RD po 4 miesiącu

Mamusie przed nami RD nie wiem czy był ten temat jeśli był to przepraszam :grin: jakie słoiczki polecacie? Która firma ma największy wybór? Może macie jakąś stronkę gdzie można zamówić w lepszych cenach? Czekam na polecajki :smiling_face: będę próbować słoiczki ze względu że mała będzie często na kontroli w szpitalu i z gotowaniem świeżych różnie może być :person_facepalming:

A dlaczego juz po 4 miesiącu? Aktualne zalecenia sa po 6 miesiacu. W internecie sa zestawienia skladow sloiczkow, polecam ze strony Rozszerzaniediety.pl

3 polubienia

Dziękuję :blush: Mam już 3 dzieci z tym że im gotowałam w domu RD po 4 miesiącu i wszyscy żyją zdrowi :smiling_face: teraz potrzebuje opinii na temat słoiczków właśnie bo starsi nie korzystali z tego a teraz niestety sytuacja tego wymaga

Nie rozumiem odniesienia do ilosci dzieci. To nie ilosc sprawia ze wiemy wiecej takze bardzo bym prosila o powstrzymanie sie od takich komentarzy bo tu nie ma zadnych wyscigow kto ma wiecej :wink: ciesze sie ze zyja i sa zdrowe :wink: Kazda mama robi jak chce, ale warto tez mowic o tym co jest polecane,nie jest polecane, zakazane czy o czym mowia najnowsze zalecenia, bo nie mamy czasu codziennie siedziec i czytac czy cos sie przypadkiem nie zmienilo :wink: jesli szuka Pani sloiczkow z dobrym skladem to zakladam ze chce Pani jak najlepiej dla maluszka - stad moje pytanie o tak wczesnie zaczecie rozszerzania diety.
Nie kupuje ich ale czesto widze w rossmannie ze sa jakies 4+1 gratis ale czy one sa dobre skladem,czy to tylko obiadki czy deserki tez to nie mam pojecia. Na stronie DoDomku tez sa rozne promocje i mozna zamowic nawet z dostawa.

2 polubienia

Może źle sprecyzowalam odpowiedź nie chodzi o to że wiem więcej bo bym tu nie prosiła o poradę :wink:tylko ze RD było po 4 miesiącu i pozostałych i nic niepokojącego się nie działo

Rozumiem, ale kiedys tez tak zalecano zeby zaczynac po 4 miesiacu. Teraz po prostu sie sporo zmienilo co do RD i tylko w niektorych przypadkach lekarz ( dietetyk w porozumieniu z pediatra zazwyczaj) zaleca wczesniej rozpoczecie RD. Ale jak znajdzie Pani chwile to strona ktora polecilam rozwiewa wszystkie watpliwosci, choc lektury jest duzo. Ale to skarbnica wiedzy i prowadzi ją wlasnie dietetyk dzieciecy :wink: w skrocie teraz czeka sie do skonczenia 6 miesiecy i gotowosci dziecka jak np siad z podporem, zainteresowanie jedzeniem, nie wypychanie jezykiem itp.
Porownywanie skladow kaszek tez tam jest :heart:

1 polubienie

Dziękuję bardzo :blush: napewno skorzystam z tej strony :smiling_face: ja jak bym mogła to już bym wprowadziła ale jeszcze czekam, córka ma niedokrwistość mam nadzieję że z czasem chociaż w diecie uda nam się troszkę to nadrobić i nie będzie potrzebne wpychanie syropów :disappointed:

Ja mam tez 3 dzieci i po 4m zaczelam rd… wiadomo nie codziennie ale co drugi dzien dostawali cos na obiad :slight_smile:
U mnie starsze dzieci jadly bobovite a Felek znowu gerbera bo bobovita mu nie podchodzi… teraz zaczal jesc hippa ale to jeszcze nie wszystkie i nie codziennie bo je tez nasze posilki…

1 polubienie

Spokojnie dasz radę pogodzić to z kontrolami, najważniejsze to znaleźć coś, co mała zaakceptuje :blush:

1 polubienie

U mnie np maly to taki cwaniak bo pokazywalam mu ze na sloiczku jest dzidzia i potem jak widzial inny sloiczek to nie chcial jesc :see_no_evil: ale jak kiefy kupilam hiola i przelozylam w pusty sloik z gerbera to tez zjadl :rofl::see_no_evil: wiec u niego to chyba kwestia koloru sloiczka byla :rofl:

A ja z ciekawości zapytam jak karmisz takie dziecko? Ja miałam duży problem z tym, że córka jeszcze sama nie siedzi, a jednak nie chciałam karmić jej w pozycji takiej no prawie leżącej.

Te słoiczki nie macie wrażenie że wszytsko smakuje tak samo ?

Najlepiej na kolanach w pozycji półsiedzącej, w foteliku krzesełku z regulowanym oparciem nigdy nie dawałam na leżąco

No mam wrazenie… temu daje je sporadycznie juz … u mnie Felek je wszystko ale nie pije mleka i jak wieczorem jest glodny a potrafi byc o 22 to wole dac mu zupke ze sloiczka niz owoce co mu fermentuja przez cala noc. Gdy pil mleko to by dostal mleko ale odstawil je jak mial 10m

Tak wszystko na jedno kopyto co by to nie było to smak jałowy bez smaku. Ja rozumiem że nie dodaje się żadnych przypraw w sensie soli, cY czegoś ostrego ale jednak ziemniak smakuje inaczej niż brokuł czy marchewka.

Na allegro też są czasami fajne promocje. Dada też ma nie najgorszy skład. Zawsze można ugotować jakieś obiadki i zamrozić na poNiej albo zapasteryzowac

1 polubienie

To ja właśnie wolę kaszki niż zupki .ostatnio zostało mi „ mleko „ alpro barista kokosowe i zrobiłam z tego kaszkę . Ale pyszna !

U mnie nie chce kaszek jesc :frowning:

Ja ugotowałam przedwczoraj zupki z zielonego groszku a druga buraczkowa. Wyszło mi ich sporo i z każdej udało mi się zamrozić po 5 porcji. Często gdzieś muszę wyjść, czy też nawet pracuję w weekend, więc mąż może sobie w każdej chwili wyciągnąć i dać córce, zamiast słoiczków :smiling_face:

3 polubienia

Te torebki na pokarm są idealne do mrożenia właśnie takich porcji na jeden raz