Quiet books

Dziewczyny, mam mnóstwo wolnego czasu i wpadłam na pomysł, że wykonam swojej Córci quiet book czyli prosciej mówiąc ksiązeczkę sensoryczną. Podglądam rózne pomysly w internecie, ale sa to zazwyczaj ksiazeczki dla wiekszych maluchow. Ja myslalam jednak o ksiazeczce kontrastowej, ale nie mam pomyslu z jakich materiałiw moglabym ją wykonac. Na pewno postawie na filc, chcialabym kupic tez rozne naklejki piankowe, filcowe i wypukłe. Ale co dalej? Macie jakies pomysly? Co jeszcze mogloby zainteresowac niemowlaka?

Quiet booki są bardzo fajnym pomysłem i według mnie właśnie super dla mniejszego dzidziutka :slight_smile:
Jak masz takie zdolności manualne to do dzieła i pochwal się później co zrobiłaś :slight_smile:
Możesz zrobić strony z grubego filcu lub kartonu, będzie może mniej trwała, ale w sumie karton można ofoliować i zrobić jakieś kolorowe taśmy czy wydrukować coś po prostu, a strony zszyć mega grubą nicią, co będzie też interesowało dziecko :slight_smile:
Znalazłaś już jakieś sklepy gdzie można zamówić takie matriały?

Aniu przeglądałam jedynie Allegro i na dniach zamówię kilka rzeczy. Zobaczę co będzie można z tego wyczarować :slight_smile:
Myślę przejść się też do pasmanterii i kupić jakieś wstążeczki, kawałki materiałów innych. Chce jednak, żeby książeczka była w miarę bezpieczna więc muszę dobrze dobrać materiały. Jak książeczka bedzie gotowa to na pewno się pochwale :slight_smile:

No właśnie, żeby nie było tam jakiś mniejszych elementów, czy takich które łatwo oderwać. :slight_smile:
To czekam na efekty :slight_smile:

Świetny pomysł;)
Koniecznie pokaż rezultaty :wink:

Możesz wprowadzić jakieś szsleszczace elementy czy piszczace. Szeleszczace łatwiej zrobić wystarczy papierek po cukierku i materiał w sensie wszyc ten papierek z materiałem by był materiał na wierzchu a w środku papierek :slight_smile: i tak można zrobić np ucho zwierzątka czy coś :slight_smile: co do piszczacych to już w Sklepie musisz znaleźć jeśli chcesz można też jakas grzechotke zrobić z jakiegoś plastikowego pojemniczka malego i kulek wsadzonych do niego i oczywiście to wszyte w materiał by dziecko się nie dobralo. Ogólnie oprócz tego warto różne materiały tzn o różnej fakturze np trochę sztruksu trochę filcu trochę minky tej z gwiazdkami czy kropkami czy serduszkami są różne rodzaje. Co do stron to fajny będzie karton owiniety folia aluminiowa czy ogólnie folia do pakowania prezentów i obszyty materiałem :slight_smile:

Dziewczyny, zamówiłam już kilka fajnych rzeczy, które ułatwią mi stworzenie książeczki.

Aisa94, zamówiłam też taką szeleszczącą folię do zabawek właśnie :slight_smile: jeden arkusz to koszt złotówki więc się skusiłam :slight_smile: kupiłam też taką piszczałkę okrągłą jaką się wkłada do zabawek. No zobaczymy co mi z tego wyjdzie :slight_smile: jak książeczka będzie gotowa to na pewno się pochwalę tu i ją wrzucę, choć na pewno robienie jej troszkę potrwa :slight_smile:

Czekam jak tam ci wyjdzie aż jestem ciekawa to co napisałam to takie moje pomysły jak będzie 2 dziecko to też właśnie zamierzam taka książeczkę zrobić

