Ja w pierwszych 2 miesiącach starałam się zmieniać pieluszkę tak mniej więcej co 3 godziny no i jak czasem trzeba było to częściej. Rzadko dzieci smarowałam, może to zależy od ciała czy skóry, ponieważ moje dzieci odparzeń nie miały. jeżeli zdarzały się odparzenia u nas w czasie brania leków lub antybiotyków to polecam maść robioną, którą może przepisać lekarz pediatra lub linomag:-)
Ja wam powiem, że bardzo zdziwiłamnie opinia położnych w szpitalu, jak byliśmy zz młodym mającym ok 7 tyg z powodu wymiotów. Stwierdziłu, że to moja wina, zaczęly mnie opieprzać, jak zoaczyły, że nakarmiłam dziccko ledwo co i przewijam- kupkę zzrobiło. Na co one stwierdziły, ze tak się nie robi, że nic się małemu nie stanie jak będzie spał z kupą w pieluszzce… . Porażka
Ja zmieniam pieluszki maksymalnie co 4 godziny, zdarza sie ze nawet po tym czasie pieluszka jest sucha, a zdarza sie tez ze w trakcie jednego przewijania zuzywam 3 pieluszki bo moja maluda podczas zmiany najpierw zrobi dodatkowe siusiu a za chwilę kupkę w domu staram się nie uzywac chusteczek nawilzonych tylko podmywamy wodą i odrobiną mydełka, a jesli juz uzywam chusteczek to ich nie ogrzewam, zwyczajnie nie ma na to czasu ( np. zdarzyła sie bardzo duża kupka w restauracji, gdybym miala jeszcze ogrzewac chusteczki… ) a pupke smaruje tylko po kupce, u nas najlepiej sprawdza sie bepanthen
Ja zmieniam pieluszki co 3 godziny. Zawsze wybieram pupę chusteczki nawet po samym siku. Zawsze też smaruje kremem. Tak się przyzwyczaiłam. Jak położę małą na przewija to marudzi ale wystarczy , ze zdejmie jej spodenki i juz uśmiech na twarzy. Lubi leżeć bez pieluszki. Wtedy jest bardzo szczęśliwa.
Moj synek nie spał by z kupą a krzyczał na cały głos ,a nawet jakby zasnął to pupę tak by mu odparzylo że później byłby problem . ja zawsze przebieram od razu ,jakby mi ktoś powiedział żeby dziecko spało z kupą to by była w szoku
Swoją córkę zawsze kremuję-linomagiem na co dzień, a przy odparzeniach-np. bepanthenem. Moje dziecko nigdy nie płakało, jak miało mokro czy kupkę. Ostatnio spała jak zabita na drzemce (przed tym oczywiście pieluchę zmieniłam), ja pochylam się by poprawić kocyk i czuję smród kupkowy, oczywiście nawet nie jęknęła, że coś w pieluszce. Sama więc kontroluję co jakiś czas. Teraz już wyczuwam łatwo kiedy pieluchę trzeba zmienić, a na początku to zmieniałam zawsze po karmieniu.
Moja córa też zaczyna płakać, jak zrobi kupę. A że robi naprawdę konkretne kloce, to ja się jej nie dziwię. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym ją tak zostawić. Raz mi się zdarzyło zostawić ją w kupie, ale nie wiedziałam, że ją zrobiła. Było to na spacerze, Ania przez chwilę była marudna, po czym zasnęła i spała 3 godziny. Jak się obudziła, to był jeszcze większy rok niż zwykle, ale nawet wtedy odparzenie się nie zrobiło.
Moja jak zrobi kupę to jest bardzo marudna. Czy to kupa czy siku. Jak się wierci i nie uspokaja to od razu zmieniam hej pieluche i jest trochę lepiej
Właśnie się zastanawiałam jak rozpoznajecie kupę u swoich maluszków, czy jeśli chodzi o sikanie to standardowo zmieniacie co 3 h?
A w nocy co ile zmieniacie pieluszkę?
Węchem
W nocy to ja bardzo szybko przestalam zmieniać pieluszki w ogóle, bo mała szybko zaczęła przesypiać noce, a nie chciałam jej budzić.
dokładnie tak jak rikitikitam pisze węchem ale standardem u nas jest po karmieniu kontrola i z reguły jest nasiusiane wiec przebieramy a w noce mała już przesypia więc nie ma problemu.
Co do przewijania chłopca należy pamiętać żeby dokładnie oczyścić okolice penisa i worka mosznowego z resztek kału. Należy nie ściągać napletka aby nie uszkodzić skóry tylko delikatnie odsłonić ujście cewki i dokładnie ją oczyścić aby nie doprowadzić do groźnych infekcji. Trzeba dobrze dobierać pieluszki do wagi malucha tak żeby za duże nie obcierały a zbyt małe nie uciskały:) Do czyszczenie pupki można używać chusteczek nawilżanych jak i wacików moczonych w przegotowanej wodzie lub naparze z rumianku Za każdym razem smaruj pupkę kremem na odparzenia- normalnym, nie z tlenkiem cynku - gdyż taka maść służy jako lek na mocne odparzenia i nie powinien być stosowany rutynowo - tylko w poważnych zmianach skórnych. Powinno się zmieniać pieluszkę od razu jeśli jest kupka i tak jak dziewczyny piszą poznasz po zapachu
Maluszek powinien mieć zmienianą pieluszkę mniej więcej co 2-3 godz.
Dzięki wielkie za porady. Właśnie się zastanawiałam jak to jest z nocnym zmienianiem pieluszek.
Mam nadzieję, że mój synek również będzie szybko przesypiał całą noc.
u nas też już skończyło się nocne przewijanie, by nie budzić małej, jak śpi jak kamień to nie zmieniam. Z czasem oprócz węchu, to dotykowo łatwo skontrolować czy coś jest.
Dopóki bobas nie zacznie jeść innych posiłków to kupy nie pachną i ciężko wyczuć ja wechem. Dopiero jak zaczęłam rozszerzać dietę to zaczęłam wyczuwac. Wcześniej poprostu często sprawdzałam.
Również zauważyłam, że dziecko karmione mlekiem matki wydala kupki bezzapachowe i ciężko się zorientować kiedy się coś w niej pojawia.
Syba1991 dzieci karmione piersią robią tylko z początku bezwonne kupki lub o woni lekko słodkawej…
Mój synek ma 4 tygodnie i jest tylko na piersi a puszcza takie śmierdzące ,bączki’’ i kupki że szok…Jednak zawsze daje mi znać płaczem, kiedy coś zrobi bo nie prześpi tak nawet 5 minut…ale mnie jako matkę to cieszy.
Szybko sama się nauczysz, co ile zmieniać pieluszkę, po prostu co tyle, zeby dziecku było komfortowo, tzn. po kazdej kupce i gdy jest dosc mokra, polecam pampersy z paskiem informującym o koniecznosci zmiany premium care (są fajne promocje dla noworodkow zapas na miesiąc np. na agito nawet poniżej 100 zł), na początek pomogą ci na pewno, potem nabierzesz wprawy.
Moja córa też nigdy nie robiła bezzapachowych kup. O bączkach nie wspominając! Toż to bomby biologiczne!
Dopóki nie zaczęłam rozszerzać diety moja córka robiła bezzapachowe kupy. Później zrobiło się gorzej