Jakie zupki u Was są na jutro?
Ja upichciłam pomidorową.Na jutro z makaronem a potem z ryżem.I gotowe. A w piątek bedziemy myśleć co zjeść na szybko
Darka pierwszy raz słyszę o tym soku, dla mnie to nowość:)
U nas dziś też będzie pomidorowa, moja ulubiona:) jednak oprócz zupy coś trzeba będzie zrobić bo mąż nigdy nią się nie najada, a o piątku jeszcze nawet nie myślę:)
U mnie dziś zupy brak Robiłam kaszę z gulaszem i do tego buraczki.
Jutro muszę zrobić coś na szybko, bo jedziemy z małą do lekarza i przed 11 muszę już mieć obiad…
Chyba zrobię jakąś zupkę… może zrobię kalafiorową dawno nie robiłam.
Kocham kalafiorowa wpadam na obiadek
Zamarancza zapraszam
Naucz mnie od razu gotować do zup mam lewe ręce…
Jasne nauczę cię
Gotowanie zupy to nic trudnego wrzucasz wszystko do garnka i się gotuje Na koniec zaklepka i śmietana i zupa gotowa
Oprócz ogórkowej i kapuśniaku z kiszonej.
Zupy wolę robić niż drugie danie.Ziemniaki i surówka i mięso…A zupa to wszystko w jednym i już.Nalewasz na talerz i jesz ze smakiem
Moona24 a kalafiorową robisz w postaci kremu czy bez blendowania?
Ja lubię kalafiorową z marchewką i pietruszką, a osobiście wolę kawałki kalafiora nie blendowane.
No pomidorowa mi sie udała.Zjedliśmy ze smakiem,nawet syn zażyczył sobie do miseczki Na jutro jeszcze zostało (tym razem z ryżem) i znowu trzeba myśli nad obiadem na piątek się skupić.Pewnie rybę będzie trzeba przyrządzić.
Darka super, że zupa udana:) mi nie udało się dziś zrobić bo śmietany nie miałam:/ jutro będziemy w mieście więc raczej też nie zrobię chyba że wieczorem jak mi się zechce:) W piątek możesz właśnie rybkę zrobić, ja czasem korzystam z tych pomysłów np Winiary i tam była rybka pieczona w sosie pycha:)
Moona zupy kalafiorowej nie jadłam nigdy ale za to brokułowa mi bardzo smakuje:)
Silver to koniecznie spróbuj kalafiorową jest pyszna.
A zupy to nic trudnego i bardzo szybko się robią a co najważniejsze nie ma z nimi za dużo roboty. Tylko mój mąż nie przepada za zupami jak to mówi łyżką trzeba się nawachlować a i tak głodny.
Darka, kalafiorową robię bez blendowania, zwykłą z kawałkami warzyw taki smakuje nam najlepiej.
Blendowane zupy jakie robię to pomidorowa jak robię z pomidorów, brokułowa ale nie zawsze blenduję, dyniowa i z soczewicy.
Silver serio… nie jadłaś kalafiorowej ??? Jest pyszna
Mogłabyś mi podać przepis na tą zupkę z soczewicy?
Zamarancza proszę, jak coś to ten przepis jest też w ‘‘Przepiśniku’’
Zupa z czerwonej soczewicy.
Składniki:
-1/2 szklanki czerwonej soczewicy
-2 marchewki
- 5 pomidorów bez skórki ( ja daję 1 puszkę pomidorów)
-1/2 selera
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy , może być olej
-1 pęczek pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii , tymianek mogą być też świeże
1/2łyżeczki słodkiej papryki
Soczewicę płuczemy w ciepłej wodzie .
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oliwie (oleju ) po chwili dodajemy czosnek ( przeciśnięty przez praskę )
Podsmażamy.
Po chwili dodajemy starte marchewki i seler.
Podsmażamy.
Dodajemy pomidory
Wsypujemy soczewicę i zalewamy wodą lub bulionem .
Doprawiamy słodką papryką
Gotujemy, tak do pół godziny .
Na koniec doprawiamy pieprzem ,bazylią ,tymiankiem.
Na talerzu posypujemy natką .
Można zmiksować , będzie zupa krem . Ja miksuję i podaję z makaronem . Można też podawać z grzankami
Dziękuję dziękuję dziękuję.
nigdy nie jadłam soczewicu ale muszę spróbować. Jutro sobie druknę przepis
Szczerze mówiąc też nigdy nie jadłam soczewicy.A ten przepis brzmi nieźle także możliwe że się skuszę i nie jest taki z produktami z wyższej półki jak u Lewandowskiej ha ha
Dzisiaj dojedliśmy pomidorową a jutro naleśniki z dżemem.
A tego z rokitnikiem dalej nie znalazłam…tragedia jakaś…
Zupa jest bardzo smaczna,u nas wszystkim smakuje oprócz Juli jej nie podeszła.
Szybko i prosto się ją robi.
To jest przepis z książki ‘’ Alaantkowe Blw’'.
Moona24 ta książka nic mi nie mówi Ale z przepisu z korzystam z pewnością.Znowu jakaś nowość.
A ta soczewica w jakich gramaturach jest najczęściej sprzedawana? Gdzie kupujesz?
Z tego przepisu wystarczy mi na 2 dni?
Jaka gramatura soczewicy nie wiem nie zwracałam na to uwagi To takie opakowanie jak groch.
Kupuję w Lidlu.
Czy zupa Wam starczy na dwa dni nie wiem, zależy ile zjecie jak duże porcje jecie :)) U nas starcza na jeden dzień.
Najwyżej możesz dodać trochę więcej składników np 3 marchewki zamiast dwóch itd.
Moona24 może na początek kupię 1 opakowanie i zrobię na smak,czy mężowi pasuje smakowo.Sama jestem ciekawa Może jutro wstąpię do Lidla to kupię paczuszkę.
A co do ilości to zazwyczaj jemy tak ciut ponad “kreskę” na talerzu.My 1 danie zazwyczaj jemy po pracy.
Powinna Wam starczyć zupka na dwa dni Najwyżej zrób z makaronem a nie z grzankami
Mi ta zupa przypomina w smaku zupę fasolową.