Drogie mamy ciekawi mnie czy wasze dzieci poprawnie raczkowały, czy też jak mój syn przesuwały się na nóżce, bądź pupci? A może ten rodzaj poruszania się zastępowały w inny sposób?
Raczkowanie to zawsze indywidualna sprawa dziecka. Ja zaczecalam swoje coreczki po 8miesiacu zycia odkladalam troszke dalej zabaweczke zeby musialy zrobic ruch a wtedy to juz z gorki☺
U Nas synek zaczął pełzać jak miał skończone 5mc, teraz ma prawie7 mc i w tym tygodniu zaczął przyjmować pozycję do raczkowania-staje na kolankach podparty rękoma i buja się w przód i tył tylko patrzeć jak zacznie nam raczkować. Każde dziecko rozwija się i nabywa nowe umiejętności w swoim tempie. Córki moich koleżanek jedna 9 dni młodsza od mojego syna druga prawie mc zaczęły niedawno przekręcać się z pleców na brzuszek.
U dzieci wszystko jest różnie niektóre np. wogole nie raczkuja tylko od razu próbują chodzić a ten etap pomijaja. Mój synek zaczął raczkowac około 7 mc a już w 9 zaczął stawiać swoje pierwsze kroki przy meblach. Za to pelzal ok 6 miesiąca.
Moja córeczka pełzać zaczęła około 7 miesięca, a jak miała 9,5 miesiąca raczkować. Popieram dziewczyny. To naprawdę kwestia indywidualna. Najważniejsze to do niczego nie zmuszać, zacznie kiedy będzie gotowe. Może nawet okolo 10-12 miesiąca lub od razu wstać i nie raczkować wcale.
Oj to bardzo różnie. I mnie synek zaczął pelzsc mając 7miesiecy a rsczkowac mając prawie 10.
Córka koleżanki rsczkowala mając 6miesuecy
Kwestia indywidualna dziecka, moja córka miala 7mc jak zaczęła pelzac, 10 jak zaczela raczkowac, 13mc jak ruszyła na dwóch nogach. Ale to naprawde różnie bywa, mój mąż (z opowiadan tesciowej) nie pelzal, troszke poraczkowal i gdy mial 9mc zaczął chodzić
każde dziecko rozwija się w innym tempie i w innym czasie zdobywa tzw “kamienie milowe”. Moja córa raczkuje od około 9 m-ca, pełza od około 7.
Właśnie każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Moja córka zaczęła raczkować dokładnie jak skończyła 7 miesięcy, do tylu pelzala od ok 5,5 jak miała 6,5 pelzala do przodu a pozycje do raczkowania przyjmowała od 6 miesiąca
Wszystko indywidualnie i w swoim czasie. Syn pełzał jak szalony w 8 miesiącu . Miesiąc później zaczął raczkować ,podnosić się przy meblach i w 11moesiacu chodzić. Córka ma 8.5 miesiąca i na czworaki podnosi się od 7miesiaca ale ruszyć jakoś jeszcze nie chce.
Każde dziecko raczkuje kiedy jest na to gotowe . Rozwija się w swoim tempie . Tak jest ze wszystkim czy to zęby,czy pierwsze słowa, kroki …
Mama mi mówiła , że ja wgl nie raczkowałam …dopiero jak zaczęłam chodzić to nauczyłam się raczkować .
Moja córka ma 7 miesięcy jeszcze nie raczkuje ale powoli zaczyna pełzać .
Syn pełzał w wieku 8 miesięcy, w wieku 9 raczkował i wstawał a córka ma 8.5 miesiąca i na czworaka podnosi się od miesiąca ale ruszyć nie potrafi
U nas skończone 8,5 i nadal czekamy, kiedy przyjdzie ten moment:P
Każde dziecko rozwija się inaczej i Twój maluch z pewnością zacznie raczkować kiedy tylko będzie na to już gotowy. Moja córka ma 6 miesięcy i już zaczyna powoli pełzać za zabawkami. Oczywiście już jej z widoku nie idzie spuścić ani na chwilę i oczy trzeba mieć dookoła głowy
Każde dziecko jest inne. Moja najstarsza miała 4 mc i już raczkowala i siadala najmlodszy synek zaczął raczkowac ok 9 mc
Każde dziecko zaczyna po swojemu . Mój synek jak zaczął raczkować miał 6m i bardzo długo tylko raczkował , chodzić zaczął po skończonym roku
Córka miała 7miesiecy jak zaczęła raczkować ale mając 10 miesięcy już chodziła .
Na to nie ma reguły , każde dziecko rozwija się w swoim tempie a niektóre dzieci nie raczkują tylko od razu wstają na nóżki .
Dziewczęta 17.01 pisałam że mój syn pełza i przyjmuje pozycję do raczkowania a już od zeszłego tygodnia raczkuje i teraz wstaje przy meblach(21 lutego kończy 8 mc)! Łoł jak to szybko się dzieje aż się boję co to będzie jak ruszy na dwóch nogach eh skubany niczego się nie boii puszcza się i muszę mieć oczy dookoła głowy hehe
Super! To macie wesoło… Już nie mogę się doczekać kiedy moja córcia ruszy.
Każde dziecko jest inne potrzebuje indywidualnego podejścia. U mnie syn pełzał od 5 miesiąca a w 7 wstał i zaczął chodzić , pominął raczkowanie. Za to córcia jak skończyła 7 miesięcy zaczęły raczkować.
Wasz.ka a Twoja córka ile już ma?Podobnie jak mój 8 mc? Ojjj tak człowiek czeka na te obracanie się pełzanie raczkowanie chodzenie mówienie i cieszy się a później martwi że dzieci tak szybko rosną (za szybko) heh
MamAnt ale Twój syn to spryciarz 7 mc i już śmigał na dwóch nogach hoho zdolniacha