Drogie forumowiczki i Pani ekspert,
mam pytanie odnośnie odciągania pokarmu laktatorem.
Ze względu na problemy mojej malutkiej (obecnie ma 2miesiące) ze ssaniem muszę odciągać pokarm i karmić ją butelką (byłam na konsultacji w poradni laktacyjnej i ustaliłyśmy z Panią doradczynią, że to najlepszy sposób w tym momencie, bo niestety córka nie chce ssać piersi dłużej niż minutę i przez to była bardzo niespokojna, marudna i przestała przybierać). Z butelki moja mała je bardzo ładnie i już zdecydowałam się zostać przy tym sposobie, bo obie jesteśmy spokojniejsze i w lepszych humorach. W nocy podaję jej jeszcze pierś lecz minuta to jest max jej chęci ssania. W dzień czasem też się uda ale w większości przypadków niestety córka odmawia ssania piersi.
Jest bardzo żywym dzieckiem, w związku z czym śpi mało i krótko w ciągu dnia i stąd moje główne pytanie,
czy jeśli będę odciągała mniej regulanie- na tyle na ile umożłiwia mi to sen córki w dzień, to czy jestem w stanie utrzymać laktację na takim poziomie jak teraz? W tym momencie, gdy ściągam np. po 5h bo nie udaje mi się po 3 to potrafie ściągnąć nawet 210ml z obu piersi, lecz boję się, że jeśli będę ściągała rzadziej to stopniowo pokarmu zrobi się tez mniej.
Póki co córce wystarcza to co ściągam + udaje mi się czasem zrobić niewielki zapas do lodówki, bo zdarzają się dłuższe przerwy w ściąganiu z powodu braku czasu przy wymagającym dzieciątku.
Bardzo proszę o komentarz mam, które były w podobnej sytuacji.
smagdas mogę Ci podpowiedzieć z własnego doświadczenia, że tylko regularne odciąganie pokarmu może utrzymać laktację. Ja odciągałam dla córki pokarm 10 miesięcy robiłam to co 3 godziny czy w dzień czy w nocy nie miałam żadnych przerw a laktacja nie była aż tak intensywna jak teraz kiedy karmię synka bezpośrednio z piersi - teraz widzę różnicę, da się utrzymać laktację ale trzeba siły i determinacji no i systematyczności. Musisz zaplanować sobie tak wszystko aby te ściąganie mleczka sobie ułatwić no i nie przerywać aby utrzymać laktacje jak najdłużej
Będziesz miała dodatkowe pytania to pisz - podpowiem
5 godzin to trochę za długa przerwa.Lepiej byłoby ,abyś odciągała pokarm co 2-3 godziny i mniej więcej w tych samych porach.Pamiętaj o tym,że im częściej będziesz odciągać tym większa będzie laktacja.
Spróbuj najpierw przystawić do piersi,chociaż na minutę.Dziecko bardziej stymuluje pierś do napływu i produkcji mleka.A następnie odciągnij laktatorem-najlepiej elektrycznym(szybciej Ci to pójdzie,a masz mało czasu) z jednej i z drugiej piersi.
5 godzin to za długa przerwa bez odciągania mleczka. Powinnaś odciągać maksymalnie co 3 godziny. Musisz sobie tak zorganizować czas żeby Ci się udało w przeciwnym razie pokarmu będzie coraz mniej aż wkoncu go stracisz. Stale pory też powinnaś sobie mniej więcej chociaż ustalić. Najlepiej i najszybciej Ci będzie jeśli będziesz używała laktatora elektrycznego. On wykona za Ciebie cała pracę w krótszym czasie.
Jeśli odciągasz mleko bardzo ważna jest systematyczność.
Niestety chocbym chciala nie jestem w stanie sobie tak zorganizować bo moja córeczka nie chce leżeć sama i ma dni, że prawie w dzień nie śpi- jedynie krotkie drzemki kilkunastominutowe i jest mi strasznie ciężko ściągać o określonych porach a jestem cały dzień z nią sama więc nie mam jak jej komuś oddać…no nic bedziemy próbować ile sie da a może i jej się wreszcie dzień unormuje na tyle, że sie uda
Myślę, że rzadsze odciąganie nie wchodzi w grę, gdyż pokarmu będzie mniej.
Sama przez długi czas odciągałam i trzymałam się zasad w ciągu dnia co 3h,a w nocy co 6h z tym, że moja córka dużo spała.
Niestety laktator to nie dziecko. Ja próbowałam tak jak Ty ściągać pokarm regularnie nawet w nocy, jak tylko nakarmiłam synka butelką, niestety nie miałam sił po pewnym czasie, chodziłam niewyspana, a pokarm zanikał.
Ale są mamy, które przy pomocy laktatora długo karmiły. Powodzenia. Ściągaj tak długo, jak będziesz miała pokarm. Powodzenia.
smagdas najlepsza zasada na odciąganie pokarmu to 7,5,3 na każdą pierś. Musisz “zaprogramować” piersi aby produkowały tyle mleczka ile potrzeba ale trzeba systematycznie…popróbuj nic nie tracisz a możesz wywalczyć jeszcze pokarm dla dziecka,. Powodzenia
Nie napisze nic nowego . Staraj sie odciągać pokarm regularnie, a piersi bedą tak produkowały mleko . Systematyczność do podstawa udanego i długiego okresu laktacji. Trzymam kciuki . Powodzenia
Jak ściągałam pokarm to tą metodą 77 55 33.Polega ona na odciąganiu 7 minut z jednej piersi ,potem z drugiej 7.Następnie po 5 minut z jednej i z drugiej i po 3 minuty.U mnie się to sprawdziło.Tylko ja chciałam pobudzić laktację i się udało,dzięki tej metodzie.
