Rozmiar pieluszki bobasa

Witam drogie mamy,
Moja córeczka waży prawie 8 kg i rozmiar pieluszek nosi 3-ki. Natomiast mojej siostry miesiąc młodszy synek waży zaledwie kilo więcej i nosi już rozmiar pieluch 4ki, ale innej firmy niż moja córka :slight_smile: A jaki rozmiar pieluszek noszą Wasze pociechy i przy jakiej wadze?

Uważam, że to kwestia indywidualna. Każde dziecko ma inną budowę ciała. Niby waga ta sama, a wielkośc dziecka inna. Ja np mam w domu zawsze paczkę pieluszek większą i od czasu do czasu przymierzam rozmiar większe czy będą już w porządku, żeby nie robic zbytnio zapasów. Moja córka obecnie nosi rozmiar 3 i waży 7,5kg, ale myślę, że powoli będę się skłaniac do zmiany na 4 może za dwa tygodnie, jak zużyje obecna paczkę. Wtedy podejmę ostateczną decyzję.

No tak Martq, masz rację :slight_smile: Moja córka właściwie ma szczuplutki brzuszek, więc jeszcze na razie nie szykuje się zmiana na większe pieluchy :smiley:

My nosimy 5 syn waży 13 i już długo jesteśmy na tych pieluch ach. Syn koleżanki też tyle waży ale jest szczuplejszy i niższy i nosi 4

Mój syn ma prawie 8 mc waży około 8 kg i nosi rozmiar 3.Jest długi i szczupły.Natomiast córka koleżanki ma 7 mc i nosi 4 przy wadze 6 kg z czymś i jest krótka i krępa.Wiec to zależy od dziecka.My już niedługo przejdziemy na 4 pants z firmy pampers.

Mój waży obecnie 5500g za dwa dni skończy 2 miesiące i zakładamy 3-ki Dwójki zaciasne w brzuszku.
Także zgadzam się z Martq że każde dziecko ma inną budowę i pampersy z każdej firmy sie różnią od siebie ja przymierzałam dwa rodzaje trójek do sobie i jedne były dłuższe także nie ma się co tym sugerować

Moja córka nosi właśnie pantsy rozm 4 i odkąd zakładam jej te nie toleruję żadnych innych :slight_smile: moja córa tez szybko wskakiwała w kolejny rozmiar i faktycznie zależy tobie budowy dziecka, a niekoniecznie od wagi. Ważne jest to żeby pieluszka nie uciskała na brzuszku i udkach- więc sprawdź najpierw te aspekty. Pieluszkę zapina się też tak aby zmieściły się dwa palce. Mimo wszystko ważny jest rozsądek i wyczucie bo w za ciasnej dziecku będzie niewygodnie, może bolec brzuszek, na udkach i w pachwinach mogą robić się odparzenia, a zbyt luźna będzie opadać i to tez będzie dla dziecka dyskomfortem. Nie wspominam już o mokrych ubrankach i wszystkim dookoła :slight_smile:

To bardzo indywidualne kwestia, zależy też od budowy ciała dziecka. Jako nigdy nie zastanawiałam się i nie porównywałam jaki rozmiar noszą inne dzieci. Ja kupuję maluszkowi pampersy tylko z Pampers, rozmiar taki że wagowo mieści się w zakresie podanym na opakowaniu, a przede wszystkim dobrze nam się je zakłada i widać że pasują na maluszka.

Dokładnie chodzi raczej o budowę ciała a nie koniecznie o wagę … My mamy 5 miesięcy i niewiele ponad 7 kg i mamy póki co 3 ale jeszcze trochę i będę zmieniała na 4 ponieważ synek jest dosyć szeroki w pasie :smiley:

Budowa maluszka to jedno, a rozmiarówka poszczególnych marek pieluszek to drugie. Po urodzeniu córeczka nosiła rozm 1, najpierw Pampers Care, ale były dość duże i porównałam je z pieluszkami Babydream sąsiadki, które były faktycznie mniejsze.
Teraz moja córeczka nosi 4 waży 9 kg…

Między firmami pewnie też różni się rozmiarówka, tak jak z ubraniami, ale tego dokładnie nie wiem więc o tym nie pisałam, my od początku używamy tylko pampersów od Pampers i nie mam porównania z innymi.

