polecamy alfabet ze smyka. jest atestowany i odziwo się nie niszczy my użytkujemy juz 1,5 roku i bez zmian. cena też przystępna. odradzam pianki ze sklepów z 5 złotych toksyczne koszmarnie
Sophie2012: A kupowałaś przez internet w smyku czy w stacjonarnym?
stacjonarnie ale wiem ze na smyk com zawsze taniej
Sprawdziłam te puzzle piankowe
http://PuzzlePiankowe.com
Wydawały się o.k ponieważ bez chemii etc.
Wolne od ftalanów i formamidów, które podobno są często w puzzlach z Chin etc.
Ponadto nie mają małych elementów, więc mała nic nie połknie.
Przy zakupie jeżeli ktoś nie zna się za bardzo na składach albo nie chce/nie umie ich analizować, można poprostu sprawdzić jakie mają dopuszczenie wiekowe:
jeśli są 0+ lub 6 mies.+ nie mogą zawierać składników, które puzzle 18 mies+ lub co gorsza 3 lata + zawierać mogą.
Jest to jak zwykle kwestia unijnych norm i takich tam
rzeczywiście puzzle piankowe moga być rakotworcze, zwłaszcza te tanie które zawierają formamid i nieprzyjemnie pachną po otwarciu, moga powodować podrażnienia i wysypkę. Przed zakupem należy dokładnie przeczytać zawartość na opakowaniu
W Polsce, tak i w całej Unii, obowiązuje już zakaz sprzedaży mat z FORMALIDEM.
Ja mam dobrej jakości puzzle ale nie wiem czy ich używać mówi się tyle o reakcjach uczuleniowych
podobno pianka Evo nie uczula. Inne materiały a i owszem. Może spróbuj zrobić tak jak się robi przy wprowadzaniu pokarmu nowego? Spróbuj użyć, tylko puzzli, nic więcej nowego tego dnia nie róbcie i obserwuj? Albo nawet tylko potrzyj puzzelkiem o skórę nadgarstks/przedramienia? to takie delikatne miejsce, i jeśli w ciągu 24/48 godzin nic nie wyjdzie, to jesteście w domu?
No szkoda mi ich nie użyć leżą nowe więc zrobię jak mówisz
E. Nowak spróbuj. Jak masz puzzle dobrej jakości to nic się nie stanie.
No potarłam jej jak radziłaś i jak ją kąpałam to obejrzałam i żadnej wysypki niczego nie ma więc ułożyliśmy na podłodze niech się turla i bawi
Ja mam puzzle ale z małymi elementami. Teraz dzieciaki co napotkają wkładają do buzi i niestety tą gąbkę zaczęły też smakować. Poskładałam i wpakowałam do worka bo obje się, że coś małego połkną. Wydaje mi się jednak że to fajna sprawa jest zwłaszcza dla początkujących w raczkowaniu i chodzeniu bo się nie ślizga a też niej jest zimno od podłogi.
Ja właśnie chciałam kupić na podłogę do pokoju maluszków bo zaczynają więcej leżeć na brzuszku próbują pełzać i chciałabym aby miały troszkę cieplej od podłogi ale te oferty mnie zastanawiają i już sama nie wiem czy wszystkie sa jednakowo bezpieczne , jak to najlepiej sprawdzić a może któraś z Was może mi polecić jakies sprawdzone puzle piankowe. Bo już sama nie wiem na co zwracać uwagę przy wyborze
Na allegro można kupić puzzle z postaciami disneya - córka ma z myszką minnie i kubusiem puchatkiem jest to super sprawa można nawet rozłożyć na podwórku i dziecko będzie się bezpiecznie bawiło
dodaje zdj puzzli akurat zawieszone na ścianie ;p
U nas puzzle niestety się nie sprawdziły. Córka nie spędzała na nich dużo czasu. A później były już wszędzie, sprzątanie ich kilka razy dziennie to nie dla mnie
A u nas puzzle znów w użyciu I cieszę się, że je mamy, bo pełzająco-turlająca się Helenka jest niemal wszędzie, a u nas brak dywanów
Dzięki nim jest miło, miękko i ciepło
A moja dwuletnia Marysia ma frajdę z ich układania :D:D
Polecam babyono puzzelki. Duze, piankowe, ladne kolorki i ksztalty… I bezpieczne.
Też zastanawiam się nad puzzlami Chciałabym matę do zabawy ale widziałam na Allegro nawet 130 zł… Ale były piękne,np. Prince Lionheart
Po czym poznać,że puzzle piankowe mają niebezpieczne substancje ? bo podejrzewam,że na opakowaniu składu nie będzie i czy jest jakiś sklep w którym znajdzie się w 100% bezpieczne puzzle?
ja nie musze sie nad nimi zastanawiac, poniewaz dostalysmy je w prezencie, mysle ze to jest jeden z najlepszych prezentow jaki dostala mala,