Program aktywy rodzic

Pochwalcie się komu udało się załapać na program Aktywny Rodzic ? U nas się udało pieniążki dziś na koncie, nam się udało załapać tylko na kilka miesięcy, ale dobre i tyle niż wcale :)

A co to takiego? Bo ja czytałam ale nie bardzo coś z tego rozumiałam.. 

Ja już też się pogubiłam i nie wiem kiedy i na co składać? Moja córka ma teraz 9 mcy, do pracy zamierzam wracać.

My dostalismy właśnie pierwsze wypłaty aktywnie w zlobku

To jest od 12 do 36 mz dziecka. Aktywnie w pracy i żłobku to po 1500 zł a aktywnie w domu 500 zł. Świadczenie które dostajemy od państwa. Jest też rko ale na drugie i kolejne dziecko więc trzeba zobaczyć co się bardziej opłaca bo rko jest 1000 przez rok albo 500 przez dwa lata. 

Ja dopiero będę składała wniosek za 8 miesięcybo synek ma dopiero niecałe 4 :) więc zobaczymy czy dostaniemy… :)

MamusiaDwochChlopcow, a aktywnie w złobku to przypadkiem nie wypłacają na konto żłobka, a nie na konto rodziców?

Kargaw, czyli jeśli wracam do pracy, mój mąż też pracuje, będziemy się zmieniać z opieką nad małą i z doskoku korzystać z pomocy babci to mnie będzie przysługiwało te RKO, prawda? To moje drugie dziecko.

A to nie jest tak ze te rko zlikwidowali a wprowadzili aktywnie w zlobku aktywny rodzic i aktywnie w domu? 

Jakby nie patrzac to rko i aktywnie w domu to to samo.. bo rko mozna wybrac na 2 spodoby 12m x1000 albo 24m x 500 a aktywnie w domu tez wychodzi 500zl przez 24m

Tak, podobno rko likwidują na rzecz tych nowych programow

Inka jak ja składałam wniosek to tam tylko było czy rodzice mieszkają razem i czy oboje pracują. Nie było pytania kto zostaje z dzieckiem jak rodzice są w pracy i w jakich godzinach pracują. ZUS ma wszystkie nasze dane więc pewnie sam sobie to sprawdza. Chyba było tylko pytanie czy w systemie zmianowym ale nie jestem pewna na 100% bo ja to jakoś zaraz na początku października wypelnialam. Ja dostałam. 

Wiki ale to jest tak że albo bierzesz rko albo aktywnie w domu itp nie bierzesz dwóch świadczeń musisz zobaczyć co ci się bardziej opłaca. Aktywnie w domu masz do 36mz dziecka a eko do 24 więc zależy ile ma dziecko. Trzeba to dobrze przekalkulować bo jeżeli dziecko ma 20 mies to opłaca się wziąć aktywnie w domu ale jeżeli to twoje pierwsze dziecko to nie masz wyjścia. Bo rko jest na drugie i kolejne nie na pierwsze. 

Kargaw ja wiem ze jedno tylko ale toni tak na jedno wychodzi z tym ze w rko mozesz zamknac sie w 12m. Ale gdzies czytalam wlasnie ze rko likwiduja 

ja tez rozumiem to tak że RKO już jest zlikwidowane. Jeśli dwóch rodziców pracuje a dziecko nie uczęszcza do żłobka, przedszkola to rodzice otrzymują 1500zł

Mama Wojtusia tak ale nie wiem jak to jest zlikwidowane skoro można sobie wybrać czy aktywny rodzic  czy rko. Bo nie obowiązku zmiany na aktywnie w.... 

Dziewczyny dostałam takie pismo z zusu 

Kargaw I wyjaśniło się coś w Twojej sprawie?

Kiedy powinnam złożyć wniosek o aktywnie w pracy jak córka ma urodziny 31marca 2025 a ja wracam do pracy dopiero 20 maja ? Wcześniej wybieram urlop wypoczynkowy. 

Wyplaty sa w przód czy za poprzedni miesiac?   

Sorki za powtórki wcześniej ale jakiś błąd wyskakiwał. 3 razy odświeżyłam i 3 razy się dodało. 

Iwona jak jesteś na urlopie wypoczynkowym to z dniam skończenia przez córkę roku możesz już ubiegać się o świadczenie.