Na samym początku ciąży zastanawiałam się czy chodzić prywatnie czy państwowo do ginekologa, ale wystarczyła jedna wizyta państwowa i wiedziałam jaki będzie mój wybór. Niestety na pierwszej wizycie nie została założona mi karta ciąży, a lekarz nie robił mi badania USG. To mnie zraziło do państwowej opieki lekarskiej, dlatego postanowiłam do końca ciąży chodzić do ginekologa prywatnie. Oczywiście zdawałam sobie sprawę, że są to koszta i to niemałe, ale dobro mojego dziecka i moje było dla mnie najważniejsze.
Każdy lekarz lub prywatna przychodnia ma swój cennik. Ceny są różne w zależności od miasta czy dzielnicy. Ja za zwykłą wizytę płaciłam każdorazowo 100 zł. Za badanie prenatalne 200 zł. Dodatkowo musiałam płacić za wszystkie badania typu krew, mocz itp.
Jednak nie żałuję swojej decyzji i wydanych pieniędzy. Mój lekarz na każdej wizycie robił mi USG, dzięki czemu miałam pewność, że z moim dzieckiem jest wszystko w porządku. Za każdym razem miałam bardzo szczegółowe badania. Mam pełno zdjęć maluszka, o których mogłabym tylko pomarzyć chodząc państwowo.
Miałam też pewność, że mój lekarz doradzi mi w każdej sprawie. Mogłam też do niego zadzwonić o każdej porze. Wiedziałam, że odpowie na wszystkie nurtujące mnie pytania, a w razie niepokoju podniesie mnie na duchu i doradzi jak mam postępować. Pan doktor w szpitalu interesował się mną, często przychodził i pytał czy coś mi nie potrzeba. Wiedziałam, że mogę liczyć również na jego pomoc przy porodzie i do tej pory jestem zadowolona z wyboru lekarza prywatnego.
Plusy wizyt państwowych:
darmowe badania - lekarz wystawia skierowanie (krew, mocz itp.)
darmowa wizyta u lekarza
Minusy wizyt państwowych:
długi czas oczekiwania na wizytę
mimo zapisanej wizyty często długo czeka się w poczekalni w kolejce
brak badań USG na każdej wizycie
Plusy wizyt prywatych:
badanie USG na każdej wizycie
stała opieka lekarza, nawet poza godzinami pracy
krótkie terminy oczekiwania na wizytę
szczegółowe badania dziecka na każdej wizycie
Minusy wizyt prywatnych:
każda wizyta jest płatna
wszystkie badania, nawet te podstawowe jak krew i mocz sa płatne
Mamy, a czy wy chodziłyście lub chodzicie na wizytę prywatnie czy państwowo? Z której byłyście lub jesteście bardziej zadowolone? Podzielcie się swoją opinią.
Zdecydowanie prywatna. Może i pochłania trochę funduszy ale możemy maleństwo oglądać na USG co wizyte, wszystko odbywa się w o wiele milszej atmosferze…
Ja wizyty łączyłam - korzystałam zarówno z wizyt prywatnych jak i na NFZ.
A wszystko zależy od lekarza na jakiego się trafi - mój lekarz z NFZ dawał mi skierowania na badania, dostałam także skierowanie na bezpłatne badanie genetyczne które dużo kosztuje.
Ale skorzystałam też z prywatnej przychodni - bardzo polecanej - i nie żałuję wydanych pieniędzy.
Przecież wizyty można łączyć
A jeszcze napisze że przy 1 ciąży trafiłam na lekarkę anioła - która przy każdej wizycie robiła mi USG, dawała dużo rad, dała swój prywatny nr tel i mogłam do niej zadzwonić nawet w nocy! Z czego kilka razy skorzystałam gdy coś się działo
Pierwszą wizytę by potwierdzić ciąże miałam na NFZ. Uciekłam z płaczem. Lekarz dotknął mojego brzucha i stwierdził że to raczej ciąża skoro tak wyszedł mi test, i dowiem się wszystkiego na 100% za 2 miesiące jak się na USG zgłoszę… Tego samego dnia byłam prywatnie i dzięki USG a nie magicznemu dotykowi dowiedziałam się i zobaczyłam moje maleństwo
Wszystko zależy od lekarza ginekologa, bo jeśli jest dobrym fachowcem, to w razie potrzeby skieruje do specjalisty bądź wypisze skierowanie na potrzebne badania. Ja mam za sobą niemiłe doświadczenia związane i z opieką państwową i prywatną, więc jak widać, wszystko zależy od kompetencji (nie sztuka brać kasę i odwalać klientów). Poza tym uważam, że pakiet badań w ciąży na NFZ wcale nie jest taki skromny, a chcąc sobie zrobić dodatkowe badanie nie trzeba od razu biec do prywatnego lekarza (równie dobrze wystarczy odpłatnie zrobić badanie i przedstawić wyniki swojemu państwowemu lekarzowi).
