Pyszne zupy na rozgrzewkę

Jakie zupki u Was są na jutro?
Ja upichciłam pomidorową.Na jutro z makaronem a potem z ryżem.I gotowe. :slight_smile: A w piątek bedziemy myśleć co zjeść na szybko :wink:

Darka pierwszy raz słyszę o tym soku, dla mnie to nowość:)
U nas dziś też będzie pomidorowa, moja ulubiona:) jednak oprócz zupy coś trzeba będzie zrobić bo mąż nigdy nią się nie najada, a o piątku jeszcze nawet nie myślę:)

U mnie dziś zupy brak :slight_smile: Robiłam kaszę z gulaszem i do tego buraczki.
Jutro muszę zrobić coś na szybko, bo jedziemy z małą do lekarza i przed 11 muszę już mieć obiad…
Chyba zrobię jakąś zupkę… może zrobię kalafiorową dawno nie robiłam.

Kocham kalafiorowa :slight_smile: wpadam na obiadek :slight_smile:

Zamarancza zapraszam :slight_smile:

Naucz mnie od razu gotować :slight_smile: do zup mam lewe ręce…

Jasne nauczę cię :slight_smile:
Gotowanie zupy to nic trudnego wrzucasz wszystko do garnka i się gotuje :slight_smile: Na koniec zaklepka i śmietana i zupa gotowa :slight_smile:
Oprócz ogórkowej i kapuśniaku z kiszonej.

Zupy wolę robić niż drugie danie.Ziemniaki i surówka i mięso…A zupa to wszystko w jednym i już.Nalewasz na talerz i jesz ze smakiem :slight_smile:

Moona24 a kalafiorową robisz w postaci kremu czy bez blendowania?
Ja lubię kalafiorową z marchewką i pietruszką, a osobiście wolę kawałki kalafiora nie blendowane.

No pomidorowa mi sie udała.Zjedliśmy ze smakiem,nawet syn zażyczył sobie do miseczki :wink: Na jutro jeszcze zostało (tym razem z ryżem) i znowu trzeba myśli nad obiadem na piątek się skupić.Pewnie rybę będzie trzeba przyrządzić.

Darka super, że zupa udana:) mi nie udało się dziś zrobić bo śmietany nie miałam:/ jutro będziemy w mieście więc raczej też nie zrobię chyba że wieczorem jak mi się zechce:) W piątek możesz właśnie rybkę zrobić, ja czasem korzystam z tych pomysłów np Winiary i tam była rybka pieczona w sosie pycha:)
Moona zupy kalafiorowej nie jadłam nigdy ale za to brokułowa mi bardzo smakuje:)

Silver to koniecznie spróbuj kalafiorową jest pyszna.
A zupy to nic trudnego i bardzo szybko się robią a co najważniejsze nie ma z nimi za dużo roboty. Tylko mój mąż nie przepada za zupami jak to mówi łyżką trzeba się nawachlować a i tak głodny.

Darka, kalafiorową robię bez blendowania, zwykłą z kawałkami warzyw taki smakuje nam najlepiej.
Blendowane zupy jakie robię to pomidorowa jak robię z pomidorów, brokułowa ale nie zawsze blenduję, dyniowa i z soczewicy.
Silver serio… nie jadłaś kalafiorowej ??? Jest pyszna :slight_smile:

Mogłabyś mi podać przepis na tą zupkę z soczewicy?

Zamarancza proszę, jak coś to ten przepis jest też w ‘‘Przepiśniku’’ :slight_smile:

Zupa z czerwonej soczewicy.
Składniki:
-1/2 szklanki czerwonej soczewicy
-2 marchewki

• 5 pomidorów bez skórki ( ja daję 1 puszkę pomidorów)
    -1/2 selera
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżki oliwy , może być olej
    -1 pęczek pietruszki
    1/2 łyżeczki bazylii , tymianek mogą być też świeże
    1/2łyżeczki słodkiej papryki

Soczewicę płuczemy w ciepłej wodzie .
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oliwie (oleju ) po chwili dodajemy czosnek ( przeciśnięty przez praskę )
Podsmażamy.
Po chwili dodajemy starte marchewki i seler.
Podsmażamy.
Dodajemy pomidory
Wsypujemy soczewicę i zalewamy wodą lub bulionem .
Doprawiamy słodką papryką
Gotujemy, tak do pół godziny .
Na koniec doprawiamy pieprzem ,bazylią ,tymiankiem.
Na talerzu posypujemy natką .
Można zmiksować , będzie zupa krem . Ja miksuję i podaję z makaronem . Można też podawać z grzankami

Dziękuję dziękuję dziękuję.
nigdy nie jadłam soczewicu ale muszę spróbować. Jutro sobie druknę przepis :slight_smile:

Szczerze mówiąc też nigdy nie jadłam soczewicy.A ten przepis brzmi nieźle także możliwe że się skuszę i nie jest taki z produktami z wyższej półki jak u Lewandowskiej :slight_smile: ha ha
Dzisiaj dojedliśmy pomidorową a jutro naleśniki z dżemem.
A tego z rokitnikiem dalej nie znalazłam…tragedia jakaś…

Zupa jest bardzo smaczna,u nas wszystkim smakuje oprócz Juli jej nie podeszła.
Szybko i prosto się ją robi.
To jest przepis z książki ‘’ Alaantkowe Blw’'.

Moona24 ta książka nic mi nie mówi :wink: Ale z przepisu z korzystam z pewnością.Znowu jakaś nowość.
A ta soczewica w jakich gramaturach jest najczęściej sprzedawana? Gdzie kupujesz?
Z tego przepisu wystarczy mi na 2 dni? :slight_smile:

Jaka gramatura soczewicy nie wiem nie zwracałam na to uwagi :slight_smile: To takie opakowanie jak groch.
Kupuję w Lidlu.
Czy zupa Wam starczy na dwa dni nie wiem, zależy ile zjecie jak duże porcje jecie :)) U nas starcza na jeden dzień.
Najwyżej możesz dodać trochę więcej składników np 3 marchewki zamiast dwóch itd.

Moona24 może na początek kupię 1 opakowanie i zrobię na smak,czy mężowi pasuje smakowo.Sama jestem ciekawa :wink: Może jutro wstąpię do Lidla to kupię paczuszkę.
A co do ilości to zazwyczaj jemy tak ciut ponad “kreskę” na talerzu.My 1 danie zazwyczaj jemy po pracy.

Powinna Wam starczyć zupka na dwa dni :slight_smile: Najwyżej zrób z makaronem a nie z grzankami :slight_smile:
Mi ta zupa przypomina w smaku zupę fasolową.