Wpadłam na taki pomysł, żeby stworzyć wątek z przepisami dla kobiet w ciąży, karmiących. W szczególności dla cukrzycy ciążowej, czy matek karmiących dzieci ze skazą białkową.
Zapraszam do pisania:)
Witaj na forum #teamLOVI!
Wpadłam na taki pomysł, żeby stworzyć wątek z przepisami dla kobiet w ciąży, karmiących. W szczególności dla cukrzycy ciążowej, czy matek karmiących dzieci ze skazą białkową.
Zapraszam do pisania:)
Ciasto dla karmiących dzieci ze skazą białkową:
po 2 szklanki: mąka tortowa, kasza manna, cukier,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 8 dużych jabłek ( jabłka można zastąpić każdym owocem, który puszcza sok np., brzoskwinie w syropie) zamrożona kostka masła,
Suche składniki należy wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Na blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia/ posmarowana tłuszczem wysypujemy 2 szklanki sypkiej mieszanki, pokrywamy połową startych owoców, posypujemy 2 szklankami sypkiej mieszanki, rozkładamy ostatnią porcję owoców i na koniec posypujemy resztą sypkiej mieszanki. Na samą górę trzemy ok. kostki zamrożonego masła. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut.
Polecam! Bardzo pyyszne:)
W niedziele idę na “boćkowe” do koleżanki, która ma cukrzyce ciężarnych. Każda z nas ma przynieść jakąś potrawę. Zadeklarowałam się na upieczenie ciasta. Ważne by takie ciasto nie miało cukrów prostych. Dlatego wybrałam:
Razowa szarlotka
Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej razowej
• 200 g masła
• żółtko
• pół łyżki miodu
• 1 kg jabłek
• płatki migdałowe (ok. 100g)
Wykonanie:
Mąkę, masło, żółtka i miód zagnieść kruche ciasto. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 30 minut. Obrane jabłka zetrzeć na tarce, dodać płatki migdałowe.
Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Blachę wyłożyć ciastem (spód i boki) i podpiec w piekarniku. Następnie na spód wyłożyć jabłka i zetrzeć resztę ciasta. Całość piec 20 minut w temp. 180°C.
Kolejny przepis dla mam karmiących dzieci ze skazą białkową:
Pyszne ciasteczka
Składniki:
2,5 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka margaryny bezmlecznej
Zagnieść wszystkie składniki, ciasto schłodzić w zamrażarce przez pół godziny. Z ciasta uformować ciasteczka w dowolnym kształcie. Piec w temp. ok 180 stopni. Najlepsze są z dodatkami - np. powidłami śliwkowymi lub wiśniowymi.
Zdrowy domowy rosołek najlepszy:)
a na drugie danie polecałabym gotowanego kurczaka w bulionie z gotowaną marchewką i ziemniaczkiem:)
Zdecydowanie rosołek najlepsze rozwiązanie. Ja robiłam dziecku z indyka jak mielismy epizod z alergią.
Chleb bananowy
pół kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Margarynę rozetrzeć z cukrem, dodać banany. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie wszystkie składniki wymieszać. Piec w keksówce w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min.
a znacie moze jakąś stronę z jadłospisami na cały tydzień? ![]()
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem dla mam dzieci ze skazą białkową.
Składniki:
– 1 szklanka ryżu,
– 1 łyżka masła,
– 50 g cukru,
– 4 jabłka, ew. rodzynki - łyżka,
– ćwierć łyżeczki cynamonu,
– kilka łyżek cukru, konfitury
Sposób przygotowania:
Ryż wrzuć do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i ugotuj w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnij konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę posmaruj masłem. Nałóż połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryj ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.
Naleśniki bez mleka
Składniki:
– 4 jajka
– szklanka mąki
– łyżka oleju
– szklanka wody
Wszystkie składniki wymieszaj. Następnie odstaw ciasto na pół godzinki. Farsz może być mięsny, owocowy lub warzywny np. szpinak
Łosoś z pieca
Składniki:
– porcja filetu z łososia
– sok z cytryny
– sól
– masło
– koperek
Sposób przygotowania:
Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, lekko posól i posyp posiekanym koperkiem. Połóż na wierzchu troszkę masła i zawiń w folię aluminiową. W 200 st. Celsjusza piecz rybę około 15 minut.
