Przewodnik po kaszkach

Kaszki są ważnym elementem diety Twojego dziecka. Dostarczają wymagającemu organizmowi malca składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju m.in.: wapnia, żelaza, magnezu, są wzbogacone o witaminy, kwasy omega3, probiotyki. Jednak kaszka kaszce nierówna, a nie wszystko to, co producenci proponują dzieciom, jest dla tych dzieci najlepszym wyborem. Przeczytaj nasz przewodnik po kaszkach dla dzieci.

Ja staram się kupować kaszki bez cukru. Ostatnio różnie z tym bywa bo jest problem z ich dostępnością w okolicznych sklepach. Kaszki dosładzane są jak dla mnie bardzo słodkie. A Mateuszowi jak widzę nie robi różnicy :slight_smile:
Manna Bobovity jest pyszna, tak samo kaszka gruszkowo-sucharkowa,a zawierają tylko naturalnie występujące cukry.
Kupowaliśmy też kaszkę Expert pszenno-jaglano-owsianą. Do tej pory kaszka to nasz wielki sprzymierzeńca. Najlepsza na ostatni posiłek ciepła kaszka, która zapełnia brzuszek aż do rana. Ostatnio dodaję odrobinę ciepłej kaszki do twarożku na śniadanie żeby go ocieplić po wyjęciu z lodówki bo po kąpieli wodnej się rozpuszcza.

Producenci kaszek często zamiast dosłownie napisać w składzie “cukier” umieszczają
go pod nazwą maltodekstryna.

Ja kupuję bio bez cukru. Holle. Najpierw używaliśmy bezmlecznych, które rozrabiałam z własnym mlekiem. Potem przeszliśmy na mleczne. Dla dzieci które lubią bardzo słodkie jest wersja bananowa, nie słodzona cukrem a słodka. Kupuję jaglaną i orkiszową. Hipp bio ma też kaszki na dobranoc bez cukru, owocowe, ale mój synek nie przepadał za smakiem jabłkowym.
Większość kaszek Bobovity niestety ma cukier, sama je jadłam jak się o tym przekonałam po zakupie. Są pyszne, ale niestety z cukrem.

Gosiaczek a gdzie mozna je kupić?
Słyszałam o nich ale nigdzie nie widziałam

Kaszki Holle można kupić np. na allegro, spotkałam się z nimi także w sklepach ze zdrową żywnością.
Jak mój synek jadł kaszki to najchętniej sięgałam po kaszki “zdrowy brzuszek” nestle teraz nie chce żadnej kaszki już jeść.

Moniquell, szukaj w sklepach z ekologiczną żywnością. Ja kupuję w sklepie stacjonarnym “Smak natury” w Warszawie, na Kabatach. http://www.smaknatury.pl/

tu jeszcze jest jakiś sklep, ale z niego nie korzystałam:

Kupiłam dzisiaj nowość w postaci kaszki dla juniora Bobovity (owocowo- waniliowa z chrupkami ryżowymi). Oczywiście bez cukru. Na opakowaniu zaznaczyli, że są większe kawałki do gryzienia co mnie cieszy :slight_smile: Mam nadzieję, że nam zasmakuje.

Marta jest w tych kaszkach cukier.Jak przeanalizujesz etykietkę to jest tylko pod innymi nazwami.
Ja też podaję córce kaszki z bobovity i są one słodkie to czuć od razu.

Ja tych owocowych wcale nie kupowałam bo dla mnie to one wszystkie tak jak pisze dariolka mają cukier tylko pod innymi nazwami. Z takich kaszek typu instant to najpierw kleiki ryżowy i kukurydziany a później mleczną kaszkę manną, z tą ostatnią to jakiś czas temu problem z dostępnością był ale obecnie pojawiła się w wielu sklepach i marketach. Powiem wam szczerze, że około 1,5 roku zaczęłam podawać małemu zwykłą kaszkę manną lub kukurydzianą gotowaną na mleku i wydaje mi się, że tak jest najlepiej bo wiem co gotuję. Jedynie w te upały robiłam taką kaszkę z paczki bo nie chciało mi się zbyt szybko wracać do domu, gotować i wyczekiwać aż w tym ukropie kaszka wystygnie

my podajemy kaszki czasem żeby urozmaicić posiłki dziecka

My też staramy się ograniczyć ilość cukru. Zauważyłam skład kaszki np. mleczno ryżowej z morelami to w znacznej mierze mleko następne i kleik ryżowy. Więc sama mieszam odpowiednie proporcje, dodaję owoce i mamy gotową kaszkę z mniejszą ilością cukru i świeżymi owocami.

bardzo rzadko jada synek kaszke, jakoś nie myślę żeby była mu ona aż tak potrzebna w diecie. Codziennie zjada jeden obiadek i deserek a do tego mleczko

Mój synek zawsze lubił kaszki i były obecne w jego diecie. Dziś ma 3 latka i czasami na śniadanie zjada kaszkę truskawkową razem z moim mężem :slight_smile:

Również kupowałam kaszki , do 9 msc , teraz już miesiac jada zwykla kasze manno z owocami , jeśli nie mam pod reka to lekko dosładzam słodzikiem ( 1 / 3 kaps.na 200 ml kaszki)
Na poczatku nie chciałam ze wzgledu na duza zawartosc cukru …ale potem zaczełam sama kupowac , bo maly strasznie polubił wszystkie smaki :slight_smile: , Kupowałam różnych firm …te które były w promocji , te których nie miał.
Teraz szczerze wolę małemu kupic kubeczek jogurtu naturalnego …bananika i inne owoce niż przepłacać ( 8 zł ) za paczkę pełną cukru :slight_smile:

Dzisiaj dalam synkowi lyzeczke kaszki mannej z hippa. Zobaczymy czy cos mu wyjdzie, jakas alergia

My zaczęliśmy wprowadzać gluten i zaczęliśmy od zwykłej kaszki mannej gotowanej na wodzie, a potem połączonej z moim mlekiem, jednak dziś kupiliśmy kaszkę Bobovity Expert mleczno -ryżowo -kukurydziana o smaku bananowym i klapa, mały nie chciał jej tknąć, może jeszcze spróbujemy jutro.

moje drogie Panie czytam wasze wypowiedzi i bardzo się chwalicie tym że kupujecie kaszki bez cukru a to jest tak że każdy produkt ma cukier i dobrze dlaczego? otóż dlatego że cukry dostarczają energii naszym maluchom, mózg by pracować potrzebuje cukru. Sęk w tym by zwracać uwagę na to czy są to cukru złożone czy tez proste, bo czy nie każda mama chce by jej dziecko jadło owoce, które zawierają mnóstwo cukru?

Ja podaję kaszke ryżową z Nestle lub Bobovity córka bardzo je lubi .Robię je na wodzie bo tak kazała pediatra ponieważ karmiona jest piersią.

mój synek odkąd tylko mu wolno jada kleik ryżowy bądź kukurydziany robię mu na mleczku i dodaje owoce np jabłuszko albo banana, Córka z racji wieku dostaje kaszki, ale także lubi kleik z sokiem malinowym własnej roboty. Ostatnio próbuję z synkiem kaszek ale jednak przyzwyczaił się do delikatniejszych kleików.