Ooo to ja przerobiłam chyba większość popularnych marek pieluszek:D i znowu wróciłam do Babydreamów z Rossmanna.

Waszka my od urodzenia używaliśmy pampersa ale postanowiłam spróbować innych tańszych ale żeby jakościowo też były dobre . I aktualnie używamy tych z Rossmana i czekam aż się w końcu skończą jak dla mnie są za grube sztywne i na dodatek rzepy się odczepiaja.

Tak,tak dziewczyny zgadzam się z Wami, waga to jedno i budowa ciała to drugie a rozmiar pieluszek może się różnić, tym bardziej, że co marka to inna. Widzę to doskonale przy siostrzeńcu i mojej córce. Córka ma dość szczupły brzuszek, dlatego jeszcze 3-ki są na nią odpowiednie. Co do pieluch Babydream, pamiętam, że kupiłam 2-ki na próbę a miałam również Dady i te rossmanowe wydały mi się dużo wyższe i większe niż te drugie. Ogólnie jakoś nie bardzo nam podpasowały, dlatego kupiłam je tylko raz i w sumie jednak zostaje przy tych z Dady.

No właśnie, tym bardziej, że są inne w dotyku, mają nieco inny ‘krój’… Dady też mieliśmy to te fioletowe były niezłe, te zielone gorsze, a z Pampersów mieliśmy dwójki i często zaczerwienioną pupkę… dlatego wróciliśmy do Rossmanowych, choć faktycznie wystarczy odrobina siku i pieluszka sztywnieje, a fioletowe Dady były nadal mięciutkie.
Co pupa to opinia:P

Waszka dokladnie tak jak powiedziałaś co pupa to opinia. Ja kupiłam dade będę właśnie zaczynać i te zielone są cienkie bo te fioletowe znowu jak dla mnie za grube . Ale zobaczymy jak będą się sprawować . A te fioletowe to premium czy zielone z dady??
Ja jak urodziłam to myślałam że mały miał uczulenie od pampersów ale okazało się że od chusteczek i używamy tych z wody. I wtedy mój kupił pampersy w Rossmanie z bambusa bodajże nie pamiętam nazwy ale wychodziło 1zl za 1szt ale rewelacyjne tylko znowu drogie droższe od pamersa

Haha stwierdzenie co pupa to opinia mnie szczerze rozbawiło, ale to stu procentowa prawda :smiley: te fioletowe Dady to właśnie Extra care, które u mnie, a właściwie to u mojej córki się sprawdzają :slight_smile:

Najgorsze właśnie jak się coś z pupką dzieje… no ceny tych bambusowych faktycznie niskie nie są, ale i chusteczek z wodą też nie. My chusteczek używamy Velvet pure mają krótki skład i nie zostawiają lepkiej powłoki, także z czystym sumieniem mogę polecić.
A co do Pampersów, to u malucha mojej koleżanki właśnie one powodowały podrażnienia, ale mała ogólnie miała problemy skórne.

Waszka tak naprawdę te pampersy co mają ten super pasek co zmienia kolor jak jest siku bądź kupka to ile musi mieć w sobie chemii że coś takiego się dzieje także nie dziwne że czasami dzieci mają uczulenie a skórę mają przecież taka delikatna . Jeżeli chodzi o chusteczki to samo tymi chusteczkami da się nawet smar wyczyścić a ludzie pupki wycierają. My kupujemy za 15,99zl 3 opakowania chusteczek wodnych więc drogo nie jest wychodzi podobnie z innymi

Dady również mają ten pasek, który zmienia kolor z żółtego na niebieski, kiedy dziecko zalatwi potrzebę :slight_smile: Myślę, że nie ma to nic wspólnego z żadną chemią. Jest to wręcz bardziej pomocne np. dla tatusiów, którzy są mniej doświadczenia w tym ‘fachu’. A wtedy mają już czarno na białym, że pielucha jest do zmiany. O ile dobrze pamiętam Babydream również mają ten pasek, ale mogę się mylić.