Prowadzenie ciąży

Jestem w 5+2, na razie potwierdzone dwoma testami. Do lekarza najlepiej zgłosić się za tydzień- dwa? A jaką opcję prowadzenia ciąży polecacie? Prywatnie, czy na nfz?

Dori ja z doswiadczenia ci powiem ze nie warto czekac zbyt dlugo z wizyta zwlaszcza ze nie wiadomo czy ciaza nie jest zagrozona w dzisiejszych czasach czesto jest tak ze te poczatki sa na podtrzymaniu;/

Co do wizyt;) zalezy jak masz dobrego lekarza ma nfz to go sie trzymaj ;) nie ma co kombinowac grunt to miec zaufanie do lekarza prowadzacego, ja ze wzgledu na ddlugie kolejki przed gabinetem do tego viaza zagrozona wybralam wizyty prywatne, poza tym zaufanie wzbudzil do mnie lekarz ktory jakp jeydny kazal mi szybko byc na wizycie dzieki niemu udalo mi sie utrzymac ciaze.

Jeżeli masz dobrego lekarza to lepiej na nfz. Prywatnie dostaniesz się szybciej na wizytę ale za wszystko będziesz płacić i to nie mało.  Ja poszłam na nfz i lekarz tak mnie moja potraktowała jakbym coś złego zrobiła zachodzac w ciążę więc dwie ciążę prowadziłam prywatnie. Gdybym moja ginekolog miała inne podejście i zachowanie to chodziłabym na nfz. 

No właśnie na NFZ mam kiepską lekarkę. Zastanawiałam się czy nie iść do kogoś prywatnie i prowadzić ciążę, a do niej na NFZ żeby dawała skierowania na badania 

Do lekarza umawiaj się jak najszybciej to możliwe. Bo może okazać się że na wizytę będziesz czekać kilka dni lub nawet dłużej jeśli wybierzesz NFZ. Ja jak tylko dowiedziałam się że jestem w ciąży od razu zrobiłam test z krwi betaHCG żeby wykluczyć ciążę pozamaciczna. Kiedy beta była poprawną byłam już umówiona na wizytę do lekarza na NFZ. Cała ciążę chodzę na NFZ i jestem zadowolona. Wszystkie badania też na NFZ. Jedyne co robiłam prywatnie to pierwsze i drugie badanie prenatalne. Na trzecie już nie poszłam. 

Gratulacje i powodzenia!

Ja wybrala.opcje prywatną, bo niestety źle trafilam na nfz.. wiąże się to jednak z dużo większym kosztem, ale na szczęście to tylko 9 miesięcy heh. Jeśli planujesz wizytę na nfz to umow się od razu i powiedz z jakiego powodu, żeby nie czekać za długo na wizytę 

ja wybrałam prywatne wizyty bo od dluzszego czasu tak już chodziłam. Jeśli się wahasz umów się na NFZ i zobaczysz jak przebiegnie wizyta. W razie czego jeśli coś cię będzie niepokoić w trakcie ciąży zawsze możesz udać się na prywatną wizytę. 

A szukałyście od razu kogoś, kto pracuje w szpitalu, czy to w sumie bez znaczenia?

Gratulacje :) Nie ma co czekać z wizytą u lekarza, czym szybciej się pójdzie tym lepiej bo na początku może się okazać, że trzeba jeszcze zrobić sporo dodatkowych badań a na wszystko się czeka. 

