Z góry przepraszam jeśli pytanie powinno być w innym wątku. Szukałam i nie znalazłam podobnego wątku więc pytam. Ginekolog przepisał mi przy karmieniu piersią tabletki antykoncepcyjne Cezarette. Wszystko jest ok ale po tygodniu stosowania pojawiły się sporadyczne plamienia (krwawienia) które trwają już 4-5 dni. Nie są ani bolesne, ani obfite. Na ulotce pisze, że mogą się zdarzyć. Tabletki jednoskładnikowe bierze się przez 28 dni cały czas nie robiąc żadnej przerwy jak w przypadku normalnych dwuskładnikowych kiedy pojawia się okres.
Czy któraś z Was stosuje / stosowała te tabletki i miała takie krwawienia?
Ja brałam ,ale jeszcze zanim planowałam dziecko Tyle ,że ja brałam yasminelle dwuskładnikowe ,gdzie robiłam tygodniową przerwę na krwawienie. Ale plamiłam pierwszy miesiąc brania. Zrezygnowałam jednak po czasie bo tylko szkody przynosiły.
8 tygodni po urodzeniu mojego synka udałam się do ginekologa, mój lekarz zapisał mi tabletki antykoncepcyjne, mimo, że go o to nie prosiłam, ale szczerze to bardzo bym się bała ich brać… pierwszym powodem jest to, że chcę mieć jeszcze dzieci… a z 2 nie wiem czy jest w pełni bezpieczne, mówi, że nie ma wpływu na rozwój dziecka… ale skąd my mamy to wiedzieć? znajoma z apteki mówiła mi, że są dopiero na rynku od 5 lat… to chyba nie jest wystarczająco długi czas na to by stwierdzić czy i jak wpływają na rozwój dziecka i czy nie przenikają do pokarmu:)
Tyle ile ludzi tyle opinii. Ja normalne tabletki brałam długo i bałam się, czy w ogóle zajdę w ciąże. Nie było z tym najmniejszego problemu. Karmić piersią nie mam zamiaru 2-3 lata, bo uważam to troszkę za przesadę, bo wiadomo, że najlepszy pokarm i wszystkie przekazywane przeciwciała są do maksymalnie roku. Czy przenikają czy nie to już inna kwestia. Niestety w dzisiejszych czasach musiałabym sama uprawiać ogródek i nic nie kupować w sklepie - bo niestety we wszystkim jest odrobina chemii czy konserwantów itp więc zawsze co nieco się do pokarmu dostaje. Ja uważam, że nie należy przesadzać i w jedną i w drugą stronę. Sama też chcę mieć drugiego maluszka ale nie wyobrażam sobie zachodzić teraz w ciążę. Chcę skupić się na córeczce a nie mieć maluszki rok po roku.
Ja tabletki przed ciążą brałam jakiś czasu skutków ubocznych nie było . Po porodzie lekarz również przepisał mi tabletki ale nie pamiętam ich nazwy i powiedział ze to są jedyne które można brać przy karmieniu piersią , również bierze się je 28 dni (powiedział też że się po nich grubnie) . Tabletek nie kupiłam bo uważam ze wszystko przenika do mleka matki więc nie chciałam dodatkowo truć dziecka .Karmię już przeszło rok i puki co jedyna antykoncepcja to prezerwatywy , liczenie dni i uważanie po prostu .A o maluszka zamierzamy się starać po trzecich urodzinkach córci
Jasne każdy robi jak uważa - dlatego zapytałam. A liczenie dni w przypadku kiedy nie ma się okresu przy karmieniu piersią chyba nie wchodzi w grę - bo skąd mam wiedzieć od kiedy mam liczyć i kiedy są dni płodne?
ja brałam przez jakiś czas cerazette i nie miałam ani plamień ani krwawień ale z obserwacji kilku znajomych wynika, że tak się może zdarzyć. Ja nawet na tę okoliczność pytałam się gina o zdanie i stwierdził, że może się pojawić nawet regularne krwawienie.