Chciałam jeszcze zapytać a ile córka wypija Twojego mleczka z butelki?
Może dlatego się łatwo wybudza ,bo jest głodna.Matczyne mleko szybciej się trawi w brzuszku niż mleko modyfikowane.
staram się bardzo być regularna w odciaganiu, na tyle na ile pozwala mi mala.
angel8130 zjada przeważnie od 60 do 80 ml na raz co 1,5-2 h, jak nie je ponad 3h bo tez sie jej zdarza to wtedy wypija ok 100ml, ale ma chwile, że wypije 30ml i za godzinę znów jest glodna. Tak więc jest bardzo nieregularna, choć mam wrażenie, że to sie powoli zmienia na lepsze
Drogie dziewczyny czytajcie porady i oglądajcie filmiki na stronie, na których eksperci omawiają ważne i często dotykające nas problemy.
Min. jest tam konkretna informacja o tym, że laktacja nie zaniknie nawet jeżeli matka będzie karmiła dziecko raz dziennie. Następna sprawa to piszecie, że karmić czy ściągać mleko należy co trzy godziny. Dziewczyny spójrzcie w wypis ze szpitala na temat karmienia , co jest napisane :“co trzy godziny” czy “na żądanie”. Więc jeżeli przerwa między jednym a drugim karmieniem czy ściąganiem pokarmu wydłuży się lub skróci o pół godziny to się nic nie stanie. Ja sprawdziłam, moje dziecko dość regularnie w czasie jest głodne ale nie koniecznie co trzy godziny. Każde dziecko jest inne np. noworodki mogą być głodne co godzinę. Dodatkowo organizm a dokładniej piersi dają znać kiedy jest dużo mleka i należy je opróżnić .
Oczywiście nie wszystkie wpisy są złe - niektóre osoby przekazują cenne i sprawdzone informacje - za co ja i zapewne wiele dziewczyn jest wdzięczna.
Ważna jest systematyczność (czy to będzie co 3, 4 lub 5 godzin) , ponieważ jeżeli jej nie będzie może dojść do zastoju pokarmu i zapalenia co może skutkować antybiotykoterapią i końcem karmienia piersią.
Smagdass ja z synem miałam podobny problem co Ty. Ściągałam pokarm laktatorem (ze względu na twarde,poranione sutki) i przelewałam do butelki a następnie podawałam małemu. W tym czasie nastąpiło wygojenie i zmiękczenie sutków. Pomogła położna i przystawiła dziecko do piersi. Wszystko było dobrze gdyby nie to, że w nocy chciałam się wyspać i poprosiłam partnera aby karmił małego butelką. W dzień kiedy przystawiałam go do piersi to po paru sekundach wypluwał sutek i płakał bo był głodny - chciał mleko z butelki. Z pomocą przyszedł ojciec dziecka. Kiedy po przystawieniu małego do piersi nie chciał ssać poprosił mnie abym na pół godziny wyszła z pokoju. Przez te pół godziny płakało dziecko i ja, kiedy synek się zmęczył płaczem przystawiłam go do piersi i cud. Od tej pory karmię tylko piersią. Moja druga połowa wyjaśniła mi, że synek nie chciał ssać piersi bo była to dla niego ciężka praca a z butelki mleko samo leciało i było mu łatwiej. Nie wiem czy jest to dobry sposób i czy można go polecić , wiem na pewno, że u mnie się sprawdził.
ginger998 właśnie takie przekonanie kierowało mną gdy zdawałam to pytanie, bo przecież dzieci nie zawsze jedzą co 3h a jednak ma się pokarm ale ze wszystkich stron napływają informacje o sciaganiu co 3h.
Póki co mogę powiedzieć po sobie, że juz 3tyg ściągam pokarm i niestety nie udaje mi sie tego robić jak to dziewczyny pisały z zegarkiem w ręku, a mimo to zawsze sumując przez caly dzień jest to podobna ilość. Mam nadzieję, że to tak będzie trwało
Niestety moja mała mimo, że ostatnio nawet dłużej ssie pierś-bo wcale nie odrzuciła jej z powodu jedzenia z butelki, to się ewidentnie nie najada… Może ssać np. robimy tak w nocy i zasypia ale za pol czy godzinke budzi się bardzo głodna i po ssaniu pirersi potrafi zjeść z butelki sporo… i jest dzięki temu duża poprawa w jej funkcjonowaniu no i moim przy okazji więc to jest powód do radości
Ja też nie jestem w stanie osiągnąć co 2-3godziny i jeszcze metoda 753… siedzę w domu sama z 2dzieci. Z miesięcznym i 2letnim synkiem. Nie jestem w stanie siąść na pół godz oderwać się od zycia codziennego żeby pobudzać laktację. 1,5godziny spędzała bym każdorazowo na karmieniu,odciaganiu,. I za 1,5godz znowu to samo. A tu 2latka nie da się spuścić z oka bo zazwyczaj gdy przystawilam dziecko do piersi, karmię albo odciagam pokarm to mały rozrabiaka coś właśnie psoci… z dnia na dzień coraz gorsze pomysły. On też chce troszkę czasu spędzać z mamą… i także nie da się mi olac wszystko w zamian zeby odciągać pokarm. Bo oprócz pokarmu mam cały dom na glowie.
Ale mam problem, z jednej piersi coś tam zawsze poleci. Jak odciągać jest to 10-20 ml ale z drugiej gorzej. Zazwyczaj pojawia się kropelka, dwie jak odciągać druga pierś jak laktator przystawie to wtedy nic nie leci… syn tej piersi wogole nie tyka się bo nie leci tam nixc i nawet nie chce teraz ssać… macie jakiś pomysł jak pozbyć się problemu?
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.