Wszystko zależy od lekarza bo i na NFZ można super trafić ale jeśli nie masz dobrego lekarza to polecam wykupić jakiś pakiet medyczny np PZU czy Luxmed bo inaczej z tymi prywatnymi wizytami zbankrutujesz bo jest ich bardzo dużo :) 

Gratulacje ja sie umówiłam odrazu jak na teście było 2 kerski i chodziłam prywatnie  

gratulacje :)

Po pierwsze kochana gratulacje po drugie tak jak dziewczyny Piszą Ja myślę że też nie ma co czekać i zwlekać inaczej jeżeli to jest jakiś tam czwarty tydzień z hakiem czyli bardzo świeża i wczesna ciąża która dopiero się zagnieżdża a jeżeli już masz szósty tydzień i jest to ciąża faktycznie potwierdzona dwoma testami z grubą kreską to naprawdę nie ma na co czekać umawiaj się do lekarza ciąże są różne Ja oczywiście życzę ci jak najlepiej Ale po moich przejściach w tym temacie staram się patrzeć już pod takim naprawdę realnym kątem i wiem że czasami bywa różnie W jednym przypadku wystarczą tylko witaminy A w innym niestety ale od samego początku z jakiegoś powodu trzeba zastosować leki na podtrzymanie No takie mamy czasy Więc myślę że najlepszym sposobem będzie jak najszybciej zgłosić się na wizytę do lekarza który zapisze odpowiednio badanie z krwi na podstawie których będzie miał możliwość stwierdzić czy aby na pewno nie trzeba wprowadzić jakiś leków skontroluję twoją tarczycę zbada maluszka sprawdzi czy ulokował się on tam gdzie należy i czy prawidłowo się rozwija jeżeli chodzi o twoje pytanie czy na NFZ czy prywatnie ja w moim przypadku tylko i wyłącznie prywatnie jeżeli chodzi o ginekologa ale to jest też kwestia tego że u nas w okolicy nie ma żadnego sensownego ginekologa na NFZ jeżeli już to są do niego mega długie terminy i przyjmuje on głównie takie No trochę może brzydko to powiem ale starsze panie na etapie menopauzy które po prostu kontroluje raz do roku ewentualnie piszę jakąś receptę Natomiast w moim przypadku od samego początku był potrzebny konkretny lekarz który zabierze się za temat starania o ciąży tak jak należy Nie będę musiała prosić się aby wylecił mi jakikolwiek badania z krwi tak jak to przeważnie jest innymi lekarzami którzy często gęsto twierdzą że to i tamto ani tamto w ogóle nie jest potrzebne aby gadać Także to wszystko zależy jaką ty masz sytuację u siebie w okolicy Jeżeli masz sensownego lekarza którego polecają jakieś znajome rodzina inne pacjentki może poszukaj gdzieś opinii na forum i jest on na NFZ ma dogodny termin aby przyjąć się jak najszybciej No to nie zastanawiaj się to nie jest powiedziane że lekarz na NFZ jest gorszy ma mniejszą wiedzę albo inne podejście niż lekarz prywatny wręcz przeciwnie tutaj nie ma reguły a przynajmniej zaoszczędzisz jakieś pieniążki w tych trudnych czasach zawsze to na Plus Natomiast jeżeli będziesz wiedziała że nie ma opcji na to aby dostać się w najbliższym czasie do żadnego lekarza No to jest to temat na którym chyba nie należy oszczędzać i po prostu musisz poszukać sensownego lekarza prywatnie to że pójdziesz do jednego lekarza na początku ciąży wcale nie oznacza że w trakcie nie możesz przenieść się do innego tak że będziesz widziała później jak już ciąża zostanie potwierdzona zostanie założona Ci karta ciąży wtedy zobaczysz na bieżąco a póki co Wybierz się tak aby w ogóle się wybrać i sprawdzić jaki jest stan twojego maluszka daj znać jak rozwinęła się sytuacja

Gratulacje:) 

Ja zgłosiłam się do lekarz odrazu po pozytywnym teście, więc nie ma co zwlekać. Ciążę prowadzę na NFZ, a badania prenatalne wykonuje prywatnie, wydaje mi się że  nie ma żadnej różnicy między prowadzeniem ciąży prywatnie a państwowo, wizytą co miesiąc tak jak w prywatnych gabinetach, sprzęt na NFZ też już coraz lepsze 

Gratulacje! Do lekarza na wizytę możesz iść już. Umawiaj się jak najszybciej bo kolejki są długie (na prywatnie do ginekologów też). Pamiętaj żeby powiedzieć że chodzi o ciążę wtedy zarówno na NFZ jak i na prywatnie muszą Ci znaleźć wolny termin w ciągu tygodnia. Czyli pewnie wizytę będziesz miała za tydzień od umówienia się. Przynajmniej ja tak miałam, jeszcze mi wpisali tą wizytę na 21.30.