Juz byl taki watek, a przynajmniej podobny jak napisala mraczek, ja biore azalie, jest to to samo, tyle ze pod inna nazwa i mysza. Pierwsze slysze,ze przez te tabletki mozna nie miec dzieci w koncu dzialaja w sumie jak luteina… Ja biore jakies tabletki w sumie od 20 roku zycia bo bym nigdy nie miala okresu a torbiele by mnie wykonczyly… Plamienia po azalii dostalam dopiero po 7 mcach, wczesniej bylo dobrze… Jest to troche dokuczliwe ale idzie wytrzymac nadal karmie piersia a malemu nic nie jest bella, jezeli plamienie ci przeszkadza to zaloz sobie spirale na 3 lata i bedzie spokoj
Bella - no masz racje , wtedy nie ma to sensu .Sama dalej karmie piersią i pierwszy okres dostałam jak mała miała 8 miesięcy . Wcześniej tylko uważaliśmy i do tego prezerwatywy , puki co działa
tak, przy jednoskładnikowych plamienia są normalne, ale dla świętego spokoju należy przejść się do lekarza (nie natychmiast, ale po prostu wspomnieć o plamieniach przy kolejnej wizycie, ponieważ zawsze przecież mogą wynikać z czegoś innego). ja przez pół roku na tych pigułkach nie miałam plamienia, a teraz nagle się zaczęły. nie denerwuję się, ale skontrolować mam zamiar
Carolciu przy spirali również mogą pojawiać się plamienia , wiem bo sama miałam n a3 lata i potem już nie chciałam i zdecydowaliśmy się na braciszka dla Kacpra, ale przy spiralki trzeba troszkę bardziej o siebie uważać i nie należy się przeziębiać , bo to ciało obce i mogą się dziać różne rzeczy tam w środku.
Ja biorę już 9 miesiąc i u mnie nie ma żadnych objawów niepożądanych. Nie mam plamień, żadnych innych zaburzeń ani złego samopoczucia. Biorę 28/28 bez przerw i nie miałam jeszcze miesiączki. Ale skoro mogą być takie sytuacje jak ulotka podaje to trzeba się z nimi liczyć, a jeśli dzieje się coś niepokojącego to najlepiej zawsze konsultować to z lekarzem.
ja stosowałam takie tabletki, w lutym zeszłego roku urodziłam córeczkę i potem zaczęłam je stosować . W efekcie następny dzidziuś jest oczekiwany pod koniec kwietnia tego roku.
nie polecam ufać tylko tabletkom.
Małgosiu ale wszystkie brałaś zgodnie z zaleceniami, nigdy nie pominęłaś i jesteś w ciąży??? teraz mnie bardzo nastraszyłaś, bo ze względu na brak jakichkolwiek plamień to nie wiem kiedy nawet miałyby być dni płodne… Co prawda stosujemy z mężem jeszcze jedną metodę, ale jest ona raczej średnio skuteczna, raczej tak dla spokoju ducha stosowana dodatkowo
jestem zdania, ze kazde plamienie i inny objaw przy antykoncepcji powinien skutkować rozmową z lekarzem i zmianą preparatu, kazda z nas jest inna i inny lek bedzie dla niej dobry.
Tabletki nie dają 100% gwarancji ze nie zajdziesz w ciążę. Wystarczy ze jesteś przeziebiona i juz wszystko może się zmienić i tabletka nie zadziała. Ja jeszcze nie biorę żadnych tabletek. Cały czas się waham.
Ja brałam jednoskładnikowe tabletki ovulan i na początku było ok ale po kilku miesiącach też zaczęłam plamić na początku delikatnie i kilka dni, później niestety bardziej obficie i dłużej więc lekarz zalecił mi je odstawić i zastosować inne środki antykoncepcyjne a ewentualnie jak przestanę karmić przyjść po zwykła tabletki. Możliwe, że masz źle dobrane tabletki może warto by było iść i je zmienić.
Zuza, ale rozumiem, że nie bierzesz żadnych tabsów bo zabezpieczasz się inaczej lub nie uprawiasz seksu. Bo tłumaczenie, ze tabletka może nie zadziałać jest uzasadnione, ale miej na uwadze, że tabletki i tak mają największy wskaźnik zabezpieczania, czyli najmniejszy odsetek nieskuteczności.
A ja dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę. Ciekawa jestem jak mój organizm na nie zareaguje. Teraz cały czas będę truchleć czy to jednak nie wpłynie na dziecko. Długo się wahałam ale w końcu się zdecydowałam bo panicznie boję się moich miesiączek. Zawsze towarzyszył mi ból nie do zniesienia, kiedyś nawet koleżanka mnie na pogotowie zawiozła, bo zaczęłam tracić kontakt z rzeczywistością. Orientujecie się może, czy te plamie też są bolesne?
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.