Aktywnie w zlobku podobno od razu dostaja nie ma zadnego poslizgu. Z tego co mi mowily Panie w zlobbku - skladaja po zakonczeniu miesiaca wniosek i za kilka dbi kasa jest u nich na koncie. Ja juz nic nir robie…
W zeszlym roku na rozpatrzenie AwZ czekalam 3 miesiace. W listopadzie skladalam a w lutym decyzja.
Zlobek co miesiac wysyla informacje o dziecisch uczeszczajacych takze na fej podstawie wnisokuję, że jest potem robiony im przelew. Mi przychodzi teraz tylko informacja że przelew za synka jest na koncie żlobka.
a to nie powinno być wypłacane przez cały okres np 2 lata?
No tak jest l. Wypłacają od ukończenia 12 MZ do 36 mz. Więc dwa lata ale od chwili ukończenia. I poślizgi są straszne jak ktoś jest choćby jeden dzień na chorobowym. Ja byłam w zeszłym roku 3 miesiące. Wróciłam do pracy w październiku i od października jeszcze nie dostałam pieniędzy bo sprawdzają moje zatrudnienie. Musi być zaświadczenie z zakładu pracy i różne inne pierdoły które oni sami mogą sobie sprawdzić ale po co. Przecież ktoś może się spóźnić albo zapomnieć i kasa przepada. Ja nie odpuszczę bo wiszą mi za 4 miesiące więc dla mnie to sporo kasy.
a na pracy zmianowej to pracuje tylko w godzinach pracy żłobka?
Chyba nie ważne na jakiej pracy.
Jeżeli dziecko chodzi do żłobka to dostajesz żłobkowe 1500 zł
Jeżeli chodzisz do pracy a dziecko nie chodzi do żłobka urzędu nie interesuje z kim zostaje dzieciom dziś może być z babcią, jutro z dziadkiem a w środę z sąsiadka też dostajesz 1500 zł.
Jezeli siedzisz w domu i dziecko nie chodzi do żłobka to dostajesz 500 zł
Żłobkowego się nie dostaje. Przelew idzie bezprosenio na konto zlobka ![]()
Moze to byl skrót myślowy. Bo dwa pozostale przelwwy ida na konto rodzica.
No tak chodziło mi o to że żłobkowe się należy po prostu, nie doprecyzowałam że idzie to bezpośrednio na konto żłobka.
ja mam pytanie skoro mam możliwość zostać w domu to lepiej siedzieć w domu do 3 roku zycia czy jednak iść do pracy?
A to już tak naprawdę zależy tylko od Ciebie ![]()
Ja np. Jestem zadowolona że Synek poszedl do żłobka. Kontakt z dziećmi dobrze Mu robi. Ma tam rozne fajne aktywności których ja bym mu nie zapewnila. No i w okolicy nie ma rowiesnikow wiec na okrągło bylby skazany tylko na dorosłych.
Niedługo rodzina się Nam powiększy ale Synek dalej będzie chodził do żłobka
A no to twoja sprawa jest ![]()
zrób co uważasz nikt ci tutaj raczej nie doradzi w tej kwestii
czytałam informację ze dziecko do 3 roku życia potrzebuje mamy a nie rówieśników i się zaczęłam zastanawiać
wiem że niektórzy dają opiekunce dziecko jak ma 3-4 miesiące
No jeżeli masz taką możliwość i chcesz zostać z dzieckiem to zostań. Niestety nie które mamy muszą wrócić do pracy i nie mogą pozwolić sobie na zostanie z dzieckiem. 3-4 miesiące to dla mnie przesada ale jak już dziecko skończy te powiedzmy pół roczku a muszą wrócić to co mają zrobić. Żyć z czegoś trzeba. A ci wszyscy którzy piszą że dziecko potrzebuje matko do 3 rz niech zapłacą tym mamom i one chętnie będą siedzieć w domu
Moim zdaniem za szybko i to dużo za szybko minimum to do roku. Ja 14 miesięczne dziecko teraz zostawiłam z teściami żeby iść do pracy. Ale wcześniej nie wyobrażam sobie, zwłaszcza dlatego że córka od początku była mocno przywiązana do mnie.
kurde bo jak ja mam odwieźć dziecko 15km w powrót 15km i żeby dziecko odebrać to kolejne 30 km czyli 60km w jeden dzień x20 dni to 1200km
żebym mogła pracować w zawodzie ![]()
aktualnie ogólnie szukam pracy innej i żłobków żeby mi pasowało ![]()
i mogę maxymalnie na 3/4 etatu (bo dosteje stypendium socjalne z uczelni)
dla funduszu alimentacyjnego 1/2 etatu gdzie dostanę 1000max
a mam alimenty 1800zl
a jak pójdę do pracy to wtedy były partner będzie się odwoływać zażalenia składać ze pracuje i się boje ze zmienią kwotę ![]()
a tak by mi też pasowało siedzieć w domu do 3 lat i wtedy pójść bo mi to stypendium odejdzie i będę mogła zarabiać normlne pieniądze które mi i tak podatek zerze
za siedzenie w domu
500+800+1800+1000=4100 w najgorszym wypadku
500+800+1800+1800=4900 w najlepszym wypadku
jeszcze mogę korzystać z pomocy gopsu (chyba)
muszę sobię to po przeliczać i też oszacować koszty średnie
Musisz sobie to sama przeliczyć czy ci się to opłaca. W kwestii alimentów niestety nie pomogę bo nie wiem ile moga ci odciąć itp. skoro za siedzenie w domu wyjdzie ci to samo co za pracę to siedź i korzystaj jak masz taką możliwość
A powiedzcie mi skoro od maja należą mi się pieniądze a pierwszą wypłatę dostałam w październiku to do paznkernika mi będą płacić ? To jest 24 miesiące ? Dobrze ją to rozumieniem?