Przedłużająca się żółtaczka fizjologiczna

Tonu nas z synem to samo. Tylko wagę kontrolowaliśmy;) 

Aneczka to samo miałam z córką. Teraz syn miał niski poziom

A zdarzyło wam się ze dziecko miało podwyższony poziom. Teraz często się o tym słyszy 

Mazią moja druga córka tez miała niski poziom 

Czy dobry? 

My przy wypisie mieliśmy w normie a po kilku dniach u pediatry okazało się że jest za wysoki. Położna przyjeżdżała i kontrolowała, wkoncu samo zaczęło się normować 

Nie musiałaś naświetlać? 

U nas przy wypisie też była żółtaczka. Wypisali nas do domu no poziom nie przekraczał 10 jednostek. Dostałam zalecenie od pediatry aby jak najczęściej przystawiać do piersi no to pomaga i wystawiać dziecko na słońce. Wiadomo nie na takie najmocniejsze ale wystarczy nawet leżenie przy oknie. Po 3 tygodniach żółtaczka znikła całkowicie ;)

U mnie też miał niski poziom i szybko wszystko wróciło do normy 

To najważniejsze  

Prawdopodobnie dlatego dostał bo był karmiony piersią. Tak mi położna mówiła, ale.szybko zaczął przybierać na wadze 

U nas nie było takiego problemu 

Proszę nie odstawiać dziecka od piersi. Najprawdopodobniej jest to żółtaczka związana z karmieniem piersią. Obecnie test, który wykonano u Pani dziecka nie jest już zalecany. Potwierdził on jednak, rozpoznanie przedłużającej się żółtaczki fizjologicznej związanej z karmieniem piersią. W żaden sposób ten typ żółtaczki nie zakłóca rozwoju dziecka. Jeśli poza tym dziecko rozwija się prawidłowo, występuje umiarkowane lub lekkie zabarwienie powłok, nie ma niepokojących objawów typu złe przyrosty masy ciała, wymioty, senność nie ma powodów do niepokoju. Ten stan może trwać do około 3 miesiąca życia dziecka i jest wariantem fizjologii. 

u mnie siostra musiała naświetlac dziecko i odstawić od piersi na 2 doby bo synek miał 18 bilurbiny 

Z tego co kojarzę my mieliśmy 12 z groszem i tez wypuścili 

O bardzo cenna wskazówka od pani doktor nie miałam pojęcia o tym że taka żółtaczka może utrzymywać się do aż trzeciego miesiąca życia dziecka i jeżeli nie ma oprocz lekkiego zarzolcenia  innych niepokojących objawów to nie powinniśmy się tym martwić

Ja do tej pory nie miałam pojęcia, że żółtaczka może być związana z karmieniem piersią. 

A jak się okazuje jest ona najczęstszą postacią przedłużającej się żółtaczki u noworodka, związaną z substancjami zawartymi w mleku matki, które hamują wychwyt bilirubiny z krwi dziecka i jej wydalanie.

Fizjologiczna żółtaczka u aktywnych noworodków, nie wykazujących apatii, niechęci do jedzenia, problemów z wybudzaniem jest normą do 3 miesiąca życia dziecka. Proszę nadal karmić piersią i przestać się stresować :) Jeśli pojawi się któryś z powyższych problemów udajemy się do pediatry.

Mi mówili częściej przystawiac do piersi dziecko to szybciej minie żółtaczka 

Tez slyszalam że przy KP żółtaczka dluzej może być i tak do 3 miesiąca nawet