Profilaktyka raka szyjki macicy - nowe badania

U nas jak jest to nie ma miejsc albo są kolejki ale ja lubię iść do swojego chociaż czasami fajnie posłuchać kogoś innego

Ja mam fajną lekarkę rodzinną i jak coś potrzebuje to daje mi skierowania albo recepty na leki a jak chce coś szybko i do specjalisty to jadę do opieki medycznej jaką mam wykupioną

Ooo to masz fajnie , u mnie tak dobrze nie ma

Nooo dlatego nawet jak zmieniłam miejsce zamieszkania to lekarza rodzinnego nie zmieniłam :rofl:

Nawet nie słyszałam o tym, dobrze wiedzieć że coś taniego jest z muszę o tym poczytać…też nie lubię się badać, bo zawsze się boje ze coś wykryje;/ mój synek zachorowała na nowotwór mózgu mając dwa latka i w życiu bym nie pomyślała że moze coś takiego spotkać mojego synka. Po całym tym stresującym przejściu zaczął boleć mnie brzuch nie wiem nawet jak nazwać to miejsce między żebrami wyżej brzucha po środku i cały czas czuję tam ucisk i jak śpię z córką i mnie tam kopnie to tak mnie zaboli, ale miałam wizytę u gastrologa i USG i nic nie wyszło, byłam w tedy w ciąży i mówiła doktorka że jak już urodze to żebym poszła na gastroskopię, minęło 2 lata a ja nadal nie byłam, bo raz boje się badania a dwa nie wiem strach …wiem że robię źle…ale nie dość że czasu nie mam bo cały czas siedzę z córką to jeszcze się poprostu boje ;/ może dlatego że nie boli aż tak bardzo że muszę iść…bo niestety czasem człowiek idzie się dop badać jak się coś dzieje;/

1 polubienie

Ja zawsze gdy mam niepokojące objawy to idę się zbadać z myślą o tym że im wcześniej coś zostanie wykryte tym większa szansa na wyzdrowienie. Warto to zrobić z myślą o dzieciach, bo maluszki są całkowicie od nas zależne więc gdyby nas zabrakło to zawali im się cały świat.
Synek wyzdrowiał ? Już wszystko w porządku z jego zdrowiem ?

2 polubienia

Nie jestem w stanie sobie wyobrazic jaki stres musialas przechodzic i jakie to bylo ciezkie dla Ciebie. Rozumiem Twoje obawy, ale pamietaj tez ze Twoje dzieci potrzebuja zdrowej i szczesliwej mamy :heart: zadbaj o siebie dla nich

1 polubienie

Synek jest 5 lat w remisji, ale był to nowotwór złośliwy ,także nigdy nic nie wiadomo, mamy rezonans głowy , szyi i kregoslpa co pół roku czy nie ma wznowy czy wszystko jest stabilne i naszczescie do dzisiaj wszystko jest dobrze. Tak wiem macie rację dziwaczny, ale czasem nawet tego czasu brakuje/

To trzymam kciuki by tak było już zawsze w porządku. Koniecznie znajdź trochę czasu dla siebie i się przebadaj. To bardzo ważne. Pewnie to nic złego a może lekarz wiedząc co Ci będzie Ci mógł pomóc

To bardzo dobre wieści, że nie ma nawrotu, oby już tak zostało :smiling_face_with_three_hearts:
A Ty pomyśl proszę o sobie, zadbaj o swoje Zdrowie, podjedź do tematu od drugiej strony, że jeśli cokolwiek znajdą to tym bardziej będą mogli szybciej zadziałać :muscle:t2::blush: a też wcale nie muszą nic wyszukać, a profilaktyka jest zawsze bardzo istotna :blush:

Pamietacie jak mowilam ze u mnie w galerii bedzoe mobilny punkt badania usg piersi ?
Dla kobiet w wieku 18- 35lat.
Przyszlam tu i zonk, facet mowi ze kolejka na 3,5 h a bedzie tylko gorzej bo w wiekszych miastach badaja okolo 250kobiet.
I tak stoje w tej kolejce ale chyba sie poddam…

Wow, z jednej strony super że aż tyle kobiet postanowiło zadbać o swoje zdrowie ale z drugiej strony taka kolejka pokazuje jak bardzo potrzebne są takie akcje i mam nadzieję że z czasem będzie ich więcej co pozwoli zmniejszyć kolejki.
Poddałaś się czy jednak się udało?

Poddalam sie. Ani tam usiasc nie bylo jak, ani nic.

U nas jest coś takiego ale w starszym wieku i są zapisy

Bo ogolnie raz na 2 lata przysługuje kazdej kobiecie w wieku 45-74 . I wtedu normalnie na nfz na zapisy. Ale czasem sa wlasnie takie akcje tez dla mlodszyxh bo stosunkowo duzo nowotworow piersi maja tez mlodsze kobiety

Ja mam w firmie wykupiony pakiet medyczny i chodzę
regularnie na badania

No i tak powinno być wszędzie , żeby każdy mógł się zbadać

No mi by było ciężko też przestawić się nagle na innego lekarza rodzinnego

Robię ja na NFZ u swojej ginekolog, wprowadziła ją bezpłatnie u siebie już dawno .
Jest bardzo skuteczna i mam wrażenie że wyniki są o wiele szybciej

To tak to wgl jest najlepiej :grin: