Mysle ze to zalezy od miasta. Bo w Warszawie dalej powstaja bloki wszedzie gdzie sie da. Moja uliczka jest bardzo blisko kanału i to tereny podmokle wiec nie mozna wielopoziomowych blokow stawiax wiec stawiaja segmenty 2 pietrowe.
Ale juz na nastepnej ulicy wcisneli dwa wielkie bloki na dawnych terenach zielonych gdzie wychodzili ludzie z psami.
W dzielnicy obok ktora kiedys byla troche jak wies traktowana - teraz buduja w kazdej " dziurze". Popyt jest ogromny. Do tego stopnia ze ludzie kupuja mikrokawalerki czy mieszkania ktore maja jakies defekty budowlane ( obok mnie jesy taka patodeweloperka gdzie mieszkania sa na pali,wchodzi sie do domu po schodach a z okna ma sie widok na kolejny blok okno w okno) budowa tego czegos byla dluga bo ciagle byly jakies nieprawidlowosci, 2 lata po postawieniu widac na elewacji ze to pęka a ludzie i tak tu kupili i mieszkaja…
Myślę, że ceny w dużych miastach na pewno nie spadną za mieszkania , jak już to się ustabilizują i nie będą tak szybko rosły . Np. Popyt w Gdańsku na mieszkania jest duży , bo jest dużo ludzi z okolic, którzy chcą mieszkać w Gdańsku. W lutym poprzednia Spółdzielnia, w której pracowałam sprzedawała mieszkania, które budowała na zasadach deweloperskich to w czwartek po południu wrzucili 80 mieszkań na sprzedaż na stronę internetową, a w piątek już wszystkie były zarezerwowane. I cena była ok 12500 zł/m2 i to była dobra cena jeżeli chodzi o tą dzielnicę. W Gdańsku deweloperzy nie narzekają , większość inwestycji szybko się sprzedaje.
Taaaak, u mnie na mojej dzielnicy wyburzyli jeden stary blok i mial w tym miejscu powstac nowy.
Gdy weszla pierwsza koparka i baner jak ma wygladac prestizowy blok okazalo sie ze… nie ma do kupienia juz mieszkan ![]()
Piekne 2 bloki, z patio. Z widokiem na park. Przy metrze.
Okazalo sie ze wszystko wykupili radni, burmistrzowie i inni wysoko postawieni ktorzy wiedzieli o inwestycji od dawna. Bylo glosno u mnie o tym, bo zwykly szary czlowiek mimo iz mogl miec fundusze to nie został dopuszczony do kupna.
To u nas w mieście spółdzielnia nasza mieszkaniowa wybudował blok i blok już stoi , budów sie po mału liczy a mieszkania jak się nie sprzedały tak się nie sprzedają,
W Warszawie to trochę jest inaczej bo jest to jednak duże miasto to raz a dwa to Stolica i tam zawsz popyt
będzie duży.
Odkąd wybuchła wojna na Ukrainie to też przez to że sporo ludzi do Polski przybyło to też mieszkania były rozchwytywane i ceny wzrosły. Ale czy czasie się zastanawiam kogo będzie stać. Bo ceny mogą się zatrzymać lub rosnąć ale kto to kupi?
Dlatego też napisałam że może trochę stanieją, ale nie stanieją dużo. Popyt na deweloperkę jest duży, bo przy obecnych cenach mieszkań ludzie nie chcą się pchać na rynek wtórny gdzie jeszcze muszą zapłacić 2% podatku za mieszkanie . Więc doliczając wszystkie koszty czasami okazuje się że podobna cena będzie za deweloperkę +wykończenie co rynek wtórny, a na wtórnym często jest jeszcze dużo rzeczy do zmiany i remontu, bo każdy chce zrobić po swojemu. Ja 3 lata temu sprzedałam mieszkanie w tydzień (w mieście wojewódzkim), a wiem że teraz trochę dłużej się sprzedają mieszkania na rynku wtórnym. Wtedy wszystkie mieszkania bardzo szybko się sprzedawały. W mniejszych miastach ludzie dłużej sprzedają mieszkania i domy niż w miastach wojewódzkich
Tak w mniejszych miejscowościach mieszkania czy domu sie bardzo dobrze sprzedają. Mój mąż też sprzedawał mieszkaniu i siebie w wsi. Zresztą widzę
Ogłoszenie tam na wsi domów na sprzedaż i też znikają.
W miastach jest nieco inaczej ale też jest popyt na mieszkania małe takie które można kupić pod wynajem i kupowane są pod inwestycje.
Tak naprawdę to zależy gdzie się chce coś kupić. Ceny domów za większymi miastami nie są tak drogie jak te na obrzeżach miast czy w samym mieście.
Update !
Piwnica opuszczona ! Pusta ! Nasza !
Jejku tak sie ciesze !
Bardzo Wam wszystkim jeszcze raz dziekuje za rady i slowa otuchy ![]()
No to pełen sukces. Nawet wyniósł się szybciej o 1 dzień ![]()
No to super że tak sie to skończyło
Super , bardzo się cieszę , że wam się udało !!!
Suuuper
ale mega się cieszę że ci się udało ![]()
![]()
To dobra wiadomość. Super , że się udało
![]()