Przykładowy jadłospis dla kobiet ciężarnych z cukrzycą:
śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego (60 g - 3 WW), masło ekstra (10 g -2 płaskie łyżeczki), ser twarogowy półtłusty 70 g (ok. 3 – 4 plastry), kilka rzodkiewek, szczypiorek, jogurt naturalny 150 g (mały kubek – 0,8 WW), herbata bez cukru
II śniadanie: 1 średnie jabłko (1,5 WW), 2-3 kromki pieczywa chrupkiego (20 g – 1,5 WW), masło ekstra 10 g, szynka z indyka (40 g – 2 plastry), pomidor
obiad: pieczone udko kurczaka (200 g), ryż brązowy (50 g przed ugotowaniem – ok. 3 czubate łyżki – 3,5 WW), fasolka szparagowa (150 g – 0,5 WW), surówka (200g – 1 WW) z kapusty pekińskiej, marchewki, papryki czerwonej, kukurydzy z oliwą z oliwek (1 łyżka), sokiem z cytryny i natką pietruszki , woda mineralna
podwieczorek: serek wiejski 3% tł. (150 g), brzoskwinia (150 g), 5 migdałów
kolacja: bułka grahamka (60 g – 3 WW), masło ekstra (10 g), jajecznica z 2 niedużych jaj, z pieczarkami i cebulką, smażona na łyżeczce (5 g) oleju rzepakowego, kawa zbożowa z mlekiem 3,2% (150 ml mleka)
posiłek przed snem: kromka chleba pełnoziarnistego (35 g), masło ekstra (5 g – 1 łyżeczka), ser edamski (10 g – pół średniego plastra), ogórek
Dieta przy cholestazie ciążowej
Ponieważ cholestaza to choroba przeciążonej wątroby, ważne jest utrzymanie odpowiedniej diety, by nie fundować organizmowi dodatkowego obciążenia. Dlatego mama z cholestazą powinna przestrzegać kilku zasad: zrezygnować ze smażonych i surowych pokarmów; jeść tylko produkty gotowane, nawet warzywa i owoce; ograniczyć tłuszcze, majonez zastąpić jogurtem naturalnym; zapomnieć o napojach słodzonych i gazowanych, i oczywiście o słodyczach. Może natomiast pić wszelkiego rodzaju kompoty i jeść delikatne dla wątroby biszkopty. Polecam kompot z jabłek, zmniejsza on dolegliwości związane z cholestazą, szczególnie swędzenia skóry.
bardzo dobra jest ryba na parze! polecam pstrąga! troszkę przyprawić, troszkę masełka i pietruszki dać do środka i w parę! 35 min i gotowa! do tego gotowane obok niej warzywa na parze! polecam! przy cukrzycy super sprawa, wiem bo sama miałam! teraz jak karmię też jem!
Świetny wątek, szkoda że nie dotarłam tu jak byłam sama w ciąży i borykałam się z cukrzyca ciążową. A miałam straszny problem z jadłospisem dla siebie. Ale jak poszukam w swoich zapiskach jadłospis na 7 dni to postaram się wrzucić .
PRZEPISY DLA KOBIET KARMIĄCYCH
1.Buraczki duszone z jabłkiem
*2 buraki
*2 jabłko
*1 łyżka masła
*sól,cukier
Buraki ugotować,obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Dodać do buraków,dusić na małym ogniu
ok 10 min.Dodac masło i przyprawy.
2.Cukinia duszona z pomidorami
*1 cukinia
*1 puszka pomidorów
*oliwa z oliwek
*sól,pieprz
Cukinię obrać i pokroić w kostkę.Dusić w rondelku,aż będzie miękka,podlewając niewielką ilością
wody.Dodać pokrojone pomidory (bez skórki),doprawić.Dusić jeszcze chwile i dodać łyżkę oliwy z oliwek.
