Macie jakieś sprawdzone przepisy na coś na grilla? Niedługo czeka mnie zrobienie właśnie grilla na 30 osób więc przyjmę każdy przepis ;) dajcie coś wypróbowanego;)
Przekąska, a robi na każdym grilu furorę -duże pieczarki płukam,nóżkę wyciągam, kroje w kostkę razem z szynką, żółtym serem w drobną kosteczkę,mieszkam wszystko z solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i nadziewm tym farszem pieczarki. Można dodać też szczypiorek. Zawijam w sreberko ,robię takie zawiniątko,żeby powstający sosik nie wyplynął i na grilla ,po 30 min można jeść, palce lizać, ahhh :)
Ooo Danuta na pewno wypróbuję przepis bo zawsze robiłam pieczarki tylko z maselkiem i wszyscy uwielbiali a teraz będzie coś innego. A szynkę dajesz jakąś konkretną czy to co akurat masz ?
na pewno nie daje konserwowej ani z indyka, dobra jest szynka wędzona. Aaa do przypraw można jeszcze suszonego czosnku dodać.
Ale na 30 osób to kto będzie stał koło tego grilla ,hehe
Biała kiełbaska też jest dobra, kiszka obtoczona w kiszonej kapuście i zawiniątku w sreberku, ser camembert z żurawiną, tradycyjnie karczek , ah też w szaszłyki się można bawić z kurczakiem owiniętym boczusiem , papryką ,cebula ;)
Ja polecam lekką sałatkę z młodych liści lub mixu sałat, do tego ser feta oliwki, pomidor i ogórek,l. Idealnie zrównoważy grillowe przysmaki.
Na grilla polecam ser typu oscypek lub camembert.
Sałatka brokułowa
U mnie każdy się zajada!
-1 Brokuł
-1 Jogurt grecki
- - kilka ząbków czosnku(zależy jaka ostrość odpowiada)
- -majonez(najlepiej Winiary)
- -sól, pieprz, zioła prowansalskie
- -słonecznik
Brokuła pokroić w różyczki i ugotować w posolonej i popieprzonej wodzie. W międzyczasie zrobić sos czosnkowy(proporcje według uznania). Ugotowane brokuły przestudzić i wrzucić do sosu. Słonecznik uprażyć na patelni i wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje jak się przegryzie przez noc ale spokojnie można zrobić chwilę przed grillem :)
Na 30 osób.. wyzwanie :)) u nas wszelkie sałatki, przystaweczki które są bezmięsne. Koreczki z pomidorów koktajlowych, mozzarellą i bazylią. Sałatka z pomidorem, fasolką czerwona, serem żółtym, kukurydza z jogurtem. Sałatka z buraków z rukolą, serem gorgonzola z ziarnami słonecznika.
Hehe na 30 osób to jeszcze nie ma tragedii. Przy grillu zawsze ktoś stanie i popatrzy;) trzeba tylko dobrze sobie zorganizować zakupy i ustalić menu, reszta się sama ogarnie haha
Mało 30 osób ,hehhe ?
Oo tak jeszcze koreczki z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią polane oliwą , z sałatek to lodowa, koktajlowe pomidorki, czerwona cebula w pióra, ser feta i sos grecki ;) do mięsa bagietka czosnkowa- ja całą kładę na ruszt.
Moja mama często robi grilla i co można tam spotkać to krupnioki śląskie z kapustą kiszoną zawijane w folii aluminiowej, plastry buraka podawane z fetą pokruszoną i oliwą później, sałatka caprese, sałatka grecka. Szaszłyki warzywne lub z kuleczkami mięsnymi. Do tego różnego rodzaju lemoniady. Cytrynowa, rozmarynowa lub miętowa.
akk, krupniok to inaczej kiszka?
Sałatka ziemniaczana:
-1kg ziemniaków
-3 ogórki kiszone
-3 ogórki konserwowe
-mała cebulka np czerwona
-łyżka koperku
-5łyżek jogurty naturalnego
-3łyżki majonezu
-łyżeczka ostrej musztardy np Dijon
-sól, pieprz
Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w dużą kostkę. Jogurt,majonez, musztardę i przyprawy wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki i cebulę. Wymieszać zeimniaki z przygotowanym sosem. Posypać posiekanym koperkiem.
Rwany chlebek ziołowy:
(Przepis z thermomixa ale można zrobić też tradycyjnie;))
CIASTO:
- 40 g oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1\2 łyżeczki cukru
- 40 g drożdży
- 600 g maki pszen
- 300 g ciepłej wody
MAŁO ZIOŁOWE:
- 120 g masła
- 60-80 g cebuli
- 1 ząbka czosnku
- 5 gałązek bazyli
- 5 gałązek pietruszki
- 1 łyżeczki soli
Masło ziołowe: posiekać drobno zioła i cebulkę. Wymieszać z miękkim masłem i solą.
Ciasto drożdżowe: wyrobić, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na prostokąt 30x40cm, posmarować masłem ziołowym i pociąć na paski około 5 cm. Zwinąć w harmonijkę i ułożyć w okrągłej tortownicy o średnicy około 26cm. Piec w piekarniku góra-dół 200 stopni przez 30-40 minut.
O super pomysł tez wlansie myśle by zrobić jakiegoś grilla na męża urodziny . Sezon rozpoczynamy w majówkę ! . i chętnie poczytam przepisy bo lubie testować nowe
Kargaw, a Ty masz swoje ulubionki na grilla? Co wgl preferujesz? Mięsne, bezmięsne?
Pieczarki z masełkiem, prosto i na pewno musi być dobre ;)
DaNutka nie. To coś na kształt kiełbasy ale z kaszy i mięsa lub krwi. Nie moje klimaty haha ale inni się zajadają.
To ja wam powiem że bardzo ciekawe przepisy tutaj dziewczyny podałyście na pewno na spokojnie tak dokładnie przeglądnę i się czymś zainspiruje bo u nas zawsze na grillu tak zwane klasyki właśnie jakaś kiełbaska szaszłyki kaszanka ja wam powiem że uwielbiam grillowaną cukinię jest przepyszna ale właśnie jakimiś tam własnymi pomysłami w szczególności mięsa na pewno się zainspiruje Tym bardziej że teraz aktualnie po tych moich przejściach z trzustką muszę uważać mimo wszystko gdzieś tam kontrolować obserwować ten mój organizm podczas jedzenia różnych rzeczy to już nie jest to samo co było dawniej że mogłam jeść naprawdę wszystko i nic mi nie było Także tym bardziej bardzo chętnie skorzystam z waszych przepisów a sezon grillowy Tak naprawdę dopiero się rozpoczyna niejeden grill w te wakacje przed nami
Mamą być cukinię też lubię, ale ona taka papkowata wychodzi i to już nie jest fajne dla mnie , oooo cukinię kocham w bułce tartej smażonej na oleju, mniam ;)
A coś polecasz na grilla :)?
Akk, zjem kichę, ale jak pomyślę że tam właśnie jest krew to mi w gardle zaczyna stać. Biała bez krwi, też jest dobra z podsmażoną cebulką;)
kup duze pieczarki ale nie takie duze normalne tylko duze duze portobello :)
wyjmij ogonek i daj tam łyżke masla wymieszanego z czosnkiem i pietruszka
mozna na luzie zrobic dzien wczesniej :)
to z warzyw super są szparagi zielone z grilla. tak po prostu:)