Cześć Mamusie,
Tydzień temu podczas ostatniej cytologii, dowiedziałam się, że zmienił się standard profilaktyki raka szyjki macicy.
Od czerwca 2026 nie będzie już dostępna cytologia klasyczna na szkiełku. Zastąpi ją cytologia LCB oraz badanie wirusów wywołujących raka szyjki macicy.
Badanie tych wirusów HPV jest podobno dostępne już od lipca 2025 r . Aż trudno uwierzyć, że dopiero teraz wprowadzono to do podstawowej profilaktyki, skoro wykrycie wirusa pozwala rozpoznać zakażenie jeszcze przed powstaniem zmian.
Czy ktoraś z Was korzystała już z tej metody? Wydaje się trochę bardziej stresująca, ale z drugiej strony chyba lepiej dowiedzieć się wczesniej zanim pojawią się zmiany.
Ja nie korzystałam ale poczytam co inne mamy napiszą ![]()
Super! To świetna wiadomość, dzięki za podzielenie się tą informacją
ja zawsze miałam standardowa cytologię na szkiełku, nigdy nie miałam innej, ale słyszałam że jest o wiele lepsza. Także super że zmienia się standard. Ja wszystkie badania robię w ramach pakietu z pracy w lux med ale jakiś czas temu rozważałam czy nie zrobić cytologii płynnej gdzie indziej, ale jakoś o temacie zapomniałam
Mnie też proponowano cytologię płynna ale była dodatkowo płatna więc jak dotąd się na to nie zdecydowałam i robiłam klasyczną. Wiem że ta płynna wykonuje się rzadziej.
Wlasnie ja zawsze placilam za tą płynną 150 zl. Ale tych wirusow nie mialam robionych nawet ostatnio. Wiec niby juz jest wprowadzone badanie wykrywania HPV a placowka nie miala w ofercie tego badania
A te testy się robi z tego materiału co się pobiera na cytologię płynną?
To dobra zmiana! Ja ostatnio jak robiłam cytologię to miałam tą zwykłą, nie płynną bo ta płynna była dodatkowo płatna a i w sumie nikt mnie nie pokierował, żeby ją zrobić ![]()
W ogole u nas profilaktyka jesli chodzi o takie rzeczy to lezy i kwiczy. Bede robic cytologie dopiero w kwietniu i zobaczymy czy ta plynna juz. Mam nadzieje ![]()
To powinno być wymagane ja szczepienia dla małych dzieci …
Mi nawet nikt takiej nie proponował, miałam tylko klasyczną. Ciekawe jak to teraz będzie wyglądało, czy będą te płynne czy jeszcze te klasyczne
Nawet nie wiedziałam że weszła taka zmiana
ale to bardzo dobra wiadomość, jeśli zmiana będzie z korzyścią dla kobiet
jeszcze nie miałam okazji sprawdzić czy u mnie już praktykują to nowe badanie ![]()
Nie korzystałam z tej metody, ale cieszę się, że badania w tym kierunku się zmieniają na lepsze
ja korzystałam z tej nowej metody i wykryto wirusa HPV, ale za 3 miesiące mam mieć powtorzone badania , a jak się powtórzy to mam stosować żel papilo care
słyszałam o nie jak byłam w ciąży i jedna babka się zastanawiała co wybrać ![]()
Ja również miałam ta zwykłą ostatnio , sama pierwszy raz słyszę o tym ale dobrze że jest taka zmiana , to daję duże szanse na szybką reakcję i profilaktykę.
Ta płynna to już od jakiegoś czasu jest. Mnie już od 2 czy 3 lat przy cytologi w Enel Med o nią pytali. Tylko była dodatkowo płatna.
Ja robilam cytologie plynna przed ciaza- jakos w kwietniu zeszlego roku. Zaplacilam za nia ok.200zl ale w zwiazku z tym ze jest bardziej dokladna i moja ginekolog ja polecala to ja zrobilam.
Pobranie materialu nie rozni sie niczym przy tej standardowej cytologii, a na wyniki czekalam moze max tydzien. Po otrzymaniu wynikow jakos taka spokojniejsza bylam. Generalnie wychodze z zalozenia ze warto doplacic za dodatkowe lub bardziej szczegolowe badania, szybsza diagnoza daje wieksze mozliwosci i szybsze leczenie w razie czego.
Super, ze to poglebione badanie jest juz dostepne na nfz.
Wlasnie mi uswiadomilas ze ja tez juz raz mialam plynna, wlasnie w ciazy.
Pamietam slowa mojej ginakolog ze pobranie niczym sie nie rozni.
Dlatego mi przypomnialas o tym ![]()
Placilam za to okolo 200zl
Świetna informacja właśnie będę się wybierać niedługo do ginekologa to od razu poproszę o cytologię i dam znam ![]()
Ja miałam tą nową cytologię płynną i dopłacałam za nią bo mój pakiet medyczny obejmował tylko tą zwykłą . Przy pobraniu jak dla mnie wszystko tak samo . Wynik był szybko ale w przypadku tej zwykłej też miałam zawsze szybko . Jak dla mnie bez różnicy tylko tyle że za nią dopłacałam.
a co wykryto czy nic?