Retinoidy

Temat z sekcji beauty. Mam problemy skórne w trakcie ciąży. Borykam się z trądzikiem, który kiedyś leczyłam izotrerynoiną. Po tylej kuracji jest dużo lepiej, ale używałam retinoidów w postaci serum. Teraz w trakcie ciąży odstawiłam te kosmetyki, a moja skóra płacze. Moje pytanie brzmi czy mogę zastosować chociaż wąkotkę azjatycką bądź coś podobnego co wpłynęłoby na wyciszenie mojej skóry.
W internecie znalazłam Wąkrotka azjatycka, zwana również Gotu Kola, jest zazwyczaj uważana za bezpieczną, ale kobiety w ciąży powinny unikać jej doustnego przyjmowania ze względu na brak badań w tym zakresie. Zewnętrznie stosowanie wąkrotki azjatyckiej w kosmetykach jest zazwyczaj bezpieczne, ale warto zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Macie informacje na ten temat. Może jakieś kosmetyczne polecjaki? Pomóżcie

Wiesz co, a jakbyś zapytala swojej kosmetyczki badz dermatologa? Masz taką opcję ?
Ja zadnycj wynalazków w ciąży nie brałaby pod uwagę :slight_smile:

W ciąży lepiej uważać nawet z naturalnymi składnikami, ja bym się dopytała lekarza, żeby mieć pewność.

Wiem co czujesz, bo też w ciąży odrzuciłam dużą część swoich kosmetyków :(( mi całe szczęście nie wychodziło nic na twarzy poza przesuszeniem, ale na to stosowałam po prostu tłustszy krem i kwas hialuronowy

Olejek arganowy na pewno jest bezpieczny w ciąży i można go stosować. Ma też właściwości przyspieszające stany zapalne, przyspiesza gojenie i działa nawilżająco. Poczytaj jest dużo olejków naturalnych na stany zapalne skóry takie jak trądzik. Olejek lawendowy i z drzewa herbacianego na pewno na to działa. W ciąży na trądzik możesz stosować produkty z kwasem azelainowym, nadtlenkiem benzoilu (w niskich stężeniach), a także bakuchiol (roślinny retinol). Cos napewno dla siebie znajdziesz. Albo idź do dermatologa bo już nie chodziło ciążę ale w jej trakcie nasze hormony się zmieniają i możesz sobie zrobić więcej krzywdy niż pożytku

W ciąży to większości kosmetyków nie można. Z większości musiałam zrezygnować, ja obecnie używałam serie z Eveline z ceramidami bo czytałam że to bezpieczne składniki aktywne.

Ja w ciazy zeszlam do totalnego minimum jesli chodzi o kosmwtyki. Zmienilam je tez na te z lepszym bardziej naturalnym skladem. No i nie eksprerymentowalam, dalam naturze zrobic swoje czyli wypryski, sucha skora i szarawosc bywaly normalne. Po ciazy na szczęście w wiekszosci wrocilam do swojej cery

Zdecydowanie zapytałabym kogoś kto ma pojęcie i wykształcenie bo jednak przy ciąży nie ufałabym opinią z Internetu

1 polubienie

Też bym nie ryzykowała i najlepiej skonsultować się z dermatologiem lub dobrą kosmetyczką żeby ktoś Ci doradził coś bezpiecznego a zaraz naprawdę dobrego.

Lepiej nie ryzykować. To że coś jest naturalne, to nie znaczy, że bezpieczne w ciąży. Nawet niektóre zioła są zakazane w ciąży.
A próbowałaś bakuchiol? Można stosować w ciąży, podobno działa jak delikatniejszy retinol.

To jest też to że w ciąży mamy inne hormony i coś nawet delikatnego może na nas zadziałać inaczej niż powinno. Trzeba uważać ze wszystkim

To prawda. W ciąży często wychodzą jakieś alergie na rzeczy, które do tej pory dobrze nam służyły. Skóra jest delikatniejsza. Trzeba uważać.

Dokładnie, hormony wariują, to i reakcje alergiczne mogą się pojawiać ni stąd ni zowąd

Niestety