Dziewczyny, czy ktoras z Was kupila/ uzywa przytulanki obciążeniowej?
Zastanawiam sie nad zakupem dla corki, tylko ciekawa jestem, czy rzeczywiscie sa warte swojej ceny i dzieci sie wyciszaja?
Osobiście nie używałam, ale koleżanka kupiła i mówi, że przereklamowane i drugi raz by nie kupiła.
Jej nawet nie słyszałam że takie coś istnieje. To ma działać na jakiej zasadzie? Że kładziesz to na dziecku?
Jesli dziala to na zasadzie koldry obciazeniowej to tylko po konsuktacji z fizjoterapeuta. Bez tego mozna dziecku zrobic krzywde.
Zabawka wazy kg i ma w skrzydlach obciazenie.
Dziecko sie do niej przytula i te skrzydla jakby oplataja kark i czesc plecow. Niby powoduje u dziecka wyciszenie poczucie spokoju i bezpieczenstwa.
Widziałam to ostatnio w necie. To dla starszych dzieci. Jaknnie mogą akurat przytulasków miec od taty czy mamy to maja taką obciążeniowa maskotke
Dziecko samo się nią owija, kładzie to na ramionach np
Jak dla mnie osobiście wymysł producenta ![]()
To ma prawo zadziałać pod warunkiem, że dziecko potrzebuje takiego bodźca. Jak pisze @Mamina - bez konsultacji z fizjo lub terapeutą SI nie kupowałabym. Nie każde dziecko/człowiek potrzebuje dociążenia. No i warto też wiedzieć w jakich sytuacjach stosować obciążenie (kołderkę czy pluszaka)
Dzieki dziewczyny za rady
o fizjo nie pomyslalam kompletnie.
To musze wymyslic jakis inny pomysl na “prezent od dzidziusia” dla starszej siostry.
Kupowalyscie cos starszakowi przy urodzeniu kolejnego dzidziusia?
O nie słyszałam o czymś takim. Pewnie działa jak kołdra obciążeniowa.
Faktycznie fizjo wskazany w takim wypadku ale na bym się chyba bała czy młoda się jakoś nie zaplacze w to itd czy nie za bardzo ją przygniecie
Tak, zawsze jakis drobiazg dawalam tez dla starszefo dziecka. Bo ono czuje sie mniej wazne czy odrzucone bo wszyscu przychodzą do maluszka, daja maluszkowi prezenty i tylko maluszkiem sie interesuja.
A ile ma twoja starsza córka?
Tak, słyszałam o tym i też zamierzamy wręczyć jakiś prezent od siostry dla siostry
powiedział mi o tym żona kuzyna, ale też ginekolog na ostatniej wizycie. Też nie wiem co kupić, bo akurat druga córka rodzi się na Mikołaja, więc muszę jeszcze inne prezenty wymyśleć ![]()
Ja słyszałam że to pic na wodę , modny gadżet
szczerze dla mnie nie warte swojej ceny. W życiu nie dała bym tyle za miska. Co do prezentu od maluszka to uważam że jak ktoś chce to można ale chyba jakiś drobiazg
Z opinii koleżanek wiem, że te prezenty są bardzo istotne dla rodzeństwa i zwykle doradzały mi jakiś kocyk lub maskotkę, która przejdzie z dzieckiem przez większość życia.
@Mama.Wiki -5lat, skonczone
@Ann - przybij piatke
ja mam termin na 24.12
Nawet nie wiedzialam ze takie cos jest ![]()
Pierwszy raz widze takie cos ale jak czytam ze to otula dziecko to mnie to przerwza ze je udusi
moze lepiej kupic jakiegoś szumisia
Nigdy nie uzywalam takich jestem ciekawa wszytkich opinii ja ten temat
No nie wiem czy to bezpieczne