Hej :) Moja córeczka ma tydzień, a od dwóch dni ropieje jej oczko. Przy synku tak nie mieliśmy, ale czytałam że to normalne.
Zdarzało się tak u Was? Czym przemywałyście? :)
Witaj na forum #teamLOVI!
Hej :) Moja córeczka ma tydzień, a od dwóch dni ropieje jej oczko. Przy synku tak nie mieliśmy, ale czytałam że to normalne.
Zdarzało się tak u Was? Czym przemywałyście? :)
Mój starszy synek miał naprawdę mocno, ale przemywaliśmy wacikiem nasączonym solą fizjologiczną i ważne,żeby obu oczek nie przemywać tym samym wacikiem i masaż kanalików, swoim palcem pod kącikami oczu bliżej noska okrężnymi ruchami i po jakimś czasie było ok. Miałam też złote rady typu przemyj rumiankiem i po próbie było tylko gorzej a na dodatek rumianek może uczulać więc trzeba uważać też
najlepiej sól fizjologiczna, ale ja rumianek stosowałam u dzieci i się nic nie działo.
Jkaby Ci to długo nie schodziło zadzwoń do położnej to pomoże
solą fizjologiczna i wacikami tymi takimi zapakowanymi każdy osobno :)
Ja tez używałam soli fizjologicznej, można z tego co kojarzę używać saszetek ziołowych lub specjalnych preparatów ale to najlepiej doradzić się lekarza lub farmaceuty. Ja akurat mam w pobliżu aptekę gdzie pani farmaceutka zawsze nam fajnie doradza w każdych małych kłopotach.
Normalne rzeczy, każde dziecko jest inne. Ja też polecam sól fizjologiczna na waciki kosmetycznym lub też ostygnięcia herbatke rumiankowa. Max tydzień i przejdzie �
Tak kochana to jest normalne u noworodków Bardzo często tak się zdarza u nas położna zaleciła aby po prostu przemywać wacikiem kosmetycznym nasączonym przegotowaną ciepłą wodą no i u nas przeważnie to wystarczało Ewentualnie możesz też przemyć zwykłą solą fizjologiczną również na takim gaciku jeżeli maluszek ma tydzień No to na pewno jesteście jeszcze pod opieką położnej środowiskowej zgłoś jej ten problem gdy będzie u was na wizycie ona sprawdzi oczko maluszka Jeżeli będzie taka potrzeba to po prostu zaleci wam wizytę u pediatry bo może być to coś co będzie wymagało leku na receptę ale podejrzewam że nie taki problem jest właśnie bardzo częsty u noworodków niemowlaczków Myślę że takie przemywanie na pewno powinno pomóc i problem po czasie zniknie
Mój maluszek tak samo miał , tylko wyszliśmy ze szpitala i zaczęło się babrzeć . Pediatra powiedziała że nie przemywać rumiankami ziółkami itp . Ciepłą wodą lub solą fizjologiczną , bardzo ważny gazikiem nie wacikiem bo to bardziej u nas podrażniało . Plus do tego masaż paluszkiem pod kącikiem oczka. okrężnymi ruchami i po czasie samo przeszło .
Oj też tak mieliśmy zaraz po porodzie. Nam położna kazała przemywać woda przegotowaną w kierunku kącika oka - noska. Nigdy 2xtym samym wacikiem ani nigdy 1 wacikiem 2 oczek.
Drugiemu dziecku ropiały oczy , a szczególnie jedno i to dość długo. Przemywałam wacikiem , masowałam, przemywałam solą fizjologiczną i za dużej poprawy nie było. Dopiero kiedy zachorował mając 1.5 miesiąca, dostał antybiotyk i przeszło. Może to tylko zbieg okoliczności ale akurat podczas brania antybiotyku zniknął problem ropiejących oczu.
Mojemu synkowi jak ropiały oczka to doktorka mówiła żeby przemywać solą fizjologiczną 1xdz i 2xdz woda przegotowaną. A u mnie przy drugim synku pomagało przemywanie oczka mlekiem z piersi;) ktoś mi doradził i wydawało się dlanie to dziwne a jednak pomogło i to szybko.
O mleku z piersi tez słyszałam :)
Dzięki dziewczy to mnie uspokoiłyście i potwierdziłyście, że działam dobrze. Zobaczymy jak sytuacja będzie się rozwijać :)
Przemywaliśmy zdecydowanie solą fizjologiczną i jałową gazą. Położna mi zwróciła uwagę że może być tak, że dziecku ropieje konkretne oczko w momencie kiedy jest wzmożona produkcja wydzieliny w nosku. Czyli pojawia się katarek. Zatoki są ze sobą tak połączone i tak blisko siebie wraz z oczodołem że może to wszystko się m.in. w ten sposób oczyszczać. Oczywiście to nie musi być jedyna przyczyna.
Słyszałam że mleko matki leczy ale że na oczko? Hmm tego nie
Żadnym rumiankiem ani ziołami nie wolno. Sama sól fizjologiczna albo przegotowana woda i jednym gazikiem tylko raz przemywamy od zewnątrz do noska i takim ruchem w dół. I gazik a nie płatek kosmetyczny. O mleku nie słyszałam ale jest dobre na wszystko to pewnie na oczko też nie zaszkodzi
Najlepiej przemywać solą fizjologiczną bądź przegotowaną wodą ale zamiast wacików używać gazików. Takie rady dostałam od położnej jak małej zaczęły ropieć oczka. Ale tak jak dziewczyny pisały ważny jest również kierunek i używanie gazika do jednego oka.
Solą fizjologiczna przemywać, najlepiej gazikiem. I oczywiście do każdego oczka oddzielny gazik 😀
U takich maluszków często się to zdarza nam położna radziła przemywać oczka solą fizjologiczna tak jak dziewczyny piszą:)
Daj znać jaki efekt czy coś się poprawiło. Sama używałam soli oczko ropiało jakiś czas i potem ustąpiło. Potem jeszcze konsultowałam z pediatra ale było wszystko ok . Więc jak będziesz miała wątpliwości to też się wybierz do lekarza. Ale napewno będzie wszystko dobrze
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.