prawie 9 miesięcy) , ale medical+ mam 3+ i nie widzę różnicy jak córeczka pije :)
U nas Franuś 5.5 miesiąca bazujemy na butelkach tylko z lovi. Kilka dni temu zmieniliśmy mu smoczek w butelce od 6 miesięcy ale Frankowi mleko uciekało bokami z buzi. Ale zmieniliśmy na smoczki od 3 miesiąca i jest w porządku. W smoczkach od 6 miesiąca jest większy przepływ niż w 3 mc bo można podawać już kaszkę. Ja bym się nie przejmowała tym i dawała maleństwu z mniejszym przepływem jeśli tego potrzebuje
Zdecydowanie mój syn też miał problem z tym smoczkiem i dopiero jak miał 7 miesięcy to zmieniliśmy smoczek do butelki na 6m+.
Z niej dużo szybciej leci.
Proszę też pamiętać że kaszki podajemy łyżeczka a nie z butelki, butelki tylko mleczko
xxyyzz oj nie wiem bo u nas neurologopeda sprawdzała wędzidełko i niby ok, a małej ucieka bokiem mleko, ale ja obstawiam, że źle łapie ,albo już nie chce tego mleka, a mimo wszystko ciągnie ,a już przysnęła . MOja przysypia przy butli, ale oczyska otwarte :D
Najważniejsze obserwować dziecko i do niego dobrać. Nie do wieku.
Święte słowa dobrać do dziecka nie do wieku
Też się z tym zgodzę
Też mieliśmy problem z mlekiem uciekającym kącikiem ust, kiedy wzięłam większy smoczek, który powinien być dopasowany rozmiarem do wieku dziecka. Przy mniejszym smoczku nie było tego problemu, więc zostawiliśmy go. Trzeba dobierać smoczki do dziecka, oznaczenia są tylko orientacyjne.
Dokładnie- to tylko orientacyjne jest. To tak jak na mm podana jest ilosc porcji zalecanych... ale przecież każde dziecko jest inne I będzie potrzebowało w różnych ilościach i różnych odstępach czasowych. Także nie ma co się sugerować.
ja widzę, że u nas ucieka jak mała ciągnie , ale przysypia już przy mleku , więc może zapomina połykać :D albi za mocno ciągnie nie nadąża z połykaniem, więc ucieka bokiem
Przy przysypianiu to faktycznie może tak być. Też trzeba od czasu do czasu podnieść dziecku butelkę żeby miało chwilkę na oddech.