Jestem nowa na forum i jeszcze nie wszystko ogarniam mam nadzieję że nie powtarzam tematu. Jest jedna kwestia która mnie martwi i mam nadzieję na opinie kobiet które już rodziły przez cc. Może przejdę do rzeczy otóż jestem tydzień po porodzie dwa dni temu wyszłam ze szpitala. Po prawej stronie cięcia jest taki ...guz? Był już w czasie pobytu w szpitalu nie był jakoś bardzo bolesny ale dziś wydaje mi sie ze przez to że źle wstałam zaczęło mnie boleć w tym miejscu. Najbardziej dokucza gdy chodze albo chce wziąć głębszy wdech. Rana nie sączy się nie jest czerwoną ani ciepła. Myślicie że to przejdzie? Może coś naciągnęłam? Trochę mnie to martwi. Któraś z was miała podobnie?
Guza nie miałam ale z jednej strony szycie wyglądało trochę inaczej i ta strona bolała bardziej . Po zdjeciu szwów po tej stronie jeszxze dość długo był gruby strup . jestes świeżo po cięciu i dolegliwości bólowe jeszxze trochę czasu będziesz odczuwać . Ja miałam tak ze byli dobrze nie bolało a przyjęłam jakaś inna pozycje i nagle bol
Ja też miałam z jednej strony tak jakby głębszą ranę i nawet myślałam, że mi się rozchodzi. Bam od razu na kontroli bo z tym nie ma żartów bo to jednak operacja. Może Ci się zrobiła przepuklina? Ja bym poszła na kontrolę do ginekologa może to nic a może coś tam się dzieje. Tu lekarzami nie jesteśmy więc warto zasięgnąć zdania specjalisty lub nawet położna niech zobaczy na wizycie.
Mi się po lewej stronie gorzej goi niż po prawej mam wrażenie że blizna się rozeszła bo jest triche szersza ale niby to nic złego. Miała tak któraś z Was?
Mi ciężko sie wypowiedzieć bo nie miałam cc natomiast co mogę poradzić to to abyś skonsultowala sie z położną gdy będzie u Ciebie i maluszka na wizycie napewno rozwieje twoje wątpliwości i coś doradzi a jeśli nie z nią to skonsultuj sie z lekarzem zawsze lepiej dmuchać na zimne gdy cos nas niepokoi
Jestem już ponad rok od cc i do tej pory mam zgrubienie tylko ze z jednej strony taki guzek jest wyczuwalny pod palcami. Bardziej bolała mnie ta strona to chyba normalne. Tez byłam z tym u lekarza i powiedział że tak ma być. Więc jeśli nic nie cieknie nie jest czerwone to dobrze. Tez byłam przestraszona bo jak wyszłam ze szpitala to w ten sam dzień wyszorowałam całą łazienkę razem z prysznicem i płytkami. Z tej strony co jest ten guzek to pewnie są też szwy więc będzie grubiej. Dla świętego spokoju Idź do swojego lekarza jech zobaczy.
Jestem po CC i owszem z jednej strony ta rana była grubsza ale nie wyczuwałam guza. Moim zdaniem najlepiej to skonsultować z ginekologiem lub poprosić położną o sprawdzenie tego. Mojej koleżance po CC sączyło się z rany i właśnie położna przyjechała jej to sprawdzić i uspokoić. Możliwe że to po prostu zgrubienie po szyciu ale dla swojej pewności lepiej to skonsultuj.
Po CC miałam jedną stronę blizny zszyta jakby grubiej,bo tam skóra po prostu strzeliła/pękła... Natomiast w szpitalu bardziej bolała kiedy tylko pytałam lekarza mówił,że spokojnie nie ma się co martwić. Po wyjściu ze szpitala na 4 dobę po CC wstając czułam ból,pieczenie i naciąganie. Jednak po 3 tygodniach pobytu w domu było lepiej. Spryskiwałam octaniseptem i myłam szarym mydłem. Natomiast jeśli coś Cię martwi może warto zapytać położna lub podczas wyjmowania szwów lekarza ? Niestety po zabiegach możliwe są komplikacje więc obserwuj i najwyżej jedź na sor. Kurcze pani konto usunęła ,a tutaj każda by jej pomogła.
Monia ja też mam takie zgrubienie, pewnie tam są sciągnięte nici i zakończenie szycia i dlatego tak jest... smarujecie czymś blizny? ja się boje, że powstanie mi bliznowiec w tym miejscy właśnie:(
Idziemka ja smaruję ranę masa perłową i powiem Ci,że bledsza jest... Na pewno dużo pomogły masaże blizny i mobilizacja jej poprzez delikatne pobudzanie i ćwiczenia. Ale nie oszukujemy się dużo zależy od organizmu.
No właśnie może zależy to od szycia. Natomiast nie powiem lekarz się bardzo postarał ,bo nie przypuszczał,że aż tak pęknie skóra. Natomiast wykonał kawał dobrej roboty ,bo miał kończyć dyżur i 5 minut przed końcem podjął się CC. Więc jestem mu wdzięczna bardzo. Ale jak zdecydował się wypchać dziecko w całym worku owodniowym to ryzyko było. Chyba się dowiedziała wystarczająco. Niektórzy na takie tematy czytać nie dają rady.
Swiezoupieczona nie ma co się źle nastawiać ja byłam przekonana wchodząc do szpitala ,że urodzę naturalnie. Później lekarz moje plany zrujnował jednak powiedział,że życie i zdrowie pacjenta jest najważniejsze i mam się nie przejmować,bo po CC również mogę później rodzić naturalnie. Mówił,że bardzo ważne jest nastawienie i silna motywacja,bo walczymy dla dzidziusia. A to w jaki sposób urodziny nie ma znaczenia ,bo najważniejsze jest ,aby być całym i szczęśliwie wyjść do domku.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.