Ja głównie miałam wizyty prywatne ale zdarzały się na fundusz i czy tak czy tak nie narzekałam.Gin była miła i kompetenta jak płaciłam za wizytę i jak miałam ja za darmo
Tylko na fundusz - bylam bardzo zadowolona z opieki .
USG nie było mi potrzebne co wizyte bo ciaza przebiegała prawidłowo, zreszta nie zbadano wpływu tego badania na maluszka zatem wolałam sie ograniczyc do 4 USG w czasie ciazy . Czas oczekiwania na wizyte nie byl dlugi - wystarczylo powiedziec ze jestem w ciąży i mialam termin za miesiac, pozniej ( pod koniec ciazy ) czesciej . Lekarz poswiecal mi tyle czasu ile bylo to potrzebne, badania za darmo, fachowa opieka itd :). Zatem nie wazne czy prywatnie czy NFZ - wazne znalezc lekarza z powolaniem :). Z pewnoscia nie ma co spisywac na straty lekarzy panstwowych bo spotkalam sie z opinia - z NFZ’tu ?e to patałach …
Guasia odnośnie USG… W ostatnim miesiącu lekarze by monitorować stan maluszka robili mi je codziennie więc mały dostał naprawdę dużą jego dawkę i nic złego się nie stało więc nie ma co się bać. Nie takie USG straszne jak go malują
Ja chodziłam na NFZ i jestem bardzo zadowolona z opieki, pani gin dosyć często mi robiła usg, wizyty były co 4 tygodnie lub później częściej i nawet w kolejkach zbytnio nie czekałam bo ciężarne miały rezerwowane pierwsze numerki z listy, jedynym minusem było to że pani gin nie mogła zrobić zdjęcia maluszkowi ale byłam raz prywatnie u ginekologa i mam pamiątkę zdjęcia usg mojego maluszka w brzuszku. Jak znasz dobrego ginekologa na NFZ to nie warto chodzić prywatnie
ja chodzilam prywatnie i nie zaluje, moglam poswiecic troche kasy ale opieke mialam super dzieki lekarzowi nie urodzilam wczesniej a to mi grozilo bo mialam rozwarcie wewnetrzene!
ja wybrałam prywatnie tylko i wyłącznie dlatego że chciałam czuć się bezpiecznie. Chociaż mój gin nie pracował w moim szpitalu niestety. Ale jego tytuł naukowy mówił sam za siebie i w realu się potweirdził jako lekarz prowadzący.
Nie wiem, dlaczego nie zauważacie, że ci, którzy przyjmują prywatnie, mają też swoje państwowe posadki… Nie sztuką jest “błysnąć” za ciężkie pieniądze, które się bierze od pacjenta…
oj na to nie ma reguły ja chodziłam państwowo i byłam bardzo zadowolona, ale to zależy od lekarza i przychodni. Ale teraz firma płaci mi pakiet i korzystam z prywatnej opieki to nie żałuję bo to najlepsza przychodnia ginekologiczna w mieście
moja lekarka mimo, że przychodnia przyszpitalna to od kilku lat w niej pracowałam, a cesarkę robił mi sam ordynator i miło byłam potraktowana a mąż pochwalił jego szycie bo nic praktycznie nie widać, więc można spotkać miłych lekarzy którym nie trzeba płacić
Ja chodziłam całą ciąze prywatnie a jak przyszło co do czego lekarz się wypiął i jeszcze jak okazało się że wody sa zielone to stwierdził że to moja wina
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.