Małgorzata potem będzie lepiej , dziecko będzie wiedziało , że jak będzie grzeczne to raz dwa się przewinie i będzie mogło odkrywać świat .
Jajeczko ojej, oby Twoje słowa się sprawdziły.
heh mojej siostry syn ma 2 lata i przebierać musi z mężem bo nie ma szans żeby zmienić samemu pieluchę
Myślę, że dwuletnie dziecko jest dosyć rozumne, więc mam nadzieję, że nie dam sobie ,wejść na głowę" i w naszym przypadku tak nie będzie.
Maniuela ja 2 porody przeszłam każdy w innym szpitalu w jednym położne pokazały wszystko po kolei jak przewijać jak pielegnowac pupcie jakie środki pielęgnacyjne najlepiej stosować. . Po drugiej kapieli pytali sie czy sama che wykapac mala . po drugim urodzeniu dziecka wszystko musiałam się pytać co i jak …natomiast kąpać to już położne same wszystkie dzieci myly
Lenka dla 2 letniego dziecka to bym kupiła już pieluchomajtki bo sie dużo szybciej zakłada i sciąga ale to dużo zależy od dziecka bo bratowej córka taka była udana że miała spory problem ją przebierać, jak była starsza to dawała jej np paluszki albo czekoladkę i wtedy grzecznie leżała. u mnie to nie przejdzie bo nie chce żeby dziecko podjadało między posiłkami. a mi na razie udaje się jakoś, daje zabawkę to sie skupia na niej i nie ucieka. ciekawe jak to będzie jak zacznie raczkować
Małgorzata pewnie tak jak u Ciebie
Dominika damy radę. Przy okazji zwiększymy swoje doświadczenie.
A u mnie problem z przewijaniem się skończył gdy synek zaczął stać. I z kupki szybko d wanny go stawiam i myje i pampersa mogę założyć bo grzecznie stoi.
Ale macie racje czekam na chwile, gdy wytłumaczę i zrozumie, że teraz zmian pieluszki .
Ja mam przewijak na łóżeczko. Ja za każdym razem smarowałam kremem po wymianie pieluchy. Co godzine sprawdzałam czy ma sucho. Jak szła kupka to było słychać.
Przed przyjsciem na swiat corki nigdy wczesniej nie przewijalam dziecka. Mala sie pojawila a ja to zrobilam instynktownie. Nieporadnie ale wciaz. A po dwoch dniach juz wiedzialam co i jak i szlo to sprawnie.
Ja miałam styczność z małymi dziećmi. Nigdy ich nie przewijałam dziecka, ale wiele razy widziałam jak się to robi. Po porodzie pierwszy raz przewijałam córeczkę z mężem. Zrobiliśmy to razem.
Małgorzata mam to samo. Ciężko jest mi teraz przebierać dziecko bo jest bardzo ruchliwe. Na leżąco nie ma mowy, robie to na stojąca, ale mam na to maksymalnie minute. Jeśli chodzi o smarowanie pupy to robie to tylko na noc przed spaniem.
Moim zdaniem, sama będziesz wiedzieć kiedy zmienić pieluszke. Gdy będzie kupa to oczywiste że trzeba od razu przebrać. Jak siku to zależy jaki stopień zmoczonego pampersa. Ja zmienialam córce tak co 2 godziny.
Jak kupa to czuc:) więc tu się nie ma czym martwić… Jeżeli chodzi o siku to zawsze dotykam pampersa z przodu i też czuc:) spokojnie :)! Nie ma się czym martwic
Dziecko jak zrobi kupę to czuć i słychać jak dziecko się załatwi. Siku można sprawdzić dotykając pampersa. Po zrobieniu siku pampers pęcznieje. Nawet czasami nie trzeba sprawdzać bo widać gołym okiem, że pampers jest pełny.
Macie rację. Kupke czuć, a przesikanego pampersa od razu można rozpoznać, bo zwiększa swoją objętość Z czasem człowiek dochodzi do takiej wprawy, że wszystko się wie, nawet dziecka nie dotykając
To prawda. Później wystarczy spojrzeć i się wie co jest grane.
Kupki na początku nie czuć ale później jak już zaczniemy rozszerzać dietę to i owszem. ale na poczatku słychać jak dziecko robi kupkę. Siku dokładnie pampers od razu pecznieje ale i zgadzam się później już wszystko widać na oko. Trzeba tylko dojść do wprawy.
Akurat moja mala steka przy robieniu kupy wiec wiem kiedy ja ma. A jezeli chodzi o mokry pampers to jak wezmiesz w dwa palce zgnieciesz kawalek pieluszki z przodu to poczujesz ze jest inna tekstura, ze jest taki miekki w dotyku. No i oczywiscie zasiusiany pampers powieksza sie, zwieksza swoja objetosc i czesto widac ze jest juz nasiusiane.
Kupę faktycznie czuć. I moja też teraz zaczęła stękać. Jako noworodek to często co pieluszka było trochę kupy. A teraz robi raz dziennie i to gdy nie śpi. Więc i czuć i słychać jak robi. Pieluszki dla noworodków często mają specjalny pasek, który pokazuje Ci mokrość pieluszki, np u Dady. A potem przy większych rozmiarach gdy nie ma tego paska to po prostu macam pieluchę i też czuć. Ja smaruję zawsze sudocremem, tylko trzeba pamiętać by rozsmarować dobrze, by nie został biały ślad.