Witam mam pewien problem. Wstydliwy problem. Pol roku temu urodzilam silami natury i przez caly ten czas przy koruszaniu sie czy tanczeniu bo z zawodu jestem tancerka i pracuje w teatrze, czuje ja zapowietrzam sie czyli do macicy wchodzi powietrze i jak wychodzi to daje glosny odglos jakby pierdzenia. Jak dlugo takie cos moze jeszcze byc? Co robić aby było to mniejsze.
Nosia, mam to samo… Tez z checia przeczytam odpowoedz eksperta… A najgorsze ze czesto mam przy zabawie ze starszym, jak np. Nogi szerzej przy siadaniu czy cos
Dziewczyny ta sekcja nie jest jeszcze objęta pomocą eksperta.
Bardzo liczymy na będące z nami, w wielu przypadkach nieocenione, położne.
Prosimy o rady.
nosia89 - w związku z powyższym zmieniliśmy tytuł wątku.
Dziekuje. Mam nadzieje że otrzymam kiedys odpowiedz
Właściwie to pewnie każda z nas spotkała się z tym problemem podczas stosunku, jednak o ile partnerowi, z którym jesteśmy blisko, możemy o tym [porozmawiać i wytłumaczyć. Jeśli jednak takie sytuacje mają miejsce na co dzień to już dla kobiety nie lada problem:/ Może ćwiczenia mięśni kegla coś by pomogły? Na stronie teny(producent wkładek absorbujących) można zamówić bezpłatną płytę z tego rodzaju ćwiczeniami wzmacniającymi.
Nosia, dobre pytanie i bardzo wstydliwe. Też mam podobny problem i z tego co widzę większość z Was ma to samo. W większości przypadków dzieje się to w trakcie stosunku, jest to bardzo żenujące. W pierwszej chwili sama byłam zaskoczona że coś takiego się dzieje, mała pogadanka z mężem i już się tak bardzo nie krępuję ;)) Że kobieta po ciąży musi jeszcze znosić takie cuda wrr…
Chyba dużo z nas ma takie problemy. Ja, mimo że jeszcze nie rodziłam, też od czasu do czasu się z tym spotykam, szczególnie przy nadmiernym nawilżeniu pochwy. Na początku strasznie się tego dźwięku wstydziłam, ale na szczęście szczera rozmowa z mężem wszystko wyjaśniła. Gorzej faktycznie, tak jak u Ciebie nosia89, kiedy takie dźwięki pojawiają się nie tylko w sytuacji intymnej. Może faktycznie ćwiczenia mięśni kegla coś tu pomogą. Jak by co to polecam kulki gejszy. One powinny być przyjacielem każdej kobiety.
Ja tez się z tym spotkałam i powiem szczerze ze z początku nie wiedziałam o co chodzi i bardzo się krepowalam. Jednak tak jak dziewczyny mówią szczera rozmowa powinna pomóc. Ja miałam to jeszcze przed porodem, a teraz troszkę częściej. Jeżeli chodzi o Twój przypadek mówią to moze faktycznie mięśnie legła poskutkuja?
no i wlasnie, w sytuacji intymnej mozna sie podzielic tym z partnerem, my z mezem dawno wyjasnilismy ten problem, dla mnie nadal wstydliwy a on sie nie przejmuje, gorzej, ze mi sie tak robi dosyc czesto wlasnie przy pozycji, ktora przypomina “na pieska” a chodzi mi o zabawe z dzieckiem, wyglupy itp. a np. moi rodzice sa w domu lub bracia, jeszcze nie slyszeli, ale samo to, ze ja wiem,z e tak sie zrobilo wystarczy… ;/
Zapowietrzenie pochwy dotyczy znacznej części kobiet, ale mało która się do tego przyznaje, ze względu na duże skrępowanie. Zwykle zapowietrzenie powstaje w czasie stosunku płciowego (w pozycji odwróconej, na pieska, na jeźdźca, 69, z nogami na barkach mężczyzny), w skutek dużej lubrykacji, naoliwienia pochwy, podczas okresu, podczas wysiłku fizycznego, zdarza się również podczas snu. Czasami kobieta skarży się na nieprzyjemne dźwięki z pochwy dopiero po przebytym porodzie albo łączy ten okres z nasileniem objawów może mieć to związek ze zmniejszonym napięciem mięśni ścian pochwy. Pomocne są ćwiczenia mięśni Kegela i/lub kulki dopochwowe tzw. kulki Gejszy polecane również przez ginekologów.
