@Karolcia25 ja miałam planowane CC więc się nie wypowiem co do porodu, ale do sylwetki można powiedzieć że szybko wróciłam, ale oponka na brzuchu została .
Urodziłam przed planowanym terminem, planowany miałam na 2 lutego, a urodziłam 26 stycznia.
Czy ból jest nie do zniesienia? Zniosłam, przeżyłam. Faktycznie nie jest to lekkie przeżycie, ale jak masz wokół siebie ludzi, który są w odpowiednim miejscu, to dasz radę. Mówię o wsparciu no męża, położnych, które pracują dla pacjentki, a nie traktują ją jak problem.
Podczas porodu słuchaj organizmu! O dziwo myślałam, że przeć trzeba na komendę, a skurcze często samo wszystko wywołują… no ciężko mi to tak naprawdę opisać i wytłumaczyć
Ja trafiłam z pierwszymi skurczami z piątku na sobotę do szpitala, a urodziłam w niedzielę o 7. Z doświadczenia - nie pojechałabym drugi raz tak wcześnie do szpitala, ale jako pierworódka spanikowałam
Nie wróciłam do swojej wagi. W ciąży przytyłam bardzo dużo, bo aż 30 kg, po porodzie schudłam ok 12/15, dopóki karmiłam. Jak przestałam karmić, to przytyłam znów ok 4, więc do wagi sprzed ciąży brakuje mi ok 20 kg w dół to kwestia mobilizacji, samozaparcia. Mi się tak szczerze po prostu nic nie chciało w tym kierunku robić, trzymać diety, wykonywać ćwiczeń. Po całym dniu z maluchem wolałam odpocząć, czy zająć się domem
2 razy mialam planowane cc, ale w obu przypadkach przy przyjmowaniu do szpitala mialam skurcze porodowe a raz nawet odeszly mi wody. Wiec w obu przypadkach urodzilabym i tak wczesnie ( o 4 dni i o 2 tyg )
Wazny jest wybor szpitala i poloznej, sprawdzic opinie, w niektórych szpitalach mozna isc na spotkanie i oprowadzanie. To wiele ulatwia bo kazda z nas ma inne oczekiwania.
Ja ani po pierwszym ani po drugim porodzie nie doszlam ani do wagi sprzed ciazy ani tym bardziej figury.
Hej, przede wszystkim gratuluję jesteś już na końcóweczce
Co do terminu porodu to rodziłam przez CC więc miałam zaplanowany poród na konkretny dzień. Nie miałam żadnych symptomów porodowych typu skurcze czy odchodzące wody . Mogę
jedynie napisać z obserwacji że jak ja na drugi dzień chodziłam zgięta w pół to dziewczyna ze mną w pokoju 2h po porodzie już śmigała. Więc szybko do siebie doszła. Mi zajelo to więcej czasu chodź do samej wagi sprzed ciąży wróciłam w tydzień ale brzuch odstający to miałam jeszcze długo. Chodziłam też do fizjoterapeuty bo miałam rozejście mięśnia brzucha i długo z tym walczyłam.
Ja pierwszą ciążę przenosiłam ok 6 dni planowałam poród naturalny wyszła konieczna cesarka , u mnie żadne dziecko nie urodziło się w terminie , bardzo rzadko dzieci rodzą się w terminie naprawdę, jednhm się nie spieszy wychodzić inne już chcą wcześniej,. Czasamj czynniki zewnętrzne przyspieszają poród ale yo nie u każdego .
Niektórzy mówią że jak chcieli przyspieszyć poród wieszali firanki chociaż nie wiem czy to dobry pomysł
Ból przy parciu niestety byl ogromny, nie umiem go do niczego porównać, jedyny plus że ja po jakims czasie jakos sie z nim oswoilam i troche opanowalam. Nie straszę, pewnie kazda z nas inaczej to odczuwa. Ja jednak bylam zaskoczona tym bólem teraz sobie powtarzam że w drugiej ciazy wiem czego sie spodziewac
Mi sie dobrze sprawdzil gwizdek ciążowy, polozna mi go dala i latwiej bylo mi oddychac. I miej butelke wody obok bo pragnienie jest duze.
Liczac od silnych boli do porodu to ok 3h.
Obecnie 3 miesiące po porodzie i sylwetka taka jak przed ciąża. Jedynie skora na brzuchu mniej jędrna. A waga 3kg mniej niz przed ciążą
Ból jest mega silny, ale do zniesienia, mówię to szczerze bo urodziłam bez znieczulenia z wyboru wspierałam się jedynie gazem Entonox gdyż był dostępny w szpitalu i to było jedyne znieczulenie które chciałam, i dałam radę
Słuchaj swojego ciała i poleceń położnej prowadzącej, mnie to pomogło
U mnie po 20 zaczęły odpływać wody, pierwsze skurcze około 1 w nocy, silniejsze około 4, a przed 9 synek był już na świecie. Czyli całość 12 h
Sylwetka sprzed ciąży - jak najbardziej jest do osiągnięcia ja po max 2 miesiącach mieściłam się już w swoje spodnie sprzed ciąży, w okolo pół roku osiągnęłam swoją wagę którą miałam wcześniej i figura też jest ok
U mnie oba porody były w 39 tc .
1szy raz odeszły mi wody w domu , 2 gi raz - w szpitalu.
Jeden poród trwał 10 godzin , drugi niecałą godzinę .
Ból ? 1 szy myślałam że umrę , 2 gi to samo ale trwało to krócej .
Oba porody SN.
Co mogę doradzić, bo każdy poród jest inny, jeżeli myślisz że to już , jedz do szpitala , najwyżej cię odesla.
@Magdalena93 co ty mówisz ja o ananasie slyszlam zeby go jeść przed wyrwaniem ósemek nie zaszkodzi spróbować i przed tym , slyszlam o daktylach ale to ci to próbowali sie nie sprawdziło a tylko kilka kg na plus
Myślę, że to po prostu zbieg okoliczności. Nie ma żadnego medycznego potwierdzenia na takie „naturalne” metody przyspieszenia porodu, jak właśnie np picie naparu z liści malin etc
W pierwszej ciazy mialam termin na 28.06, porod 26.06
Zaczely mi sie saczyc wody i nie bylo postepu wiec dostalam oksytocyne, dopiero wtedy zaczelo mocno bolec- ale kazdy rodzaj bolu jestes w stanie zniesc przy takich emocjach
Od przyjecia do szpitala i skurczy do niestety cc 26 godzin
Do wagi/ sylwetki wrocilam po ok 6 miesiacach, ale mam sflaczaly brzuszek bo byl wieeeeelki
Druga ciaza cc planowana, waga po 5miesiacach nadal +5kg:)
10.12 miałam się zgłosić na indukcję z powodu cukrzycy ciążowej. Moje dziecko dzień wcześniej stwierdziło, że nie ma na co czekać trzeba wychodzić.
Ja do ósmego centymetra to chillowalam. Mam nawet nagranie jak gdzieś śpiewam . Potem też tragedii nie było. Krzyczałam, ale chyba większość kobiet krzyczy. Najgorzej wspominam nacięcie.
Słuchaj swojego ciała i położnej.
Cały dzień i cała noc coś mnie gniotło. Ale przyjechaliśmy na izbę po 3:00 a po 6:00 córa już była z nami
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.