Przechylanie główki na jedną stronę

Moja mała przechyla główkę na prawą stronę podkładam pieluszkę ale i tak ciągle uda się jej główkę przechylić do tego we wózku i w łóżeczku śpi po skosie mimo że układam ją prosto .Czy to normalne czy może oznaczać asymetrię ? Czy trzeba się zgłosić z tym do lekarza ?

Bardzo prawdopodobne ze to asymetria, w naszym przypadku tak było. Mały układał główkę tylko na lewa stronę i mimo podkładania pieluszki , wałeczków parł ta główkę na jedna stronę… Bardzo łatwo wtedy o zniekształcenie czaszki… Radze niezwłocznie udać się do pediatry lub lekarza rodzinnego który to sprawdzi i w razie potrzeby wypisze skierowanie na rehabilitację.

Niestety też myślę, że może być to asymetria, niećwiczona może mieć poważne skutki w późniejszym rozwoju.

Moja corka miala podobnie jako noworodek, mimo ze usilnie ją kładłam raz z tej raqz z tej, to ona i tak obracała główke tylko w jedna strone, tzn w prawą. Zgłosilam to lekarzowi pediatrze, ale razem z innymi objawami Wzmożonego napięcia mięsniowego. O objawach WZM poczytaj sobie tu na lovi http://lovi.pl/pl/forum/11/118/1 lub tu http://lovi.pl/pl/forum/11/2847/1. I spróbuj zobaczyc czy u twojej córeczki są inne objawy WZM? Gdyż u nas wlasnie asymatria wiazala sie z WZM, a co za tym idzie pozniejsza rehabilitacja. Po cwiczeniach i zalecniach rehabilitanktki, wszystko ładnie zeszło, lacznie z asymetrią.
Np rehabilitanktka kazala zwrocic uwage jak jest ustawione lozeczko, bo czesto dzieci odwracaja glowe w kierunku wyjscia (drziw ) itd, wtedy lozeczko trzeba przestawic, i inne drobnostki, do poczytania na necie, jak zlikwidowac asymetrię, to proste czynnosci pielęgnacyjne a wiele dają:) niczym sie nie martw, to mija z czasem , trzeba tylko odpowiednio pielegnowac dziecko.

Dzięki dziewczyny zapiszę się na wizytę do pediatry :slight_smile:

To może być symetria. Idź z dzieckiem do lekarza, powinien wystawić ci skierowanie na rehabilitację

E. Nowak a ma twoja coreczka inne objawy wzmozonego napiecia miesniowego? Bo jesli nie ma, to ja bym starala sie sama w domu ta asymetrie zwalczyc, jest masa sposobow na to… ale jesli to WZM, to jednak lepiej by bylo zasiegnac pomocy rehabilitanta. Daj znac jak wrocisz od lekarza:)

Witam.
Na pewno nie należy tego zachowania lekceważyć. Doradzam konsultację fizjoterapeuty lub lekarza rehabilitanta, który sprawdzi, czy nie występuje asymetria i ewentualnie zaleci specjalne ćwiczenia. Im szybciej się to zrobi, tym bardziej efektywne będą ćwiczenia. Często wystarczy przeprowadzić odpowiednią stymulację i układanie dziecka i problem minie bezpowrotnie. Jednak, należy to zbadać, wykluczyć kręcz, lub inne problemy. Można poradzić się swojego pediatry i poprosić o skierowanie do fizjoterapeuty.
Pozdrawiam

Mój miał podobnie, tylko u nas był jeszcze taki problem, że jedna strona była bardziej płaska…
maluch preferował tylko jedną stronę i podkładanie poduszek nic nie dało…
pomogła zmiana ułożenia w łożeczku, położyłam go odwrotnie i sam zaczął się odwracac w ta nielubianą stronę, bo chciał wiedzieć co się dzieje wokół niego.
poszłam znim również do pediatry i sam lekarz zauważył, że główka już nabiera normalnych kształtów.
Dziś ma pół roku i odwraca się chętnie w obie strony.
może do czasu wizyty u pediatry spróbuj podobnej metody?

Dziecko brata obracało się na jedną stronę i dodatkowo ta strona była słabsza ( rączka , nóżka ). Musieli chodzić na rehabilitacje i teraz z dzieckiem jest wszystko ok.

Ja w czwartek mam wizytę umówioną i zobaczymy co powie lekarz ale kasik na pewno spróbuję twojej rady :slight_smile: Dzięki za pomoc dziewczyny :slight_smile: Ucałujcie swoje maluszki

Hej dziewczyny miałam wam odpisać to bylismy u lekarza i powiedział że nie ma asymetrii po prostu moja mała upodobała sobie jedną stronę powiedział także że jak zacznie sama siadać to jej przejdzie :slight_smile: uspokoiłam się że to nie asymetria :slight_smile:

To bardzo dobrze mimo to obracaj dziecko. Glowka caly zas sie ksztaltuje i prez lezenie na jednej stronie moze sie odksztalcic

Wiemy ale jest rozbrykana że teraz trzeba mieć oczy szeroko otwarte :slight_smile:

może być to asymetria, może to być również przykurcz, najlepiej nie bagatelizowac sprawy tylko udać sie do lekarza, który rozwieje wątpliwości, gdyż może miec to wpływ na prawidlowy rozwój dziecka

To dobrze ze to nie asymetria ale i tak bym radzila zachecach Mala do obracania glowki rowniez na sruga strone, zawiszanie zabawek lu ciekawych przedmiotow po tej mniej lubianej stronie, podchodzenie z tej strony, zabawianie itp

Czasem wystarczy przełożyć pościel w łozeczku, zeby dziecko zaczęło patrzeć w drugą stronę, zwykle kieruje sie do swiatła, nie do sciany. zawsze jednak konsultacja z lekarzem musi być. A fizjoterapeuty szukajcie w szpitalach itp., tacy z ogłoszeń, mimo dyplomów, czasem mogą tylko krzywde zrobic, z dziećmi tzreba kogoś kto od lat to robi z dziećmi.

E.Nowak mój synek miał idibba sytuację, zwłaszcza spał w różne strony,a ja musiałam go poprawiać, ale miał tak do 5mc teraz juz jest dobrze :-].

Dobrze, że ta jedna strona zaczęła cię niepokoić i była szybka interwencja lekarza. Ja nie wyłapałam asymetrii u mojej córki dopiero wizyta u rehabilitanta mi to uświadomiła, w zasadzie mi i mojemu partnerowi oboje byliśmy tego nieświadomi. Dzięki poradom rehabilitanta i systematycznej rehabilitacji zdziałaliśmy naprawdę wiele i po asymetrii nie ma już śladu :slight_smile:

Moja córeczka tez początkowo miał przekręconą główke w jedna strone ale na szczęście szybkom to zauważyliśmy i zaczelismy to stopniowo korygować