Ja brodawki mam duże o to się nie martwiłam ale za to każdy wmawiał mi, że przez moje małe piersi nie będę mogła karmić bo przecież nie będzie pokarmu. I co? Córeczka ma dwa miesiące, je co godzina i nie ma problemu :) od urodzenia przytyła już ponad 2,5 kg.
Moja siostra miała płaskie brodawki i synek jadł bez problemu. Nie używała nakładek. Więc nie zawsze jest tak, że płaskie brodawki oznaczają brak możliwości karmienia. Ja mam spore a mimo to córeczka po porodzie odrzuciła jedna pierś. Całe szczęście jej przeszło :)
Karolinah matko święta żyjemy w 21 wieku a nie w średniowieczu a czasem mam wrażenie że wiedza u niektórych na temat KP właśnie ze średniowiecza pochodzi. W sensie jak ktoś tak gada o to mi chodziło bez urazy ale kto takimi czestowal cię mądrościami.?
Karolinah teściowa to jeszcze rozumiem bo pewnie chciała przekazać wiedzę że swoich czasów i nie może uwierzyć że jest nieaktualna bo jak to ja tak robiłam i było wszystko ok z dziećmi..... Stara śpiewka też to przerabialam ale koleżanki z pracy? One są dużo starsze od ciebie? Czy w podobnym wieku do ciebie? Bo jeśli w podobnym to podwójne matko święta powiem bo to znaczy że wgl nikt nie czytał na temat karmienia porodu po porodzie noworodka co i jak tylko słuchały osób typu babcie itd które na dokładkę maja stara wiedzę i jeszcze nawet tego nie Sprawdziły szczerze jeśli tak to wygląda to jestem w szoku.
Ja jak byłam w ciazy to już zaczęłam szukać informacji na różne tematy czytałam i czytałam o wszystkim i nawey jak ktoś mi dawał jakieś rady to sprawdzałam ich aktualność jelsi nie wiedziałam czy są ok czy nie a część rad to negowalam bo mówiłam że tak już się nie robi to stara wiedzą teraz się robi inaczej itd raczej każda mama chce dla swojego bobaska jak najlepiej a bez samonauki o różnych aspektach opieki nad niemowlęciem czy karmieniem to ciężko wiedzieć co jesy najlepsze dla dziecka ja osobiście wiem że wiedza się zmienia coraz więcej wiemy o pielęgnacji niemowlęcia o ciele ludzkim iyd więc wiedzą się zmienia więc nie umiała bym zaufać wiedzy sprzed 20-30 lat :)
Koleżanki starsze ode mnie, w wieku do 40 lat. Ale teściowa też nie jest stara:) nie ma nawet 50 lat. Ale jest za to myśli, że wszystko wie najlepiej. Cały czas mi gada, że córeczka wieczorem płacze bo boli ja rączka po szczepieniu, które miała w szpitalu :)
To są stare mądrości, powtarzane z pokolenia na pokolenie :) tak samo jak z dietą. Zdążyłam zjeść obiad, zaczęłam karmić córeczkę i zaczęła płakać. I już komentarz "zjadłaś coś i zeszło do mleka dlatego płacze" :)
Aneczka no niestety... Ale co zrobić. Trzeba wpuszczać jednym a wypuszczać drugim uchem :) wczoraj mieliśmy imprezę rodzinna, dosłownie umoczylam usta w szampanie. Myślałam, że teściowa zabije mnie wzrokiem :)
Karolinah no to rozumiem bo takie osoby około 40 lat nie do końca ogarniaja nowe zalecenia bo za ich czasu kiedy dziecko miały a to było z około 10 lat plus minus to było inaczej a pewnie też babcie pomagały i takie madrosci przekazywały. U mnie też gadka była ze to na święta nie jesz uszek ani pierogów z kapusta ze zrobimy z serem a ja ze ani mi się sni i ze jem normalnie. Co prawda u nas wyszła alergia więc musiałam wyrzucać z diety niektóre produkty ale to tylko czekolada orzechy kakao pomidor itd.
Mi położna mówiła że na święta moge sobie zjeść rybkę w galarecie, trochę po grecku, itp jedynie unikać grzybów. No i wiadomo z umiarem na zasiądzie spróbować a nie nawcinac się
Ja jadłam normalnie domową pizzę po porodzie :) zupę grzybowa itd.. I obserwowałam córeczkę czy wszystko jest ok jak tak to znaczy, że mogę jeść dalej :)
Aneczka można wszystko tylko trzeba obserwować po prostu no i wiaodmo nie wszystko na raz więc warto wczsnsiej te silne alergeny jeść pojedynczo i tyle no i wssytsko z umiarem a nie napchac się by się napchac :)
Aneczka ja tak nie uważam można jeść ale warto jeden silny alergen w dniu jak jesy ok to można już ten co przetestowany i inny nowy dla pewności jakby była reakcja mamy już winiwajce praktycznie ale nie ma co unikać bo są badania na ten temat ze wlansie jedząc alergeny silne i karmiac dziecko zmniejsza się w taki sposób ryzyko wystąpienia alergii u dziecka z racji ze w mleku tworzą się odpowiednie przeciwciała które zapobiegają alergii oczywiście to jest mniejsze ryzyko wystąpienia alergii u dziecko w sensie zmniejsza się ale nie jest powiedziane ze nie wystąpi alergia oczywiście bo zdarzy się tak ze dziecko ma obciążenie ze nie ma szans by alergii nie było.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.