Ja napisałam do kadr i dostałam gotowy wniosek o macierzyński i rodzicielski. Tam mogę wybrać w jakich proporcjach wypłaty chciałabym i od kiedy do kiedy ten urlop będzie wykorzystany.
Ja żałuję , że nie mam jakoś ogarniętej szefowej o wszystko muszę sama zadbać , o każdą rzecz się prosić. Także Eleonorka masz dobrze , że u Ciebie dostajesz to co chcesz na czas.
Mama_Gratki dziękuję na pewno tam zajrzę i się dobrze przygotuję
Pati w razie czego daj znać to podeślę Ci to ci ja mam we wniosku. Wrócę do domu w sobotę więc będę miała dokumenty pod ręką. Są one sporządzone przez korporację międzynarodową więc powinny być na poziomie postawisz sobie odpowiednie dane w poszczególne miejsca i będzie z głowy. Ja również będę w weekend wypełniać.
Pati bo ogólnie się mówi, że idziesz na rok macierzyńskiego, ale tak naprawdę macierzyński trwa pół roku a drugie pół to już rodzicielski, ja z szefem w ogóle na ten temat nie rozmawiałam, tylko i wyłącznie z kadrową i też wszystko bez problemu miałam załatwione składałam to na jednym wniosku
Eleonorka jak byś miała chwilę to czemu nie będę wdzięczna .
Agnieszka niestety u mnie w pracy jest szefowa 5 osób pod nią i księgowa na telefon więc muszę wszystko przez nią załatwiać już mnie wyprowadziła z równowagi jak wysyłała moje zwolnienia z dużym opóźnieniem bo jej się nie chciało iść na pocztę i np przez 1,5 miesiąca nie miałam w ogóle pieniędzy i teraz sama wysyłam , bo kobieta jest nie poważna.
Witajcie jestem nowa
Jeśli chodzi kochane kobietki o pracodawców- wszędzie jest tak samo.
Pracowałam za dobre pieniążki w gastronomi- pracodawca uprzedzony o zamiarze ciąży nie protestował(9 lat w firmie-umowa na czas nieokreslony) dopóki ciąża nie stała się faktem ciąży zagrożonej i ze skurczami od 11tygodnia jestem na l4.
I tak zaczęły się wręcz wojny o dostarczanie zaswiadczen od lekarzy do zus przez księgowosć-więc wysyłam je teraz pocztą.Częsfo odbierają je dopiero przy drugim awizo-co automatycznie wydłuża czas oczekiwania na chorobowe -a rachunki i zycie nie poczekają…
Dziewczyny, tu juz nie chodzi nawet o podejście, a le przecież pracodawca też jest zobowiązany w jakimś terminie dostarczyc l4 do zusu. To nie mają później jakiś kar czy coś?
Powiem wam , że już byłam taka zła , że chciałam złożyć skargę , ale to jest tak że 7 dni jest czas na zwolnienie elektryczne , a papierowe to jak ma czas tak mi powiedziała babeczka z zusu , więc nic jej zrobić nie mogą Teraz sama wysyłam i mam pieniądze w terminie . Bo nie dość , że ona wysyłała późno to jeszcze do zuzu w innej miejscowości , a oni musieli to wysłać do innego miasta i się tak przedłużało
Pati1990. a pracodawca podbił Ci l4? Nie jeat tak,że najpierw musi otrzymać go on -żeby podbić i zaakceptować druk(musi być poinformowany) ja chyba już sama głupieje :o
To prawda my mamy 7 dni od daty wystawienia odostarczyc. W moim przypadku zawsze 10. wizyta u gin- potem u pracodwacy wiec zawsze w terminie przynajmniej z mojej strony. A jesli chodzi o zwolnienie papierowe uslyszałam od ksiegowości że nie bedzie latała co kilka dni do biura podatkowego by to zlożyło je do zusu pierwszy zaziłek chorobowy otrzymałam po 3miesiacach od pierwszego l4 i niby zus też ma miesiac na wypłatę.Ale wcale tak nie jest.
Agnieszka nie mam zamiaru tam wracać , nie będą mi odpowiadać godziny bo od 10-18 więc ten czas na pewno będę wolała spędzić z dzieckiem moja koleżanka co ze mną pracowała praktycznie nie widziała się z dziećmi , bo jak przychodziła to szły zaraz spać . Dobrze zarobiłam nie powiem , ale na umowie miałam najniższą krajową , a resztę pod stołem , wtedy to mi nie przeszkadzało, ale teraz już myślę inaczej i ponad 1500 zł mniej to jest różnica zwłaszcza teraz jak dostaję tylko najniższą .
Mam umowę na czas nieokreślony więc zobaczę czy po macierzyńskim nie pójdę na wychowawczy na rok , a później może kolejne jak się uda
Lutowamamusia musi musi teraz jak dostaje to idę do niej ona pisze kiedy dostała zwolnienie , że jestem nadal zatrudniona i podbija mi pieczątkę i sobie robi ksero. Dowiadywałam się w Zusie jak to wygląda żeby samemu wysyłać i jeżeli kiedykolwiek byłaby taka sytuacja to na pewno sama będę wysyłać .
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.