Agnieszka fajnie, że się za to wzięłaś :slight_smile: Mało jest teraz rodziców, którym się cokolwiek chce :frowning:
Najlepiej kupić, podarować i niech się bawi i nie przeszkadza…
Ja też jestem za tym bo co jakiś czas zrobić coś samemu dla dziecka, a jak będzie większe to można zabawki robić razem :slight_smile:
Teraz mi się przypomniało coś z mojego dzieciństwa!
Te naście lat temu gra Monopoly była bardzo droga i moich rodziców nie było na nią stać, więc pożyczyliśmy ją od kolegi i zrobiliśmy na arkuszu jakiegoś brystolu dokładnie taką samą planszę, powycinaliśmy też te karty z pytaniami, zrobiliśmy własne pieniądze, a za te domki czy hotele robiły kloci Lego, które dostaliśmy od babci, pionkami były ludziki z Lego :slight_smile:
Zabawa była na kilka miesięcy z moim bratem i siostrą, aż nam się ta plansza zepsuła :stuck_out_tongue:

Anna świetny pomysł, pogratulować kreatywności :slight_smile:

Agnieszka pokaż efekt końcowy, ja dawno miałam się za to wziać, a tak mi zeszło… Możesz dodać jakieś rzeczy odpinane na rzepki lub napki.

Dziewczyny, książeczka jeszcze nie do konca gotowa, bo szukam pomysłów kolejnych, ale wiekszosc juz jest :slight_smile:

1 - filcowy bucik ze sznurowką, ktora mozna przekladac przez oczka, rozwiazywac, zawiazywac
2 - kontrastowe koła
3 - kontrastowa chmurka z kropelkami
4 - filcowa biedronka z zameczkiem, kropeczki doczepione na rzepie, mozna je oderwac i wlozyc do kieszonki pod zameczkiem
5 - kontrastowy domek
6 - wielorybek z ruchomym ogonkiem i pletwą
7 - serduszko
8 - koleczko i kwadracik na sznureczku, zaczepione na rzepach, mozna je odczepiac i potrzasac nimi, bo w srodku zaszyte sa male grzechotki :slight_smile:

• do kolek albumu doczepilam tu czerwony gryzak - kwiatek
    9 - kontrastowy obrazek z wykorzystaniem papierowej mini serwetki
    10 - miś, w ktorym zaszyłam piszczałkę, jak nacisnie sie na nosek to misio piszczy :slight_smile:

Mysle nad kolejnymi kartami, ale za wiele nie przychodzi mi do glowy. Moze cos z ksztaltami…

Nie wiem czy zdjecia dodadzą sie w kolejnosci, ale dodaje :slight_smile:
Wszystko robione recznie, wycinane “na oko” bez wczesniejszego odrysowywania na filcu czy papierze. Jedynie kontrastowe kółke odrysowywalam od roznego rozmiaru szklanek, kieliszkow itp. Polecam! Baaaaardzo mnie uspokajało to szycie, wycinanie itp :slight_smile:

Tutaj ciąg dalszy zdjęć, bo w jednym watku nie chcialy mi sie ladowac, nie wiem dlaczego.

Bardzo fajna. Poszukam, popatrzę i może też uda mi się zrobić :smiley:

No prze fajna ta książka naprawdę gratuluję Super :slight_smile:

Dziękuję Dziewczyny :slight_smile: liczę, ze Córci tez sie spodoba :slight_smile:

Super :slight_smile: ja myślę aby zrobić dla mojego malucha coś ale to bardziej przekladkowe bo już zaraz roczek a zwykle książki obgryza więc wolę coś z materiału zrobić przynajmniej nie zje :slight_smile:
Super wyszła książeczka :slight_smile:

Super pomysł i wykonanie, bardzo estetycznie. Rewelacja!

Fajna książeczka :wink: człowiek sam też by taka zrobił bo lubię takie robótki Ale wieczorem padam a za dnia dosyć zwykłych obowiązków plus opieka nad dwójką szkrabow he he

Ewcia88, dlatego pozwoliłam sobie jeszcze teraz będąc w ciąży, zrobić własnie takie cudo, bo wiem, że potem mogłoby byc ciężko :slight_smile:

Mój syn uwielbiał własnoręcznie przeze mnie zrobiona zabawkę :wink: z białego i czarnego brystolu wycielam kółeczka, serduszka zrobiłam w nich dziurki przeciagnelam sznureczkiem. I bylo cos w stylu girlandy :slight_smile: super dla takiego malucha