Jeśli masz opory to skonsultuj się ze swoim ginekologiem.
w 100% zgadzam się z Eweliną86 dodam jeszcze że zapowietrzenia pochwy nie należy się zatem wstydzić. Doświadcza go bardzo wiele kobiet, a to jak będziemy je traktować zależy w dużej mierze od naszego podejścia do kwestii fizjologii w ogóle. Nie mamy na nią wpływu, możemy ją więc albo zaakceptować albo próbować tuszować, to, co nam się nie podoba. Pytanie tylko czy warto.
to ja podziekuje w imieniu moim i nosi a mam jeszcze pytanie, czy to mija w ogole? czy juz do konca zycie bedzie zapowietrzenie? bo przyznam ze cwiczenia miesni kegla nie bardzo polega a o tych kulkach pierwsze slysze
dziękuję za odpowiedz ale obawiam się że ćwiczenie mięśni kegla nic mi tutaj nie pomoże gdyś jako tancerka mam je wyćwiczone. A nie chodzi tu o to że się wstydze przed partnerem ale w pracy. Gdyby mój zespół taneczny składał się tylko z kobiet to nie było by problemu ale nie wytłumaczę facetom i chłopcom którzy ze mną pracują że " pierdze cipką"
Dlatego też napisałam o pomoc bo może ktoś tu zna rozwiązanie na ten problem. a i Carol jeśli chodzi o to czy mija to mija ale po długim czasie, bo pytałam się koleżanek z zespołu i jedna walczyła z tym prawie 2 lata
nosiu89 zgadzam się z Tobą zapowietrzenie pochwy mija, jednak jest to sprawa dość indywidualna, wymagająca czasu a przede wszystkim cierpliwości. Piszesz , że Twoja koleżanka zmagała się z tym problemem blisko 2 lata, ciekawa jestem czy ,walkę" wygrała i jaki środek znalazła ? Ja niestety nie znam , złotego środka’’ tylko uzbrojenie się w cierpliwość i ćwiczyć mięśnie dna miednicy.
jeśli jest to bardzo duży dyskomfort myślę żebyś odwiedziła ginekologa! wie wiem co on zaproponuje może operację, jakąś plastykę krocza? zachęcam do wizyty!!!
Oj juz wiecej operacji bym nie zniosla, wole ten dyskomfort a z lekarzem hmm… Ufam mu, ale jednak czlowiek sie wstydzi, jesli to facet
nosiu, to jak sobie radzisz tanczac z facetami? Jedno jest dobre, ze gra muzyka…
Carol jeszcze partnerując z facetem da się oszukać albo można wytłumaczyć mu jeśli jest starszy i wie o co chodzi, ale jak dochodzi do ćwiczeń jogi czy pilatesu w soboty jest ciężko. Kobieta która prowadzi jest okropna i karze robić każde ćwiczenie i nie chce ona słyszeć że czegoś nie możemy robić bo coś nam jest. Więc sobota jest dla mnie koszmarem, zaszywam się w kącie na końcu sali i staram się wszystko robić tak aby nie doszło do zapowietrzenia.
Nie wiem czy uzywasz wkladek higienicznych, bo czasami wyciszaja… Np.carefree long, takie grubsze, nie wiem moze ci pomoga troszke… Dobrze przylegaja do ciala wiec nie powinno byc problemu…