Ja chodziłam na prywatnie, chociaż moja ciąża była książkowa. Teraz teściowa mi mówi że po co tyle kasy wydałam jak każdy ginekolog mógłby ją poprowadzić. Owszem tak. Ale skąd miałam o tym wiedzieć na początku ciąży że wszystko będzie dobrze. Dobry ginekolog to podstawa, taki który w porę zareaguje. No i musi mieć też dobry sprzęt, a niestety na NFZ zazwyczaj mają przestarzałe sprzęty. 

Z tym ginekologiem to najlepiej poszukaj sobie po opiniach w Twoim mieście. U nas niektórzy się już tak wycwanili że nawet na prywatnie olewają pacjentki bo mają ich na tyle. A są też z powołania którzy przyjmują na NFZ i będą się starać. Ważne żeby ginekolog był dokładny i poświęcał tyle czasu na wizytę ile trzeba. Ja np. będąc w pierwszej ciąży miałam mnóstwo pytań i na każde mi lekarz odpowiadał dokładnie i bez pośpiechu. Niektóre dziewczyny były też w kontakcie telefonicznym ze swoimi lekarzami gdy miały jakieś obawy. To też jest ważne.

Gratuluję wydaje mi się że najlepiej rozejrzeć się nad dobrym lekarzem i zgłosić się do niego jak najszybciej na pewno każdy ci zrobić jakieś badania ,przepisze leki czy witaminy :) ja w obu ciążach zaufałam tylko i wyłącznie lekarzowi prywatne że względu na lepszą opiekę wiadomo jest to kwestia indywidualna jednak wydaje mi się że warto poczytać wcześniej opinie kierując się do lekarza aby być naprawdę pod dobrą opieką i w razie czego żebyś mogła liczyć na swojego lekarza bo jest różnie i warto mieć z nim kontakt poza gabinetem :) 

Ja proponuję tak jak dziewczyny , zapisać się niezwłocznie po pozytywnym teście, aby wykluczyć ewentualne problemy i zaspokoić swoją ciekawość. :)

Wiadomo, nikt nas nie przyjmie z dnia na dzięń, tym bardziej warto umówić się już.

Dzięki dziewczyny:) pójdę więc dziś prywatnie i najwyżej zmienię lekarza w trakcie, jak coś mi nie będzie pasować.

wiecie ja np prowadzilam ciaze na nfz, trafilam do bardzo dobrej lekarz jeszcze przed ciaza :)

ja również od razu jak zobaczyłam wynik pozytywny, zadzwoniłam do giekologa i się umówiłam na wizytę, akurat tutaj na wizytę się umówiłam prywatnie , ale reszta była na nfz

Ja chodziłam cały czas prywatnie bo mają gin tylko tak przyjmowała, a jak dla mniejest super i nie chciałam iść do nikogo innego. 

Wiadomo że prywatnie prowadzac ciąże płacimy za wszystkie badania krwi, moczu, za wizyty. Jak jeszcze jest do zrobienia mocz plus morfologia to nie jest to duża kwota, ale gdy przyjdzie czas że trzeba zrobić kilka badań, np HIV plus na toksoplazmoze to juz ta kwota jest większa. 

Dobra opcja to pakiet medyczny typu luxmed, wielu pracodawców oferuje to pracowanikom,  ja tak miałam, tylko trochę za daleko było do dobrej placówki :)