Bardzo fajne przepisy , również jestem już po ciąży ale karmie piersią więc również skorzystam .Wątek godny polecenia przyszłym mamusią
Brawo za pomysł ![]()
Fajne przepisy, zwłaszcza te proste ![]()
Myślę, że przydadzą się nie tylko dla ciężarnych i karmiących. Ja generalnie zawsze odżywiam sie zdrowo, więc w ciąży czy przy karmieniu z niczego rezygnować nie musiałam i tak jest najlepiej. A zdrowe jedzenie, wbrew temu co sie często w Polsce mówi, jest najsmaczniejsze.
Brokuły w cieście
Składniki:
średni brokuł
pół szklanki mąki
białko
1/3 szklanki mleka
łyżka pestek słonecznika
przyprawa “jarzynka”, sól
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Brokuł umyć, ugotować w mocno osolonej wodzie, ostudzić. Pokroić na małe różyczki, a grubsze ogonki na plasterki. Do mąki dodać mleko, białko jajka, przyprawy, nasiona i wyrobić ciasto nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Włożyć do niego kawałki brokułu, lekko wymieszać. Usmażyć małe placuszki. Doskonale pasuje do tej potrawy sok z marchewki i jabłek.
Tarta z brokułami
ciasto:
1/3 kg mąki
jajko
1/2 kostki miękkiego masła
szczypta soli
kilka łyżek mleka lub 3-4 łyżki gęstej śmietany
nadzienie:
brokuł
po łyżeczce: majeranku, rozmarynu i oregano
4 łyżki twarogu
3 łyżki śmietany
sos beszamelowy:
szklanka mleka
2 łyżki mąki
20 dag żółtego startego sera
1/4 kostki masła
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
SPOSÓB WYKONANIA:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wykleić nim posmarowaną masłem blaszkę i podpiec na złoto. Brokuły podzielić na cząstki, opłukać i zblanszować.
Przygotować sos: roztopić masło na patelni, dodać mąkę, wymieszać. Dolać mleko i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką, dodać starty żółty ser, wymieszać. Ciasto posmarować cienką warstwą twarożku wymieszanego ze śmietaną. Brokuły zmieszać z sosem beszamelowym i wyłożyć równą warstwą na twaróg. Posypać przyprawami. Piec 15 min w 180 st. C.
Tarta ze szpinaku i sera ricotta
SKŁADNIKI
75 g razowej mąki
75 g białej mąki
łyżeczka nasion kminku zwyczajnego
75 g margaryny do pieczenia
60 ml zimnej wody
łyżka oliwy
cebula, obrana i drobno posiekana
2 duże jaja
250 g sera ricotta
łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
300 g mrożonego, siekanego szpinaku (rozmrożonego i osączonego z wody)
75 g utartego sera cheddar
czarny pieprz do smaku
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wymieszać oba rodzaje mąki z nasionami kminku w salaterce. Rękoma utrzeć mąkę z tłuszczem, tak by powstała mieszanina przypominająca okruszki. Dodać tyle wody, aby powstało miękkie, lecz nie lepkie ciasto. Zagniatać lekko 1 - 2 minuty, następnie włożyć do foliowej torebki i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Podgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę na małym ogniu (5 minut). Odstawić by ostygła. Ubić jaja z serem risotta i gałką muszkatołową. Wymieszać ze szpinakiem i 50 g cheddara. Przyprawić pieprzem. Rozwałkować ciasto, tak by pasowało wielkością do formy o średnicy 23 cm, z wyjmowanym dnem. Posmarować ciasto pastą z pomidorów i posypać cebulą. Rozłożyć na wierzchu masę szpinakową i posypać resztą sera. Piec 45 minut, aż nadzienie się zetnie, ciasto stanie się chrupiące.
Oto co jest zakazane dla ciężarnych z cukrzyca (wedle rozpiski otrzymanej w szpitalu)
potrawy z mąki smażone np. naleśniki i ogólnie smazone jedzonko, sery żółte i topione, śmietana, majonez, margaryna, boczek, żółtka, wieprzowina, podroby, pasiztety, tłuste ryby, groch, fasola, bób, placki ziemniaczane, dżemy, lody, tłuste ciasta, miód, cukierki.
Didisa i niektóre owoce o czym trzeba pamiętać że mogą bardzo podnosić cukier:)
tak dokładnie np banany, winogrona, gruszki i owoce suszone
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.