Moze ktoras miala podobna sytuacje, albo wie co nie co.
Postaram sie opisac sytuacje.
Moj maz i jego siostra sa wlascicielami mieszkania. Przy okazji checi sprzedazy okazalo sie w akcie notarialnym, ze do mieszkania przynalezy piwnica.
Nikt o niej nie wiedział.
Mama mojego meza dostala to mieszkanie w spadku po jakiejs cioci. Problem w tym ze mama meza nie zyje 22 lata. Gdy ona stala sie wlascicielem mieszkania to moj maz mial jakies 2 lata a jego siostry nie bylo na swiecie.
Do rzeczy.
Znalezlismy ta piwnice i oczywiscie okazalo sie ze ktos ją zajmuje. Nie dziwi mnie to wcale. Natomiast chcielismy sie dogadac.
Mezczyzna najpierw twierdzil ze to jego piwnica i ma na to papiery. Mielismy sobie wyslac scany z potwierdzeniem.
My wyslalismy. On jednak nie.
Nagle on zmienil nastawienie i zaczal nas straszyc troche. Ze to jego piwnica nawet jakby tego nie mial w akcie i ze jest jego poprzez zasiedzenie. Nie zamierza rozmawiac, powiedział ze sprawe przekaze do adwokata.
Z tego co my wiemy to zasiedzenie owszem istnieje ale do mieszkania i naleznych. Jesli on probuje przywlaszczyc tylko piwnice bez mieszkania to nie ma ru mowy o zasiedzeniu.
Jednak chcielibysmy jak najszybciej sprzedac to mieszkanie wiec nie usmiecha nam sie batalia w sadzie.
Odpada kartka ze do tego i tego terminu ma zabrac swoje rzeczy bo przecinamy kłódkę,bo juz powiedzual ze nie zamierza stamtad nic zabierac.
My boimy sie ze bedzie mial jakies roszczenia.
Jak zrobix to zgodnie z prawem ?
Informowac listownie/mailowo, to wiem. Zeby miec podkladke. Ale moze ktoras z Was juz cos takiego robila i podpowie ?
Zasiedzenie dotyczy mieszkania… kiefys elasnie wynajmowalam mieszkanie i wlasciciel sie vawil z umowa co pol roku bo nie chcial dac na dluzej bo potem to juz zasiedzenie…
Co do piwnicy to nie wiem jak to wyglada ale wydaje mi sie ze napewno w administracji/spoldzielni musi byc jakas informacja fo kogo ta piwnica faktycznie nalezy. Najlepiej udac sie do tej spoldzielni i sie dowiedziec potem ja bym sie udala do prawnika w celu napisania pisma ze ma piwnice opuscic…
Nie wiem jak u was ale u nas jest tak ze jesli mieszkanie jest zadluzone i spoldznielnia eksmituje limatora to piwnice tez czysci wiec moze uda sie jakies pismo przez spoldzielnie wyslac … jesli wyjdzie ze faktycznie nalezy do was…
My w akcie notarialnym mamy ze piwnica nalezy do nas. Mamy na to papiery lacznie ze schematem i zaznaczeniem ktora to.
Zasiedzenie jest po 20 latach lub po 30 latach to zalezy od wielu czynnikow.
W kazdym razie 20 lat minelo na pewno u tego faceta.
Ja bym jednak wysłał mu list za potwierdzeniem odbioru dołączając akt gdzie jest info że ta piwnica przynależy do was i że ma ile tam dni żeby ogarnąć tyłek i tam posprzątać i wam ją oddać jak tego nie zrobi to niestety obawiam się że jedyna opcja to sąd, a jak wiemy tam sprawy się ciągną i ciągną
nie przecinałabym sama kłódki bo może być z tego jeszcze więcej problemów niż to warte
Problem w tym ze ten facet nawet tam nie mieszka. Mieszkanie w tym bloku wynajmuje komus. Nie mamy jego adresu. Mamy tylko nr telefonu od tych wynajmujacych.
Pol dnia dzisiaj zadawalam pytania chatowi gpt i powiem Ci ze dooobry jest. Mysle ze kilka stow znowu zaoszczedzilam
Wiec teoretycznie wiem, ze to musi byc pisemnie. Gorzej ze nie mam gdzie tego wyslac on tam nie mieszka i nie znamy jego adresu.
a bardzo nie chcemy sprawy w sadzie bo mimo ze ją wygramy to nie mozemy sprzedac mieszkania poki będzie toczyla sie sprawa.
Nie mozemy tez sprzedac tej piwnicy bez mieszkania ani mieszkania bez piwnicy.
Tu twz jest problem bo oni to Anglicy i oni ogole srednio chcieli gadac, oczywiscie on im zabronil mowic i pokazuwac cokolwiek, nawet afera byla ze jego numer mamy ale maz troche ich wybronil ze to nie wina najemcow bo w Administracji tez byl i tez by dostal jego numer w takiej sprawie.
A ciekawe czy Pan wynajmujacy ma umowe i odporwadza podatek moze tak go nastraszyc ze zglosicie gdzie trzeba jesli nie odprowadza podatku…moze wtedy szybko zmieni podejscie
Zasiedzenie w złej wierze jest chyba 30 lat (a to jest w złej wierze bo dobrze wiedział że nie ma do tej piwnicy praw). On jest właścicielem innego mieszkania ale w nim nie mieszka ani nie jest zameldowany? Jeśli tak to w księdze wieczystej znajdziesz jego dane jak imię i nazwisko oraz numer pesel. Numer księgi wieczystej zazwyczaj znajdziesz w księdze wieczystej budynku- z tej księgi są wyodrębniane księgi dla reszty mieszkań więc metodą prób i błędów możesz odnaleźć księgę jego mieszkania. Mała szansa że będzie tam też adres. Znając te dane możesz iść do gminy i poprosić o jego adres (masz w tym interes prawny więc mogą udostępnić Ci dane). Chyba że mieszkanie jest spółdzielcze to wtedy możesz złożyć wniosek do spółdzielni o udostępnienie danych kontaktowych (tu też trzeba wykazać interes prawny, mimo rodo powinni podać adres)
Ooo bardzo dziekuje za cenne rady. W tej Administracji to zaraz beda mieli nas dosc ale moj maz wie jak dzialac, przyniosl ostatnio tym babeczkom kawe i czekoladki wiec moze od nich sie dowiemy konkretnych danych.
Pracuję w spółdzielni mieszkaniowej (aktualnie jestem na zwolenieniu ciążowym) i takie sytuacje są bardzo często w starszych blokach. Ktoś komuś oddał piwnicę 30 lat temu, bo mu była nie potrzebna, a teraz spadkobiercy ją potrzebują do sprzedaży itd. Jeżeli piwnica jest wpisana do aktu i czasem też jest w księdze wieczystej o ile jest księga, to należy ona do mieszkania i jest to bezdyskusyjne i nie ma mowy o żadnym zasiedzeniu. U nas mieszkańcy proszą spółdzielnie o pomoc i my robimy tak, że piszemy ogłoszenie o opuszczenie piwnicy , dajemy termin i po terminie idziemy z właścicielem przeciąć kłódkę, spisujemy notatkę służbową i właściciel już na własną rękę wynosi te rzeczy tamtej osoby. Choć i tak najczęściej ludzie jak widzą ogłoszenie od Spółdzielni to opuszczają piwnicę.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.